Türkiye’yi sarsan uçak kazasının firarisiydi... Sahte kimlikle İstanbul'dan Gaziantep’e uçmaya çalışırken havaalanında yakalanarak cezaevine gönderildi... İsmi WikiLeaks belgelerinde de geçen Yavuz Çizmeci'nin, Türkiye İşçi Partisi'nden milyarderliğe uzanan hikayesi...
Türkiye’yi sarsan uçak kazası, 30 Kasım 2007’de, İstanbul'dan Isparta’ya giden World Focus Hava Taşımacılığı Şirketi’ne ait yolcu uçağının, Isparta Keçiborlu yakınlarında düşmesiyle gerçekleşti.
Kazada 7'si mürettebat olmak üzere 57 kişi hayatını kaybetti.
Kazada hayatını kaybedenler arasında, TÜBİTAK ve Devlet Planlama Teşkilatı'nın desteğiyle Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenen 'Ulusal Türk Hızlandırıcı Merkezi Projesi 4. Çalıştayı'na katılmak üzere yola çıkan proje üyesi Prof. Dr. Engin Arık, Prof. Dr. Şenel Boydağ, Doç. Dr. İskender Hikmet ile araştırma görevlileri Mustafa Fidan, Özgen Berkol Doğan ve yüksek lisans öğrencisi Engin Abat da bulunuyordu.
Kazanın yaşandığı ilk günlerden itibaren olayla ilgili “sabotaj" iddiaları gündeme getirilse de aradan geçen 17 yılda bu iddialar hala kanıtlanabilmiş değil.
Yargıtay 12. Ceza Dairesi, uçak kazasıyla ilgili açılan 20 sanıklı dava sürecini geçen Mart ayında tamamladı. Yargıtay sürecinin de tamamlanmasından iki ay sonra uçağın gerekli bakımlarının yaptırmayıp kazaya sebebiyet vermekle suçlanan firari Yavuz Çizmeci İstanbul’da yakalandı…
Atlasjet Havacılık AŞ yolcularını taşıyan World Focus (Dünyaya Bakış) Hava Taşımacılığı AŞ’nin sahiplerinden olan Yavuz Çizmeci, sahte kimlikle Gaziantep’e uçmaya çalışırken yakalanarak cezaevine gönderildi.
Peki hakkında kesinleşmiş 11 yıl 8 ay hapis cezası bulunan Yavuz Çizmeci kimdi?
TİP’TEN HAVAYOLU ŞİRKETİ PATRONLUĞUNA
Çizmeci 1949 yılında Eskişehir'de doğdu. Biyografilerinde “Robert Kolejli” olduğu belirtilen Yavuz Çizmeci, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul Şubesi Yayın Organı Aydınlığa Doğru’da yazan biyografisine göre ilk ve orta öğrenimini Adana ve İzmir’de gördü. 1971 yılında Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu.
1971-1981 yılları arasında TMMOB ile Elektrik Mühendisleri Odası’nda (EMO) çeşitli görevlerde bulundu. Genç yaşlarından itibaren Türkiye İşçi Partisi’nde (TİP) siyaset yaptı. Çizmeci’nin, Mayıs 1970’te devrimci geçlik lideri Harun Karadeniz’in de önderlik ettiği ECA fabrikası işgaline “Robert Kolej Yüksekokulu Folklor Ekibi” ile katıldığı, Zafer Aydın’ın kaleme aldığı "68’in İşçileri" kitabında anlatılıyor.
Daha sonra TİP İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi olan Çizmeci, Şubat 1979’da İstanbul’da düzenlenen TİP 2. Kongresi’nde de Merkez Yönetim Kurulu’na yedek listesinden giriyor.
Kongre sonrası yayımlanan TİP’in yayın organı Çark Başak’ta, Kongre’de MYK Raporu üzerine görüşmelerde ilk sözü alan Çizmeci’nin “çok heyecanlı” bir konuşma yaptığı vurgulanıyor.
9 Aralık 1979’da Brüksel’de düzenlenen “Amerikan ölüm füzelerine hayır”, “NATO’dan çıkılsın üsler kapatılsın” sloganlarıyla düzenlenen 30 ulustan delegenin katıldığı kampanyaya "TİP Temsilcisi” sıfatıyla katılıyor.
Çizmeci’nin Birikim Dergisi’nde de yayımlanan üç makalesi bulunuyor.
12 Eylül darbesinin ardından 1988 yılında TKP birleşerek TBKP ismini alan TİP’in aradaki kayıp dönemindeki faaliyetleri bilinmeyen Çizmeci’nin, 1980 ve 81 tarihli TKP Politbüro Notları ile değişik toplantılarda alınmış notlarda ismi geçiyor. 1980’lerin sonunda “Kuruçeşme Toplantıları” olarak anılan, Birleşik Sosyalist Parti (BSP) ve Özgürlük Dayanışma Partisi’ne (ÖDP) evrilecek süreçte de kimi belgelerde Çizmeci’nin ismi anılıyor.
Çizmeci’nin “gençlik heyecanı” olarak adlandırdığı marksist döneminden milyarderliğe ve Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal’la ortaklığa kadar uzanan dönem net olarak bilinmiyor. Çizmeci, önce Sultan Air ve VIP Air’i kuruyor. Havacılık sektöründeki yatırımlarında Ahmet Özal ile ortak oluyor.
Sultan Air’in iflas sürecinde “balık üretme çiftliği” de kuran Çizmeci, Kefken’deki çiftlikte alabalık ve somon üretimi yapıyor. Katıldığı bir televizyon programında “Havacı mısınız, tüccar mı” sorusuna “Tüccarım” diye yanıt veriyor.
1999-2006 yılları arasında MNG Havayolları Genel Müdürlüğü ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı Görevini yürüttü. Bunun yanında Anka Air, ACT Havayolları Yönetim Kurulu Başkanlığı, Türk-Amerikan İş Adamları Derneği Üyeliği, Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği ve Türk Sivil Havacılığı Geliştirme Vakfı Başkanlığı yapıyor.
İSMİ WIKILEAKS BELGELERİNDE…
2011 yılında yayımlanan WikiLeaks belgelerinde, o dönem "Anka Air" CEO’su olan Yavuz Çizmeci’nin bir İngiliz vatandaşına sattığı uçağın Pakistan yerine İran’a götürüldüğü iddia ediliyordu. Amerika’nın İran’a uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde, Amerikan teçhizatı içeren uçakların Tahran’a satışı Mayıs 2008’de yasaklamıştı. Belgede, Yavuz Çizmeci’nin CEO’su olduğu Anka Air’e ait bir uçağın, yasaktan sadece bir gün önce, 20 Mayıs 2008’de dolaylı yollardan İran’a satıldığı belirtiliyordu.
ABD’DEN YİRMİ YIL YASAK VE PARA CEZASI
Yavuz Çizmeci hakkındaki iddialar üzerine İran’a uçak satışına aracılık etmesiyle ilgili ABD soruşturma başlattı. ABD, Çizmeci’nin sahip olduğu veya olacağı şirketlerle 20 yıl ülkenin güvenlik denetimine tabi sektörleri, malları ve hizmetlerinde iş, ticaret, danışmanlık ve aracılık faaliyetinde bulunmasını yasakladı ve 50 bin dolar para cezası aldı.
Çizmeci ABD’deki soruşturmada uzlaşma yoluna gitti. 50 bin dolar para cezasını ödedi. O dönem basına konuşan Çizmeci, “Bu 7-8 senedir süren bir olaydı. Tam İran’la yumuşama süreci başlamışken, biz de ABD’de (Sanayi ve Güvenlik Bürosu) BIS’le anlaşmaya karar verdik. Daha fazla sürüncemede kalmasını istemedik. Cezayı ödedik” diye konuştu.
Hakkında kesinleşmiş hapis kararı bulunan Yavuz Çizmeci, dün Gaziantep’e uçmak üzere gittiği İstanbul Havalimanı’nda şüpheli hareketleriyle polisin dikkatini çekti ve taşıdığı kimliğin sahte olduğunu tespit eden ekipler, yaptıkları inceleme sonucunda şüphelinin Yavuz Çizmeci olduğunu belirledi. Çizmeci, tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Odatv / Sinan Acıoğlu