Türkiye’nin ilk yerli ve millî haberleşme uydusu TÜRKSAT 6A, 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece Türkiye saati ile 00.20’de SpaceX firmasının ABD Florida’da bulunan Cape Canaveral’daki fırlatma merkezinden, Falcon 9 roketi ile uzaya gönderilecek.
TÜRKSAT 6A uydusunun başarıyla uzaya gönderilmesi sonrasında istasyonlar aracılığıyla tüm yörünge ve alt sistem kontrolleri gerçekleştirilecek ve uydu, 42 derece doğu boylamındaki yörüngesine doğru uzay yolculuğuna başlayacak.
3DSculptor / iStock
Cape Canaveral Fırlatma Üssü
İlk Sinyalin Alınması Büyük Önem Taşıyor
Fırlatma anından tam olarak 35 dakika 52 saniye sonra TÜRKSAT 6A uydusunun roketin ikinci aşamasından ayrılması gerçekleşecek.
Fırlatma sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanması ve uydunun roketten ayrılması sonrasında yaklaşık 70’nci dakikada TÜRKSAT 6A uydusundan ilk sinyalin alınması bekleniyor.
Uydunun ayrılma anından sonra sinyalin alınması ile fırlatmanın ve ayrılmanın başarılı bir şekilde gerçekleştiği söylenebilecek. Bu nedenle ilk sinyalin alınması büyük önem taşıyor.
Yörünge Testleri Bir Ay Sürecek
TÜRKSAT 6A kimyasal itki sistemi ile yola çıkacak. Yolculuğun tamamlanmasının ardından uydunun yörünge testlerine başlanması planlanıyor. Yörüngeye ulaşmasını takiben yaklaşık 1 ay sürecek testlerin ardından TÜRKSAT 6A uydusunun faaliyete geçmesi bekleniyor.
TÜRKSAT 6A mevcut uyduların yedekliliğini sağlayacak ve Türkiye’nin uydu haberleşme kapasitesini de önemli ölçüde artıracak.
35 Bin 786 Kilometre Uzaklıkta Konumlanacak
8,4 kilovat güce sahip TÜRKSAT 6A bir aylık yolculuğunun ardından Dünya’dan 35 bin 786 kilometre uzaklıkta konumlanacak. TÜRKSAT 6A uydusu bir yer sabit haberleşme uydusu olarak TV yayıncılığı başta olmak üzere geniş bir kapsama alanında ülkemizin uydu haberleşme ihtiyaçlarını karşılayabilecek. Ayrıca mevcut uyduların hizmet vermediği Hindistan, Tayland, Malezya ve Endonezya da TÜRKSAT 6A ile kapsama alanına girecek. TÜRKSAT 6A aktif haberleşme uydusu ile Türkiye, dünyanın önde gelen uydu operatörleri arasındaki yerini sağlamlaştıracak.
TÜRKSAT 6A, yüzde 81’in üzerinde yerlilik oranıyla üretilmişti.
Bilimgenç / Tübitak gov.tr