Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında!

Son Sümer Kraliçesi Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşına girdi. Cumhuriyet çınarı, Atatürk’ün tarih tezine uygun meslek seçti ve okunması bir hayli zor olan Sümer çivi yazılarını çözerek, insanlığın doğduğu Mezopotamya topraklarının büyük uygarlığını anlamaya yardımcı oldu.

Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşına girdi.

Cumhuriyet çınarı, Atatürk’ün tarih tezine uygun meslek seçmiş ve okunması bir hayli zor olan Sümer çivi yazılarını çözerek, insanlığın doğduğu Mezopotamya topraklarının büyük uygarlığını anlamaya yardımcı oldu. 

Aydınlıkçıların 1993 yılındaki keşfiyle halkın gönlünde taht kurdu. ‘Sümer Ana’ oldu. Yurt çapında yüzlerce etkinlik ve konferansa katıldı. Halkın sevgisini kazandı. Herkes ona “Sümer Ana” demeye başladı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 2

Muazzez İlmiye Çığ'ın anne ve babası Kırım Tatarıdır ve her ikisi de Türkiye'ye göç etti; baba tarafı Merzifon'a, anne tarafı ise Türkiye'nin dördüncü büyük şehri olan ve o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun önemli bir bölgesel yönetim merkezi olan kuzeybatıdaki Bursa'ya yerleşti.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 3

Muazzez İlmiye, I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinden birkaç hafta önce Bursa'da doğdu. 1919'da beşinci yaş gününü kutladığı sırada Yunan Ordusu tarafından İzmir'in işgal edilmesi üzerine öğretmen olan babası, ailesinin güvenliğini sağlamak için Çorum'a taşındı ve genç Muazzez burada ilköğrenimini tamamladı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 4

 Fransızca ve keman dersleri aldı. 1926'da sınavla Bursa Kız Muallim Mektebi'ne girdi ve 1931'de, 17 yaşına geldiğinde ilkokul öğretmeni yetiştiren bu okuldan mezun oldu.

Yaklaşık beş yıl boyunca, bir başka kuzeybatı kenti olan Eskişehir'de öğretmenlik yaptı

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 5

Bu sırada kardeşi Turan İtil, beyin cerrahı olmak için Amerika'ya gitti. 1936'da Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Hititoloji Bölümü'ne kaydoldu. Hocaları arasında, İkinci Dünya Savaşı'nı Türkiye'de profesör olarak geçiren, Hitler dönemi Alman-Yahudi mültecileri Hans Gustav Güterbock ve Benno Landsberger gibi dönemin en önemli Hitit kültürü ve tarihi uzmanları vardı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 6

1940'ta diplomasını aldıktan sonra, İstanbul Arkeoloji Müzeleri'ni oluşturan üç kurumdan biri olan Antik Şark Eserleri Müzesi'nde on yıl sürecek kariyerine, kurumun arşivlerinde tercüme edilmeden ve tasnif edilmeden saklanan binlerce çivi yazılı tablet alanında uzman olarak başladı. 

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 7

Meslektaşları Hatice Kızılyay ve F. R. Kraus ile birlikte, müzenin deposunda bulunan Sümer, Akad ve Hitit dillerinde yazılan binlerce tableti temizlediler, sınıflandırdılar ve numaralandırdılar. Çığ, 74 bin tabletten oluşan çivi yazılı belgeler arşivini oluşturdu ve 3 bin tabletin kopyasını çıkarıp, katalog hâlinde yayımladı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 8

Aradan geçen yıllarda, tabletlerin deşifre edilmesi ve yayınlanması konusundaki çabaları sayesinde Müze, dünyanın her yerinden Eski Çağ tarihi araştırmacılarının katıldığı bir Orta Doğu dilleri öğrenme merkezi hâline geldi.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 9

1957'de Münih'teki Oryantalistler Kongresi'ne katıldı. 1960'ta Heidelberg Üniversitesinde 6 aylık bir çalışma yaptı. 1965'te Roma'da sergilenen Hitit sergisini bu şehirden alarak Londra'ya götürdü. 1972'de emekliye ayrıldı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 10

Emeklilikten sonra bir süre yurtdışında yaşayan Muazzez İlmiye Çığ, 1988'de Philadelphia'daki Asuroloji kongresine katıldı. Prof. Kramer'in History Begins at Sumer adlı kitabını Türkçeye çevirdi ve kitap 1990'da "Tarih Sumer'de Başlar" adıyla Türk Tarih Kurumu tarafından yayımlandı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 11

Kitabın çok ilgi görmesi üzerine 1993'te çocuklara yönelik Zaman Tüneliyle Sümerlere Yolculuk da dâhil, Sümer ve Hitit kültürlerini tanıtan 13 kitap yazdı. Muazzez İlmiye Çığ'ın özel arşivi Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Vakfı'ndadır.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 12

Alman Arkeoloji Enstitüsü ve İstanbul Üniversitesi Tarih Öncesi Bilimler Enstitüsü'nün onursal üyesidir. Belleten, Bilim ve Ütopya gibi dergi ve gazetelerde yayımlanan kitaplarında, bilimsel makalelerinde ve genel ilgi alanlarına yönelik makalelerinde görülen özenli ve sistematik araştırmaları ile mesleğinde ün kazandı.

Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 16

Topkapı Müzesi Müdürü M. Kemal Çığ ile evli olan Muazzez İlmiye Çığ'ın, Çivi Çiviyi Söker adlı otobiyografisi 2002 yılında ülkenin önde gelen ulusal finans kuruluşu Türkiye İş Bankası tarafından yayımlandı.

ÖDÜLLERİ

Adana Tepebağ Rotary Kulübü, Meslek Hizmet Ödülü

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından Fahri Doktora ünvanı, 4 Mayıs 2000

Osmaniye'nin Çardak köyü'ndeki Anadolu Halk Bilimleri ve Kültür Derneği tarafından "Özgür İnsan Ödülü", 2005

Vatandaşlık Tepkilerim isimli kitabı, Galatasaray Rotary Kulübü tarafından İngilizceye çevrilerek Avrupa ve Amerika'daki üniversite kütüphanelerine dağıtılmıştır.

Uluslararası Lions Kulüpleri Derneği tarafından "Melvin Jones Dostluk Ödülü", 2014

KİTAPLARI

Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni, 1995, Kaynak Yayınları

Sümerli Ludingirra, 1996, Kaynak Yayınları

İbrahim Peygamber - Sümer Yazılarına ve Arkeolojik Buluntulara Göre, 1997, Kaynak Yayınları

İnanna'nın Aşkı - Sümer'de İnanç ve Kutsal Evlenme, 1998, Kaynak Yayınları
Son Sümer Kraliçesi: Muazzez İlmiye Çığ 111 yaşında! - Resim: 16
Zaman Tüneliyle Sümer'e Yolculuk, 1998, Kaynak Yayınları (Genişletilmiş ikinci basım; ilk basım 1993, Kültür Bakanlığı Yayınları)

Hititler ve Hattuşa - İştar'ın Kaleminden, 2000, Kaynak Yayınları

Gilgameş - Tarihte İlk Kral Kahraman, 2000, Kaynak Yayınları

Ortadoğu Uygarlık Mirası, 2002, Kaynak Yayınları
Çivi Çiviyi Söker - Muazzez İlmiye Çığ Kitabı, Serhat Öztürk, 2002, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Ortadoğu Uygarlık Mirası 2, 2003, Kaynak Yayınları

Sümer Hayvan Masalları, 2003, Kaynak Yayınları

Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği, 2004, Kaynak Yayınları

Kaynak: Aydınlık

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.