Avrupa Birliği’ni (AB) arkasına alan Güney Kıbrıslı Rumlar, adada çözümün kendi lehlerine sonuçlanmasını istiyor. Ancak (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Rumların önerilerini önüne set koyuyor. “Çözüm iki devletli olur” diyor.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Avrupa Birliği'nin (AB) Kıbrıs Adası'nda iki devletli çözümü "kabul etmesi gerektiğini" söyledi. Tatar “Şu gerçek unutulmamalı. Rumlar çözüm istiyorsa Kıbrıs’ta çözüm iki devletli olur” dedi.
Tatar, ABD merkezli yayın kuruluşu Politico'ya konuştu. Kıbrıs Türkleri olarak Rum tarafına çözüm yollarını gösterdi. Sadece Türkiye’ye güvendiklerini dile getiren Tatar adada bulunan Türk askerinin de güvenceleri olduğuna dikkat çekti.
Ersin Tatar, Kıbrıs'ta "federal birleşmeye odaklanmış diplomasi döngüsüyle konuyu gözden kaçırdığını" ifade ettiği AB'nin Ada'da iki devletli çözümü "kabul etmesi gerektiğini" vurguladı.
AB'nin "aynı şeyi yapmaya devam ettiğini ve hiçbir şeyin değişmediğini" belirten Tatar, "Federal uzlaşma planları 50 yıldır tartışıldı, hiçbir yere ulaşılmadı. Birleşmiş Milletler (BM) bunu biliyor, Avrupalılar bunu biliyor ve her altı ayda bir aynı şeyi gündeme getiriyorlar; Kıbrıs'ta federal temelde uzlaşmanın tartışılması için masaya oturmak gerekiyor." açıklamasını yaptı.
Burada şu noktaya dikkat:
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar bu açıklaması ile AB’nin taraflı davrandığını söylüyor. Rumlar da bundan cesaret alıyor. Eğer yıllardır adada çözümsüzlük devam ediyorsa bunda AB’nin taraflı davranışları da önemli rol oynuyor.
Tatar, "Nasıl bize bu kadar saygısızlık yapabilir ve ilerlemenin tek yolunun federal uzlaşma olduğuna ısrar etmeye devam edebilirsiniz' (AB) Biraz daha orta noktada olmalılar." ifadesini kullandı.
AB ve BM'nin bu yönde ifadelerinin, "tarafsızlıklarına gölge düşürdüğünü" kaydeden Tatar, "Onların daha tarafsız olmasını bekliyoruz, fakat değiller ve bu bizi üzüyor." diye konuştu.
Tatar, "Biz burada (Kıbrıs'ta) yaşıyoruz, sorunu biliyoruz, birbirimizle yüzleşiyoruz ve gelecekte herhangi bir çözümün adil, uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasını istiyoruz. Bu yüzden, yolu açmak ve ileri giden yolu yapmak bize bağlı." dedi.
"Orası bizim anavatanımız" dediği Türkiye'den ayrılamayacaklarını vurgulayan Tatar, KKTC'nin, yalnızca Türkiye'nin askeri varlığıyla "güvende hissettiğini" belirterek "Yalnızca Türkiye'ye güveniyorum." açıklamasında bulundu.