BURSA ARENA / Haber Merkezi
Araştırmacılar, tüm dünyanın bir sonraki salgın için hala hazır olmadığını ve çoğu ülkenin bazı hastalıkların küçük ölçekte ortaya çıkmasına bile yeterince hazırlıklı olmadığını ortaya koydu.
Johns Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi ve Nükleer Tehdit Girişimi (NTI) tarafından hazırlanan Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi’nde tek bir ülke bile iyi puan alamadı.
Washington Şarku'l Avsat'ın CNN’den aktardığı habere göre, Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi’nde tüm ülkelerin hala bazı kritik yeteneklerden yoksun olduğu vurgulandı. Bu durum, ülkelerin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) etkili bir şekilde yanıt verme yeteneklerini engelliyor ve gelecekteki salgın tehditlere karşı hazırlıklarını azaltıyor.
2021’de ülkeler için ortalama puan, 100 üzerinden 38.9’du ve bu, 2019’a göre değişmedi. Endekste en yüksek puanı 76 ile ABD aldı.
Endekse göre en kötü hazırlık alanı, mevcut salgına neden olan virüs gibi yeni patojenlerin ortaya çıkmasını önleme konusu oldu.
Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nde araştırmacı olan Dr. Jennifer Nuzzo, “Liderlerin artık bir seçeneği var. Ülkelerini geleceğe hazırlamak için Kovid-19 müdahalesi sırasında yaratılan yeni kapasitelere adanmış, sürdürülebilir yatırımlar yapabilirler veya dünyayı gelecekteki kaçınılmaz sağlık tehditleriyle bağlantılı ciddi tehlikeye maruz bırakacak onlarca yıllık panik ve ihmal döngüsüne geri dönebilirler” dedi.
Endekse göre, 195 ülkeden 155’i son üç yıl içinde bir salgına hazırlanmadı ve yüzde 70’i kliniklere, hastanelere ve toplum sağlığı merkezlerine yatırım yapmadı.
Endeks raporunda, “Başka herhangi bir ülkeden daha fazla vaka ve ölümle birlikte, ABD’nin salgına verdiği zayıf yanıt dünyayı şok etti” denildi.
Küresel Sağlık Güvenliği Endeksi, zengin ve görünüşte hazırlıklı ülkelerin bile salgını kontrol altına almayı başaramayabileceğini gösterdi.