CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığına “dayatma” görüşüyle açıkça karşı olduğunu söyleyen İYİ Parti lideri Meral Akşener’in çıkışının ardından, Kılıçdaroğlu’nun beş siyasi parti desteği ve HDP’nin bulunduğu Üçüncü İttifak’ın ortak adayı olabileceği üzerinde duruluyor.
CHP ile İYİ Parti arasındaki görüş ayrılıkları ve gerilim bugün artık altılı masa ya da bir başka deyişle Millet İttifakı’nda ayrılığı gündeme taşıdı. Saadet Partisi’nin evsahipliğinde dün 13’ncü kez yapılan altılı masa toplantısını altı saat sürdürdükten sonra Akşener de “Ortak Cumhurbaşkanı adayımız ve geçiş süreci yol haritası konusunda ortak bir anlayışa ulaşmış bulunuyoruz” açıklamasına imza attı.
Nihai adayın 6 Mart Pazartesi günü “yetkili kurulları bilgilendirme” sonrasında açıklanması kararı alınmasının nedeni de Meral Akşener’in tutumu olarak işaret edildi.
Akşener’in İYİ Parti yönetimi ve teşkilatlarıyla konuşması gerektiğini söylediği belirtilirken; diğer beş lider ise halihazırda yetkili kurullarınca ortak Cumhurbaşkanı’nı belirleme yetkisiyle masadaydı. Bu noktada İYİ Parti, “geçtiğimiz Pazartesi günü Kılıçdaroğlu ile Akşener arasında ikili görüşme yaşanmasına rağmen bu görüşmede ortak aday veya isim konuşulmadı” iddiasını aktardı.
Meral Akşener bugün parti üst yönetimi Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleriyle toplantısının ardından saat 15.30’da kameralar karşısına geçti ve Milli Mücadele – Kurtuluş Savaşı dönemindeki koşullarla benzerlikler kurduğu sert ifadeler içeren bir konuşma yaparak aynı masada oturduğu liderleri hedef aldı.
Akşener’in açıklaması, sadece CHP’de değil masadaki Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nde de rahatsızlık yarattı. Akşener’in, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecindeki savaşı anlatan Halide Edip Adıvar’ın “Ateşten Gömlek” romanı gibi eserlere göndermede bulunarak, Kılıçdaroğlu karşısında CHP’li belediye başkanlarına adaylık çağrısı yapması dikkat çekti.
Akşener, “İYİ Parti bir kıskaca alınmış; bir dayatmaya mecbur bırakılmıştır. Tıpkı yıllardır, Türk milletine yapıldığı gibi ölüm ve sıtma arasında bir tercihe zorlanmıştır. Ve elbette, buna boyun eğmeyecektir. Üzülerek söylüyorum ki dün itibariyle altılı masa millet iradesini kararlarına yansıtma kabiliyetini kaybetmiştir” sözleriyle Millet İttifakı’ndaki altılı işbirliğini adeta noktaladı.
“Bu sofrayı büyüteceğiz, sofrada Erdoğan dili olmamalıydı”
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener'in açıklamasına saat 18.55’te Twitter’da paylaştığı videolu açıklamasıyla yanıt verdi.
Kılıçdaroğlu, “sofra büyütme” benzetmesiyle HDP’nin içerisinde bulunduğu kamuoyundaki adıyla “üçüncü ittifak”, resmi adıyla Emek ve Özgürlük İttifakı oluşumuna mesaj verdi. İYİ Parti’nin özellikle Kürt siyasi hareketi temsilcisi HDP’yi dışlayıcı tutumunu anımsatacak şekilde ifadeler kullandığı gözlemlenen Kılıçdaroğlu, tüm renkleri bugüne kadar Millet İttifakı dışında kalmış diğer siyasi partileri de “sofraya” yani masaya, işbirliğine davet etme çağrısı yaptı.
Kılıçdaroğlu açıklamasında, “Sevgili halkım biz yola çıkarken; Halil İbrahim sofrasından bahsettik. Türkiye'nin bütün renklerini davet etmemiz gerektiğini söyledik. Yoksa bu ülke iflah olmaz dedik. Türkiye'nin bütün renklerini birleştire birleştire kazanmak için yola çıktık. Soframız böylece gittikçe genişledi. Çünkü amaç sadece ceberrut Saray'ı göndermek değil, aynı zamanda yeni bir ülke oluşturmaktı. Bu masaya o oturmasın, bu oturmasın diyemezdik. Bu Türkiye'yi 20 senedir yaşıyoruz zaten. Erdoğan gitsin ama Erdoğanizm gelsin, bu da olmaz. Tarihi sorumluluğumuz var bizim. İttifakımızın diğer ortakları medyaya çıkıp hakaretler etmiyor, ittifaka zarar veren demeçler vermiyor. Hiçbirinin ittifak içinde oy devşirmeye çalıştığını da görmedim. Ülkeyi siyasi operasyonlarla yürütmeye talip olmayacağız. Hepimizin sorumlulukları var, sorumlu davranacağız. Bana gelince, ben bu saatten sonra değişmem, birleştiririm. Birleştirmeye de devam edeceğim. Sofra büyümek zorunda. Bunu da kimse durduramaz. Bu sofrada nezaketsizliğin, Erdoğan dilinin olmaması gerekirdi. Bu masaya oturanlar böyle oturdu, kalkan da ancak bu sebepten kalkacaktır. Umudum niçin biraraya geldiğimizin farkındalığıyla sakin olmalıyız. Bu sofraya herkesi davet etmeliyiz. Birilerinin kalkması yerine tüm renklerin oturmasını sağlamalıyız. Bu nedenle ne ben ne de partideki arkadaşlarımız gerginliğin tarafı olmayacağız. Kimseyi geride bırakmayacağız. Türkiye'nin tüm vatandaşları bu sofraya davetlidir. Halkımız kaygılanmasın, biz Erdoğan'ı yeneriz, yeneceğiz” dedi.
Millet İttifakı liderleri İYİ Parti’siz mi buluşacak?
Saadet Partisi’nin evsahipliğinde yarın CHP, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi liderleri biraraya gelecek. İYİ Parti Lideri Meral Akşener dışındaki liderler toplantıda, Millet İttifakı'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı ve bundan sonra izlenecek yolu değerlendirecek.
Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, önceden ilan edildiği üzere 6 Mart Pazartesi günü de biraraya geleceklerini bildirdi.
Bu arada DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Emin Ekmen, İYİ Parti’nin tutumuna karşı "Nezaket, letafet, saygı, özsaygı en önemlisi hakikate sadakat yoksa gerisini konuşmaya gerek var mı?” tepkisini gösterdi.
HDP yarın MYK’yla değerlendirme yapacak
HDP ise, yarın saat 14.00’te olağanüstü Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı yapılacağını açıklayarak, son siyasi gelişmeleri değerlendireceklerini bildirdi. Bu kapsamda özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nun bugünkü videosuyla verdiği “sofra büyütme” gibi mesajlar bağlamında HDP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayı meselesi üzerine görüşme yapacağı ifade edildi.
Sonrasında HDP tarafınca Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleriyle toplantı yapılabileceği de aktarıldı. En son HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın evsahipliğinde Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Genel Sekreteri Emre Öztürk, Parti Sözcüsü Özge Akman, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyeleri Perihan Koca, Juliana Gözen, Pelin Kahiloğulları, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Sözcüsü Barış Kayaoğlu, yöneticileri Erdal Ataş, Dilşat Cambaz Kaya, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün, Parti Sözcüsü Sera Kadıgil’in katılımıyla görüşme yapılmıştı.
Kılıçdaroğlu Sol Parti ve TİP yönetimiyle görüştü
Ayrıca Kılıçdaroğlu bugün deprem bölgesinde kolluk gücü müdahalesine maruz kaldıkları gerekçesiyle Sol Parti yönetimi ve ardından Türkiye İşçi Partisi yönetimiyle biraraya geldi. Görüşme deprem gerekçesiyle olsa da zamanlaması bakımından Kılıçdaroğlu’nun adaylığına bu partilerce destek verilmesi boyutuna da taşındı. TİP’in Emek ve Özgürlük İttifakı açısından Kılıçdaroğlu’nun adaylığını diğer İttifak bileşenleriyle görüşme düşüncesinde olduğu öğrenildi.
Kılıçdaroğlu ise Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş ile Meclis’teki görüşmesinden sonra Akşener’in açıklamasıyla ilgili ilk değerlendirme olarak “taşlar yerine oturur” ifadesini kullandı.
Akşener “İYİ Parti milleti dinledi” dedi ama istifalar başladı
İYİ Parti yönetimindeki “dayatma”, “Millet İttifakı Kılıçdaroğlu’nun adaylığı için mi kuruldu?”, “altılı masa noter mi?” gibi eleştiriler, İYİ Parti Genel Başkanı Akşener’in sert ifadeler kullandığı açıklamasında benzer ifadelerle yer aldı.
Dün gece ve bugün öğleden sonraki İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) üyeleriyle toplantısında, Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı sert ifadeler kullanıldığı öğrenildi. Akşener’in, “altılı masada kendisine Kılıçdaroğlu dışında alternatif olmadığı dayatması yapıldığını” söylemesiyle birlikte “kazanacak aday” yaklaşımıyla eğer İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu siyasi yasak riski taşıyorsa Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday gösterilmesi talep edildi.
Bu çerçevede, Akşener’in bugün Yavaş ve İmamoğlu’na çağrıda bulunarak, “Milletimiz, sizleri sevdi, bağrına bastı. Ve bugün de; çok kritik bir kırılmanın eşiğinde, sizi göreve çağırıyor. Tıpkı 100 yıl önce olduğu gibi, bugün de vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığı, tehlike altındayken, kurumlarımız yıpratılıp, içleri boşaltılırken, devletimizin itibarı, ciddiyeti ve hafızası her gün yok edilirken; 100 yıl önce olduğu gibi, bugün de Saray hükümeti, üzerine düşen sorumluluğu, yerine getiremeyip, milletimizi, yokluğa mahkum ederken; 100 yıl önce olduğu gibi, bugün de, milletimiz; istiklalini, yine kendi azim ve kararına bağlamıştır. Size de, ateşten bir gömlek giymeyi, vazife kılmıştır” diye konuştu.
Bu sözleriyle İYİ Parti liderinin, CHP’li belediye başkanları Yavaş ve İmamoğlu’na Cumhurbaşkanlığı’na aday olma çağrısı yapması ve kamuoyu araştırmalarını işaret etmesi dikkat çekti.
Bu arada Akşener’in açıklamasıyla birlikte sosyal medyada İYİ Parti üyeliğinden istifa edenlerce e-devlet ekranı görüntüleri paylaşılmaya başlandı. İYİ Parti Genel İdare Kurulu Üyesi Bülent Gürsoy, partideki görevinden ve parti üyeliğinden istifa ettiğini açıklayarak, “AKP’nin geriletilmesi mücadelesinde bugüne kadarki süreçlerin başlatılması ve sürdürülmesi konusunda önemli başarılar göstermiş olan, önümüzdeki süreçteki toplumsal ihtiyaçların yönetimsel olarak karşılanması konusunda mevcut aktörler içerisinde en yetkin isim olduğunu düşündüğüm Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığını destekliyorum” dedi.
İYİ Parti: “Çağrı yapıldı, öneri sunuldu, masa dağılmadı”
Meral Akşener’in Kurtuluş Savaşı benzetmesiyle CHP’nin yanısıra Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin destek verdiği Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına karşı çıkması üzerine “altılı masada ayrılık” ortaya çıktı. Ancak İYİ Parti kurmayları ise, Akşener’in açıklamasıyla “İYİ Parti’nin artık Millet İttifakı’nda olmadığı” sonucuna varılmasını reddetti.
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, masada artık İYİ Parti’nin olmadığını söylemek için erken olduğunu ve bu konuda sonra karar verileceğini söyleyerek, “Biz Genel İdare Kurulumuz’da Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığını oyladığımızda oy birliğiyle ‘Hayır’ denildi. Genel Başkanımız çağrımızı ifade etti. Şimdi nasıl yanıt verileceğini beklemeliyiz” diye konuştu. Zorlu, Akşener’in olası Cumhurbaşkanlığı adaylığıyla ilgiliyse bunu ele almak için henüz erken olduğunu belirterek, öncelikle yaptıkları çağrıya yanıt bekleyeceklerini işaret etti.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Aliağıroğlu, “Masadan kalkmadık, biz aday önerimizi Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş olarak sunduk. Bunu kamuoyuna açıkladık ve bunun değerlendirilmesini bekliyoruz” dedi.
VOA Türkçe