Çarpıcı araştırma: Maç izlemek sağlığa iyi geliyor

Yapılan bir çalışmaya göre, daha yüksek refaha sahip kişiler daha iyi fiziksel sağlığa sahip olma eğiliminde olup refah duygusu zayıf olan kişilere göre daha uzun yaşıyorlar.

İngiltere'deki Anglia Ruskin Üniversitesi'nden araştırmacılar, spor etkinliklerini canlı izlemenin sosyalleşme bakımından büyük yarar getirdiğini buldu ve diğer çalışmalar da televizyonda maç izlemenin bile duygusal refah sağladığını doğruladı.

Yapılan araştırmalar spor müsabakalarını televizyondan veya internetten izleyen kişilerin daha az depresif semptom gösterdiğini doğruluyor.

İngiltere'de yaşayan ve hükümet tarafından yaptırılan Taking Part Survey'ye katılan 16 ila 85 yaş aralığındaki 7.209 yetişkinden elde edilen verileri analiz eden araştırmacılar, "Geçtiğimiz yıl canlı bir spor etkinliğine katılan İngiltere'deki insanların hayatlarından daha memnun olduklarını, hayatlarının daha değerli olduğunu düşündüklerini ve katılmayanlara göre daha az yalnız olduklarını tespit ettik" dedi.

SOSYAL KİMLİK OLUŞTURMAYI SAĞLIYOR
Araştırmacılar, spor etkinliklerine katılmak için yeterli paraya sahip olmak veya birlikte gidilecek arkadaşlar gibi diğer faktörleri de göz ardı edemeyeceklerini söylerken, beyin taramaları, maç izlemenin iyi hissetmenin birincil nedeni olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, "Spor izlemenin olumlu etkisi muhtemelen sosyal kimlikle ilgilidir. İç grupların formülasyonu aracılığıyla bağlantı arıyoruz: Ortak bir şey paylaştığımız insanlardan oluşan topluluklar. Bu topluluklar kimliğimizin bir parçasını oluşturur ve bunlar aracılığıyla sosyal ve duygusal destek buluruz." dedi.

Ayrıca belirli bir takımla özdeşleşen kişilerin diğer taraftarlardan daha yüksek düzeyde duygusal destek algıladığını da tespit edildi. Belçika'daki KU Leuven'deki bilim insanlarının belirttiğine göre, insanlar tuttuğu takım kazandığında topluca zaferin tadını çıkarıyor ancak kaybettiklerinde takımından uzaklaşma eğiliminde oluyor, böylece olumsuz ve psikolojik sonuçlardan da uzak kalıyor.

Japon araştırmacılar da, beyzbol gibi popüler sporları izlemenin psikolojik ödül ve iyi hissetmeyle ilişkili beyin bölgelerini nasıl aktive ettiğini göstermek için beyin görüntülemeyi kullandılar. Golf gibi daha az popüler sporları izlemek, beynin bu bölgesinde daha az aktiviteye neden oldu.

Bilim insanları, "Takımınızı ister evinizden, ister stattan destekleyin; bir spor taraftarı olmanın iniş çıkışlarını, bunun sizin için iyi olduğunu bilerek yaşayabilirsiniz; yeter ki bu deneyimi başkalarıyla paylaşın," diye ekliyor.

Sözcü

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.