Karpuzu günün bu saatinde asla yemeyin

Yaz aylarının en sevilen meyveyi karpuz yemenin de bir saati var.

Karpuzun antioksidan etkisinin oda sıcaklığında tüketildiğinde etkin olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Betül Mercan, "Buzdolabında bekleme ve soğukluk bu etkiyi ortadan kaldırıyor" dedi.

Yaz mevsiminin en çok tercih edilen meyvesi karpuz, tadı ve serinletici özelliği ile sofralarda yerini alıyor.

Uzm. Dr. Betül Mercan, karpuz yedikten sonra vücuttaki etkileşimler ile ortaya çıkan nitrik oksit maddesinin kasları gevşettiğini belirtti. Uzm. Dr. Mercan, "Karpuzun kas gevşetici etkisiyle kan damarları etrafındaki kaslar gevşer ve bu da damar ve arterlerin daha çok genişlemesini sağlar. Dolayısıyla kan basıncı düşer, kan akışı sağlanır. Karpuz, B,C vitaminleri ile Vitamin A öncülü olan beta karoten barındırır. İçeriğindeki likopen ise antioksidan ve antiinflamatuar (iltihabı azaltıcı etkisi) vardır. Bunların tümü yüksek su ve lif oranı, doyurucu etkisinin de olması sebebiyle diyette tercih edilme nedenidir" diye konuştu.

Yaz aylarının serinletici meyvesi karpuz, sağlıklı bir seçenek gibi görünse de gece geç saatlerde tüketildiğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar, özellikle gece geç saatlerde karpuz tüketiminin mesane ve idrar yolları üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtiyor.

SIK İDRARA ÇIKMA VE UYKU BÖLÜNMESİ

Karpuzun yüksek su içeriği, idrar üretimini artırarak gece boyunca sık idrara çıkma ihtiyacını tetikleyebilir. Bu durum, mesane sorunları olan bireyler için rahatsız edici olabilir ve uyku kalitesini olumsuz etkileyebilir. Karpuzun diüretik etkisi nedeniyle, gece tüketildiğinde uykunun bölünmesine sebep olabileceği vurgulanıyor.

İNSÜLİN SEVİYELERİNDE DENGESİZLİK

Karpuz, glisemik indeksi yüksek bir meyve olduğundan, gece tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltebilir. Bu durum, özellikle diyabet hastaları için riskli olabilir. Uzmanlar, karpuzun gece tüketiminin insülin seviyelerinde dengesizliklere yol açabileceği konusunda uyarıyor. Diyabetik bireylerin bu konuda dikkatli olmaları öneriliyor.

Sonuç olarak, karpuzun gece geç saatlerde tüketilmesi, uyku düzenini bozabilir ve kan şekeri dengesizliklerine yol açabilir. Bu nedenle, karpuzu daha erken saatlerde ve kontrollü bir şekilde tüketmek sağlık açısından daha faydalı olabilir.

karpuz6.jpg

KARPUZ NASIL ZEHİRLER?

Serinletici bir yaz atıştırmalığı olan karpuz, doğru şekilde saklanmaz veya işlenmez ise gıda zehirlenmesine yol açabilir. Kirlenme, çiftçilikten ev hazırlığına kadar her aşamada, öncelikle Salmonella, Listeria ve E. coli gibi bakteriler nedeniyle meydana gelebilir. Yere yakın karpuzlar topraktan veya sudan bakteri alabilir ve uygunsuz şekilde elleçleme veya saklama sorunu daha da kötüleştirebilir. Riski azaltmak için karpuzları iyice yıkamanız, kesilmiş parçaları buzdolabında saklamanız ve diğer yiyeceklerle çapraz kontaminasyondan kaçınmanız önerilir

karpuz7.jpg

KARPUZ YERKEN 5 KURALA DİKKAT!

• Ara öğünü tercih ederseniz karpuzu yemeklerden en erken 2 saat sonra tüketin. Bu hem kan şekerinin dengeli seyretmesini, hem de sindirim sistemine aşırı yüklenmeyi engelliyor.

• Yemekle berber tüketecekseniz o öğünde ekmeği azaltın. Çünkü her 2 besin de karbonhidrat grubuna girdiği için aynı öğünde tüketilmeleri yemeğin karbonhidrat yükünü arttırıyor, bunun sonucunda da kilo kontrolünü güçleştiriyor.

• Karpuz fazla olgunlaştıkça orta kısımlarında bozulmalar ve çürümeler başlıyor. Kesildiğinde kötü koku veya ekşi bir tat hissederseniz asla yemeyin.

• Su içeriği yüksek, asit seviyesi düşük olduğu için kolay bozulan bir meyve. Bu nedenle kestikten sonra buzdolabında 3 günden fazla saklamayın.

• Karpuzun çekirdeği sindirilemediği için fazla tüketmemenizde fayda var, çekirdeğinin kabuklarını çıkartıp yiyebilirsiniz.

Halktv

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.