İsrail vahşetine bugüne kadar ses çıkarmayan Rusya’dan beklenen çıkış geldi. Bölgede önemli devlet olan Rusya’nın son yıllarda Çin, Hindistan, ve İran ile olan ilişkileri de önem taşıyor.
Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Lavrov, Kazakistan'ın Almatı kentinde düzenlenen Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Gazze Şeridi'ndeki gelişmelere değinen Lavrov, insani durumun feci olduğunu dile getirdi.
"İsrail ordusunun, Hamas'ı yok etmek için kullandığı yöntemler kabul edilemez." diyen Lavrov, şunları kaydetti:
"Gerçekte siviller öldürülüyor. Bu tür eylemler, Birleşmiş Milletlerin (BM) kararları doğrultusunda Filistin devletinin oluşturulması yoluyla Orta Doğu'da sürdürülebilir barışın sağlanmasını engelliyor. Batı'nın, Ukrayna meselesini kışkırttığını ve Kiev yönetimini Rusya'ya karşı kullandığını" savunan Lavrov, bunun KGAÖ ülkeleri için tehdit oluşturuyor.”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, geçen hafta Ukrayna ile ateşkes için ülkesinin şartlarını duyurduğunu, Ukrayna'nın birliklerini Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'dan çekmesi ve NATO'ya katılma isteğinden vazgeçmesi halinde Kiev ile müzakerelere başlayabilecekleri yönünde açıklama yaptığını anımsatan Lavrov, bu teklifin gerçekçi olduğunu vurguladı.
Bakan Lavrov, "Açık ve kesin olarak Rusya Anayasası'nda belirlenen bu bölgelerin, yabancı askeri birlik, eğitmen, paralı savaşçı ve silahlardan arındırılması gerekiyor." ifadesini kullandı.
Afganistan'daki duruma da değinen Lavrov, bu ülkede DEAŞ ve El Kaide terör örgütü hücrelerinin varlığını sürdürdüğünü ve bunun tehdit oluşturduğunu söyledi.
Taliban yönetiminin bu terör örgütleriyle mücadele ettiğini ve buna destek çıkılması gerektiğini belirten Lavrov, "Afganistan'ın Taliban'ın kontrolünde bulunduğunu, KGAÖ üyesi ülkelerin Taliban yönetimiyle sürdürülebilir, sağlam, proje odaklı diyalog kurulmasından yana olduklarını" kaydetti.
NATO'nun Avrasya bölgesine yönelik yaklaşımını da değerlendiren Lavrov bu konuda da şunları söyledi
"Avrasya'nın güvenliğine yönelik tehditler, genel olarak NATO'nun saldırgan yaklaşımından kaynaklanıyor. NATO, bölgemizde istikrarın sağlanmasıyla ilgili konuları tekeline almaya çalışıyor, blok niteliğinde yapılar oluşturuyor. Bu askeri bloklar, NATO'nun düşman ve rakip olarak gördüğü ülkelerle mücadeleyi hedefliyor. Bu tür ülkelerin arasında Kuzey Kore de bulunuyor."
Batı'nın Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) gibi birlikleri "yıkmaya" çalıştığını söyleyen Lavrov, Asya Pasifik bölgesinde güvenlik mimarisinin oluşturulduğu prensiplerin korunması gerektiğini vurguladı.
Ermenistan'ın KGAÖ'den ayrılması ihtimaline değinen Lavrov, konunun toplantıda ele alınmadığını çünkü Ermeni hükümetinden bu konuda başvuru yapılmadığını söyledi.
.....
Yazarın tüm yazıları için tıklayınız
.....