“Herkesin bir resmi varsa bir de şiiri olmalı bu dünyada..” Ali Kaybal
BURSA ARENA Gazetemizin ilk kurucu edebiyatçılarından, Yayın Danışma Kurulu Üyemiz, Şair ve Yazarımız Ali Kaybal, Türk Edebiyatı dünyamıza 6 eser daha kazandırdı.
Daha önce yayınlanmış 3 şiir kitabı ve bir romanı olan yazarımız, bu sayıya 6 şiir kitabını daha ilave etmiş oldu.
Çok ilginçtir ki hiç görmediği vilayetler için, hiç gitmediği yerler için şiir yazabilen bir şair. Kendisine “Şiirin Evliya Çelebisi” desek herhalde yanlış bir şey söylemiş olmayız.
Daha önceleri sosyal medyada şiirlerini izlerken fark etmiştim. Aruz ve hece veznini bir arada kullanabilen bir yetenekti.. Bunu hayretle izliyordum. Bu kalıplara böylesine hakim olmak günümüzde her edebiyatçının harcı değil.. Hatta çağdaşlarımız içerisinde dengini görebilmek de mümkün değil.. Ya da ben rastlamadım ki; edebiyat dünyamızı, yayınlanmış eski ve yeni eserleri mümkün olduğunca izlemeye çalışan biriyim.
“düz yazılarda da oldukça başarılısın, neden şiire bu kadar ağırlık verdin” diye sorduğumda “Şiir yazmak farklı bir şey, ayrıca herkesin bir resmi var ise, bir de şiiri olmalıdır bu dünyada” diye hicveden bir cevap vermişti. Evet bu dünyada herkesin bir şiiri olmalıydı..
“Bir şiir” diyordu, maşallah şimdi bakıyorum son eserine de “Türkiye Güzellemeleri” adıyla bu hafta yayınladığı son eseri, tam 5 ciltten oluşmuş..
Düşünebiliyor musunuz 5 ciltte 4444 şiir.. Yani 81 vilayet için en az 50'şer adet manzum anlatım.
Her birisi de ayrı bir edebi kıymette.
Ve hayran kalmamak, takdir etmemek mümkün değil.
Ayrıca bu sadece bir şiir kitabı değil, şiirlerinin konuları itibariyle aynı zamanda sosyoloji, etnografi, folklor, coğrafya, tarih ve turizmle ilgili oldukça detaylı bilgiler içeren, zengin bir bilgi kaynağı.. Çok insan memleketini, ilini, ilçesini farklı bir anlatım tarzıyla görebilecektir sanıyorum.
Şair ve Yazar Ali Kaybal’ı bu vesileyle tebrik ediyorum. Bundan sonrası için de Türk Edebiyatına nice değerli eserler armağan edeceğine de inanıyorum.
Zira resim sanatında Rahmi Pehlivanlı’yı bildiğim gibi, edebiyatta da Ali Kaybal’ı bilmiş ve her ikisini de Kırıkkale ve ülkemizin sanat ve edebiyat tarihinde önemli izler bırakan birer değer olarak görmüşümdür. Rahmi Pehlivanlı’ya rahmet Ali Kaybal’a da uzun ömürler diliyorum.
Ayrıca bu eserin hiç olmazsa Liselerin ve Üniversitelerin Türk Dili Ve Edebiyatı bölümlerinde değerlendirilmesi de önemli tabii ki. Dilerim öyle olur.
Türk Edebiyatı ve özellikle şiir sevenler için hiç olmazsa, çok farklı düzenlendiği üzere önsözünden de bahsetmek isterim.
TÜRKİYE GÜZELLEMELERİ:
Kitabın önsözünde şöyle yazıyor;
"Bu kitap;
Güzel Türkiye’mizin 81 vilayetini konu alan,
Halk Edebiyatı nazım şekillerinden olan Semai, Koşma ve Güzellemelerden meydana gelmiştir. Hece vezniyle yazılmıştır.
81 vilayetin tarihi, turistik ve gezilmeye değer yerleri bir bir incelenmiş. İlçe ve köy bazında önem arz eden yerler mümkün olduğunca işlenmeye çalışılmış. Adeta bölge insanının gözünden “Ben burayı tanıyorum” diyebilecek tarzda detaylara yer verildiği inancındayım.
Her vilayet için en az 50 adet şiir yazılmıştır.
Bu kitap adeta bir turizm elçisi gibidir.
O şehrin bölge insanı tarafından önem arz eden, dağı, nehri, gölü, ovası, tarihi ve turistik yerleri zikredilmiştir. Şiirler ilçelere göre dizilmiştir. Kitabın tamamı 5 cilt olup 4444 adet şiirden teşekkül etmiştir.
Halk edebiyatımıza katkı sağlayacak ve Anadolu’nun tanıtılmasında kaynak teşkil edecek güzel bir eser olduğunu düşünüyorum.
Şunu net bir şekilde ifade edebilirim; bölgede yaşayan bölge insanının yaşadığı zaman dilimi açısından ondan daha fazla şiir yazmış olduğumu söyleyebilirim.
Semai:
Halk şiirinde hecenin sekizli ölçüsü ile koşma biçiminde düzenlenen ve özel bir ezgi ile söylenen şiirlerdir. Genellikle en az üç, en fazla beş dörtlükten oluşurlar. Çoğunlukla doğa, güzellik, ayrılık, kavuşma gibi duygusal ve lirik temaları işlerler. Semainin hece ölçüsünün yanında aruz ölçüsü kullanılarak yazılanları da vardır.
Koşma:
Âşık Edebiyatı nazım biçimidir. Genellikle hecenin 8'li ve 11'li kalıplarıyla yazılan; en az iki, en fazla dört dörtlükten oluşan bir nazım biçimidir.
Koşmanın kafiye örgüsü ;
* aaab, cccb, dddb ...;
* abab, cccb, dddb ...;
* abxb, dddb, eeeb ...;
* aaaa, bbba, ccca ... şekillerinden birisi olabilir. Koşmalar yapılarına ve ezgilerine göre çeşitli adlar alır.
Güzelleme:
Âşık edebiyatında insan ve doğa güzelliklerini işleyen koşma nazım şeklinin bir türüdür. Güzellemelerde genellikle âşık olunan kadın, kız, gelin, tabiat güzellikleri (dağ, ağaç, hayvan, çiçek vb.) gibi konular işlenir.."
*****
Tüm bunlardan itibaren Ali Kaybal'ın son yayınlanan diğer eserlerinden de kısaca bahsedeyim;;
İL İL TÜRKİYE:
400 sahifedir. Hece vezniyle yazılmış olup, 81 vilayet için bir beyit, bir rubai, bir iki yönlü akrostiş, bir türkü ve vilayetin özelliklerini anlatan lirik şiirlerden meydana gelmiştir.
*
BİR ŞEH-İ HÜBAN:
Tamamı 110 sahifedir. Aruz vezni ile şarkı modunda yazılmıştır. Ayrıca şiirde yeni bir akım olan Gülce Edebiyatın Tuğra serisinden şiirler yer almaktadır. Bu şiirler de aruz kalıbı ile yazılmıştır.
*
SEN BANA DÜŞTÜN GÜZEL:
Tamamı 110 sahifedir. Aruz vezni ile şarkı modunda yazılmıştır. Ayrıca şiirde yeni bir akım olan Gülce Edebiyatın Üçtuğ serisinden şiirler yer almaktadır. Bu şiirler de aruz kalıbı ile yazılmıştır.
*
DİL ŞİKAR ŞARKILAR:
Tamamı 114 sahifedir. Kitabın yarısı hece vezni ile yarısı da aruz vezni ile yazılmışıtr. Şarkı ve türküye uygun modda yazılmıştır.
*
ŞARKILAR DA BİZİM TÜRKÜLER DE :
Tamamı 117 sahifedir. Hece vezninin 7’li, 8’li, 11’li ve 13’lü kalıplarıyla türkü modunda yazılmıştır.
Bursaarena ailesinin medarı iftiharı Ali kardeşimizi candan tebrik ediyor selam ve sevgilerimi gönderiyorum.....!