ALİ BEKTAN yazdı: "Maymun Çiçeği Virüsü Ve Pandemi"

Çiçek hastalığı 1980 yılında tüm dünyada ortadan kaldırıldı. Aşı uygulaması artık hastalık görülmediği için 1986 yılında Dünya Sağlık Örgütü üyesi ülkelerde tamamen durduruldu. Benim yaptığım araştırmalara göre 'çiçek virüsü' ABD ve Rusya gibi ülkelerde ‘biyolojik silah’ olarak saklanmaya devam edildi.

1968 Yılında dönemin ABD Başkanı Richard Nixon bir nükleer savaşta ‘biyolojik Silahların’ kullanılmasının tehlikesini anlayınca Birleşmiş Milletler’e bir kanun teklifi hazırlayıp yolladı. Bu kanun ile ‘biyolojik silahlar’ yasaklanıyordu. 1972 Yılında kabul edildi. Bunların yok edilmesi için de 50 yıllık süre konuldu. O zamandan bu zamana kadar ‘biyolojik silahların’ büyük bölümü imha edildi ama ABD, Rusya ve Çin’in ellerinde nelerin kaldığı bilinmiyor.

Maymun Çiçeği Virüsü Laboratuvar Ürünü

Maymun çiçeği virüsü, zoonotik (hayvanlardan insanlara geçen) bir hastalık. Yarasadan insana geçen Covid-19 gibi.. İlk olarak 1958’de laboratuvar maymunlarında keşfedildi. İnsanlardaki ilk tespit, 1970’de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaydedildi. Bulguları çiçek hastalığına benzediğinden ‘maymun çiçeği‘ olarak adlandırıldı. Bu virüs maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerden insana geçen bir hastalık.

Maymun çiçeği virüsü, çiçek virüsü ile aynı aileden gelir ve enfekte hayvanlardan insanlara bulaşır. İnsandan insana bulaşması ise uzun süreli yüz yüze temas veya vücut sıvıları yoluyla gerçekleşebilir.

Oral, anal ve vajinal seks veya cinsel organlarla, temas, sarılma, masaj ve öpüşme bulaşıyor. Ayrıca hastanın kullandığı, dezenfekte edilmemiş kumaşlara ve nesnelere (yatak takımları, havlular ve seks oyuncakları gibi) dokunmakla da virüs geçiyor. Döküntüsü olan biriyle yakın temas, seks dahil olmak üzere ten temasından kaçınmak gerekiyor. Hasta’nın yatak takımlarına, kıyafetlerine veya havlularına dokunmamak önemli. Özellikle virüse sahip kişilerle temas ettikten sonra elleri sık sık sabun ve suyla yıkamak veya alkol bazlı el dezenfektanı kullanmak da bulaşmayı önler.

Bu hastalığa yakalananlarda ölüm oranı yüzde 3-4’dür. Hastaneye yatan grip olgularında yüzde 6 ölüm olduğu düşünülürse daha hafif bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz.

Ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve vücutta döküntülerle kendini gösterir. Döküntüler zamanla kabuklanır ve genellikle 2-4 hafta içinde iyileşir. Tanıyı kesinleştirmek için döküntülerden PCR yöntemi (virüse ait DNA’nın örneklerde gösterilmesi) ve diğer bazı laboratuvar testleri yapılmalı. Özel bir tedavisi olmasa da belirtilere yönelik tedavi uygulanır.

Çiçek aşısı korur mu?

Çiçek hastalığı ortadan kalkana kadar aşısı yapıldı. Artık uygulanmıyor. Bu aşısı bulunanlar, maymun çiçeğine karşı kısmen de olsa korunuyor. ve maymun çiçeğinde etkili olan zayıflatılmış (atenüe) aşı, Modifiye Vaccinia Virus Ankara suşu ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü Aşı Laboratuvarları’nda geliştirilmişti. Daha sonra Münih Üniversitesi’ndeki araştırıcılar tarafından daha güvenilir bir aşı sağlamak amacıyla elde edildi. Aşı temastan sonra da uygulanabilir. ABD’de maymun çiçeği hastalığı için kullanılmak üzere 2019’da FDA tarafından onaylanmış bir aşı var. Bu zayıflatılmış aşı, çiçek ve maymun çiçeğine karşı etkili ve içinde Modifiye Vaccinia Virus Ankara suşu bulunuyor.

Refik Saydam Hıfzısıhha Enstitüsü’nün kapatılmasının sıkıntılarını yaşıyoruz. Acilen Aşı üretecek kurumu maddi manevi ve teknik cihazlar yoluyla destekleyip aşı çalışmalarını başlatmalıyız.

COVID-19 ve grip solunum yoluyla bulaşıyor. Bulaşması daha kolay olurken, maymun çiçeği bunlar kadar kolay bulaşmıyor. Aslında bir pandemiye dönüşmesi de beklenmiyor.

Yine de tedbirli olmak zorundayız. Afrika’dan gelenlerin sağlık kontrollerine önem vermeliyiz. Hasta olduğundan şüpheli yolcuları karantinaya almak gerekiyor.

.....

Yazarın tüm yazıları için tıklayınız

.....

Anahtar Kelimeler:
Ali Bektan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.