REMZİ DİLAN yazdı: "Çözüm Yerine, Öcalan'a Tahliye Süreci mi?.."

El sıkışmayla başladı yumuşama ya da normalleşme dönemi.

CHP’nin yeni Genel Başkanı Özgür Özel’in, Erdoğan ve Bahçeli’yle el sıkışması normal politik bir adımdı bence.

Bana göre, Erdoğan’ın CHP liderine olumlu yaklaşımı ile Devlet Bahçeli’n DEM Partililerle el sıkışması ise, ileriye dönük kapsamlı bir stratejinin yürürlüğe konulmasıdır.

Nedir bu stratejik hamle?

MHP Lideri Bahçeli ne demişti grup konuşmasında?

‘Türkiye’ye getirilirken, “her türlü hizmete hazırım” diyen teröristbaşı, buyursun terörün bittiğini, örgütünün tasfiye edileceğini tek taraflı ilan etsin.’

Bahçeli aynı konuşmasında “Biz (DEM Partililere) elimizi yeni bir süreç için değil, kardeşlik ve kaderdaşlık için uzatırız” diyor ve yeni bir çözüm sürecine kesinlikle karşı olduğunu vurguluyordu.

Ancak, iktidar partisi ve ortaklarının da ‘yok’ dedikleri çözüm sürecinden başka bir ‘AÇILIM SÜRECİ’ görünüyor ufukta.

ÖCALAN HAPİSTE 25 YILINI DOLDURDU

15 Şubat 1999 tarihinde yakalan terörist başı Öcalan, hapisteki 25 yılını 15 Şubat 2024 tarihinde doldurdu.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) veya bir başka adıyla İnsan Hakları Avrupa Mahkemesi (İHAM)’ın verdiği, 2013 tarihli Vinter/İngiltere kararında, ‘her suç ve cezada koşullu salıverme hakkı olmak zorunda. İdam nasıl kalktı ise kişinin ölene kadar cezaevinde kalması da, dış dünya ile bağı kesildiği için bir tür fiilen idamdır’ deniliyor.

Bazı hukukçulara göre, ‘ bu nedenle, mahkûmlar için en fazla 25 yıl dolunca koşullu salıverme gündeme gelir. Eğer cezaevinde sergiledikleri tutum nedeniyle salıverilmezlerse, durumları en geç birer yıl arayla gözden geçirilir ve bunu sağlayacak bir yasa çıkarılması gerekir. Bu yapılmazsa, hem bir hak ihlali hem tazminat hakkı doğar.’

Nitekim, bu süreci gözeten DEM Parti, hemen harekete geçti ve 55 milletvekilinin imzasıyla, ’ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olanlardan, cezaevinde toplam 25 yıl yatan hükümlülerin koşullu salıverilmesi ve cezasının infazına ara verilmesini’ öngören 110 ayrı kanun teklifini 8 Ekim 2024 tarihinde TBMM Başkanlığına sundu.

YENİ ÇÖZÜM YERİNE, ÖCALAN’IN TAHLİYE SÜRECİ Mİ?

AKP, ortaklarıyla birlikte söz konusu koşullu salıvermeyi değerlendirmeye başladı. Anayasa değişikliği hamlesine destek ve yeniden seçim kazanma çerçevesinde, zamanı geldiğinde konuyu gündeme getirecek. Zira bu, Öcalan’ın yanı sıra çeşitli davalar nedeniyle de Avrupa Konseyi ile görüşme konusu yapılmış bulunuyor.

Peki başka bir çıkış yolu var mı? Örneğin gözaltına alınma anından itibaren hukuki kesinti oluştuğu için o andan sonra bir eylemi var ise o eylemler yeni bir suç oluşturuyor. Öcalan’ın, İmralı’dan, PKK’ya, emir ve talimat verdiği, yönlendirdiği, yönettiği, her yönüyle ve de İHAM kararıyla bile sabit. İşlediği bu yeni suçlar nedeniyle yargılanıp içerde tutulması sağlanamaz mı?

BUMERNG AKP’NİN SURATINA ÇARPIYOR

Maalesef bu yol, AKP iktidarı için zor görünüyor.

Sebebini ise, YARSAV Kurucu Başkanı, Hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu şöyle açıklıyor:

‘Öcalan için ayrı bir suç olan 15 Şubat 1999 sonrasından bugüne kadar İmralı’dan örgütü yönetme konusu ayrı bir yargılamaya konu edilmelidir. Hukukun gereği bu.

İmralı’dan örgütü yönetme konusunda Adalet Bakanlığı’nın yardım ve yataklığı olmadan bu eylem gerçekleşemeyeceği için, Öcalan’ın örneğin çözüm süreci denilen dönemdeki eylemleri ve diğer eylemleri sırasındaki iktidar mensupları ve bürokratları da bu suça iştirakten yargılanmalıdır. Bu da hukukun gereği.

Öcalan, koşullu salıverilirse, yarattığı mağduriyetler nedeniyle can güvenliği olmayacağı muhakkak. Onun için de formüller aranıyor. İHAM kararı görmezden gelinip şimdilik koşullu salıverilmeyip İmralı’da tutuluyor ve ayrı bir yer hazırlanıyor. Onun için de devlet adeta hem güvenliğini sağlayıp şimdilik en güvenli yer olan cezaevinde tutuyor, hem de İHAM kararı gereği serbest bırakılma konusunda bir yasa çıkarılmadığı ve cezaevinde tutulduğu için maaş öder gibi ileride her ay tazminat da ödenecek.

Öcalan yargılandığında, kuşkusuz en az 25 yıl infazı gereken yeni bir ceza alacak. Aynı durum yardım ve yataklık eden iktidar mensup ve bürokratları için de söz konusu olacak.

İmralı’dan çıkarılıp Öcalan’a ev hapsi denilerek, iktidar ve mensuplarının ve Öcalan’ın yeniden yargılanma konusu bertaraf edilmek isteniyor.

Unutulmamalı ki, AKP özellikle çözüm sürecinde Öcalan ile PKK’yı yönettirdiği için kendi mensup ve bürokratlarının da günün birinde mutlaka yargılanacağını bildiği için hem bu durumdan ve siyasi etkisinden kurtulmak, bu nedenle de iktidardan olmamak, hem de bunu oy’a dönüştürmek, anayasa değişikliğine de destek yaratmak için, her adımı atıyor.

Daha yeni DEM milletvekilince verilen ve eleştirilen 25 yılı aşan mahkumlara koşullu salıverilme hakkı tanınması konusundaki yasa teklifi, İHAM kararından kaynaklanıyor. Ancak Öcalan’ın 1999 sonrası da suç işlediği ve yargılanması gerektiği asla unutulmamalı. Öcalan bu nedenle de mutlaka yargılanmalı. Tabiiki cezaevinden ortam sağlayıp ona yardım ve yataklık edenlerle birlikte. Ki bu konuda sorumlu olanlar da kuşkusuz cezaevlerini yöneten Adalet Bakanlığı ve AKP bürokratları.’

---

İYİ HAFTALAR

remzidilan_48@hotmail.com

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Remzi Dilan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.