BURSA ARENA / Haber Merkezi
Draghi, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Leyen'in aşağılandığını iddia ederek, “çok üzüldüm” dedi.
İtalya Başbakanı Mario Draghi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik olarak “diktatör” ifadesini kullandı.
AB Konseyi Başkanı Charles Michel, 6 Nisan'da Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Erdoğan ile yan yana sandalyelerde oturmuş, Ursula von der Leyen'in ise daha uzakta bir koltukta oturmuştu.
Düzenlediği basın toplantısında Külliye’deki protokol olayına değinen Draghi, “Türk liderin bu tutumuna katılmıyorum, uygunsuzdu. Leyen'in aşağılanmaya maruz kalmasına çok üzüldüm” dedi.
Draghi, “Ancak diktatör olarak tanımladığımız bu kişilerle iş birliği yapmak zorundayız” ifadesini kullandı.
Gaiani, Dışişleri'ne çağrıldı
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Gaiani, Başbakan Draghi'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik ifadeleri nedeniyle Türk Dışişlerine çağrıldı.
Bakanlık, büyükelçinin çağrılmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Sayın Faruk Kaymakcı tarafından İtalyan Büyükelçi’ye, göreve atamayla gelmiş İtalya Başbakanının, Avrupa’da en yüksek halk oyu desteğiyle seçilmiş bir lider olan Sayın Cumhurbaşkanımıza yönelik sözlerini kuvvetle kınadığımız, Türkiye-İtalya dostluğu ve müttefikliğiyle bağdaştıramadığımız bu hadsiz ve çirkin ifadelerin derhal geri alınmasını beklediğimiz vurgulanmıştır" ifadelerine yer verdi.
Açıklama şöyle devam etti:
Büyükelçiye, AB Konsey ve Komisyon Başkanlarının ahiren ülkemize gerçekleştirdikleri ziyaretin protokol düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olmadan yapılan açıklamaların kabul edilemez olduğu, Türkiye’nin misafirperverliğini kimsenin sorgulayamayacağı, ülkemizin AB içindeki anlamsız ve kötü niyetli tartışmalara taraf olmayacağı ve Türkiye-AB olumlu gündemini baltalamaya yönelik çabaları nafile bulduğumuz da bildirilmiştir.
Çavuşoğlu: Atanmış Başbakan
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Draghi için "Atanmış İtalya Başbakanı" ifadesini kullanarak, "Kabul edilemez popülist söylemini ve seçimle göreve gelmiş Cumhurbaşkanımız hakkındaki çirkin ve hadsiz ifadelerini kuvvetle kınıyor, kendisine iade ediyoruz" dedi.
AK Parti Sözcüsü Çelik'ten kınama
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Draghi’nin kullandığı ifadenin "hadsiz" olduğunu kaydederek, "Şiddetle kınıyoruz" açıklaması yaptı.
Twitter'dan "Türk-İtalyan ilişkilerinin derinliğini yansıtmayan bu açıklamayı esefle karşılıyoruz" diyen Çelik şunları ifade etti:
AB Konseyi Başkanı’nın protokol heyeti ile AB Komisyonu Başkanı’nın protokol heyeti arasındaki anlaşmazlığı Türkiye’ye yansıtanlar siyasi cehaletle konuşmaktadır. Türkiye diplomasi devletidir. Herkese saygıyla davranan bir geleneğe sahiptir. İtalya Başbakanı bunu öğrenmelidir.
Kurtulmuş: Diktatör görmek istiyorsanız Mussolini'ye bakın
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Draghi'nin sözlerine ilişkin, "Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini'ye bakın" ifadesini kullandı.
Kurtulmuş, Twitter'dan yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:
İtalya Başbakanı Mario Draghi'yi Sayın Cumhurbaşkanımızı kastederek söylediği talihsiz sözlerinden dolayı kınıyoruz. Sayın Draghi, bizden diktatör çıkmaz. Eğer diktatör görmek istiyorsanız tarihinize bakın, Mussolini'ye bakın.
Kalın: Düzeltmesini bekliyoruz
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, AB Konseyi Başkanı Michel'in protokol düzeninde Türkiye’den kaynaklı bir sorun veya kasıt olmadığını açıkladığını belirterek, "İtalya’nın atanmış Başbakanı Draghi’nin Cumhurbaşkanımıza yönelik sözleri hadsiz ve mesnedsizdir. Bu ifadeyi kınıyor ve behemehal düzeltmesini bekliyoruz" dedi.
Ne olmuştu?
Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Beştepe'de bir görüşme gerçekleştirmişti.
Basına verilen fotoğraflar sonrası, Cumhur Başkanı Erdoğan ve AB Konseyi Başkanı Michel karşılıklı oturmuş, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen ise bir süre ayakta kalmıştı.
Von der Leyen daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte karşılıklı başka bir koltuğa oturmuştu.
Bu durum medyada, bir "protokol krizi" yaşandığı yönünde yorumlara neden olmuştu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, yaşanan protokol sorunu konusunda Türkiye'nin son derece haksız ithamlarla karşılaştığını belirtmişti.
Türkiye'nin köklü bir devlet olduğunu, her düzeyde sıklıkla ziyaret düzenlediğini ve misafir ağırladığını belirten Çavuşoğlu, "Özellikle Türkiye'de yapılan görüşmeler, uluslararası protokol kuralları ve Türk misafirliği çerçevesinde olur" ifadesini kullanmıştı.
Ziyaretler öncesinde protokol ekiplerinin bir araya geldiğini ve görüşmeler yaptığını ifade eden Çavuşoğlu, "Görüşmede uygulanan protokolde AB tarafının talepleri ve telkinleri karşılanmıştır" açıklamasında bulunmuştu.
Çavuşoğlu, "Yani AB tarafının telkinleri doğrultusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta. Bunu, Türkiye'ye yönelik bu ithamlar olmasaydı bu kadar net açıklamayacaktık." diyerek "Türkiye yaptı." yönünde söylemler bulunduğunu, AB'nin iç uygulamalarına girmek istemediğini ifade etmişti.
Independent Türkçe ve Reuters