Dilimizi ne kadar iyi tanıyor, ne kadar iyi kullanıyorsak insanlarla iletişimimiz de o kadar iyi ve düzeyli olacaktır. Zaten iletişim kaynaklarımız da hem hızlı, hem çeşitli.
Bildiğimiz sözcük sayısıyla düşünce zenginliğimiz orantılıdır. Bildiğimiz sözcük sayısı ne kadar artarsa düşünce alanımız o kadar genişlemiş ve iletişim yeteneğimiz de o kadar gelişmiş olacaktır.
Yabancı ülke ziyaretlerimizde o ülkenin diline gösterdiğimiz özeni, kendi ülkemizde kendi dilimize de göstermek zor olmasa gerek.
"Geliyom, gidiyom, görüyom, herkez" falan diye bir şeyler yok.
"Geliyorum, gidiyorum, görüyorum, herkes" diye doğru olanları yazmak ve söylemek varken, bir iki harf için dili heba etmeye değer mi, dilimizi yozlaştırmaya hakkımız var mı? İnsanlarımızın hiç olmazsa bu yönden kendisini yetiştirmesi, geliştirmesi daha iyi değil mi?
..
Yine günlük günaydın veya hatır sorma mesajlarında da özensiz “Gnydn, naber cnm. Ok. Bye. saol..” gibi kısaltılarak, harften cimrilik yapacak kadar üstünkörü, adet yerini bulsun dercesine yazılmış kelimeler.
O kadar mı yoğunsun, üç dört harfi yazarak ne kadar zaman kaybedersin ki?
İnsanlar iletişim kolaylıklarına kavuştukça daha üşengeç ve baştan savar olmuşlar.
Bu kadar zengin iletişim kaynağı varken, geriye gitmek ve hatta iletişimsiz kalmak gibi bir şey.
“Naber cnm, naslsn. Bgn kafeye taklm.. mı..”
“Anlşrz, döncem ben sna, mşglm şimdi..” diye soru cevaplardaki harf cimriliği..
Dilimize saygısızlık tüm bunlar.. Gramer, imla nerede?
..
Yine dilimizi yozlaştıran, yanlış kullanılan o kadar çok kelime ve cümleler var ki.
-Bana verdiği kalemi geri iade ettim.
Geri ve iade sözcükleri aynı anda kullanmak da ne ki.
-Bana verdiği kalemi iade ettim. demek varken.
Çok sık rastlıyoruz bu tür hatalara. Şivedir, aksandır falan bahane.. Herkes kısa yoldan anlaşabiliyor mu ona bakıyor. İyi de bu gidişat böyle nereye kadar? Bir süre sonra güzel Türkçemiz yara bere içinde sahipsiz çocuklara dönmez mi?
..
Dil bir toplumun "birliği" yönünden çimentosudur, en temel "milli" unsurudur. Güzel Türkçemiz öyle face book’taki, whatsApp’taki veya telefon mesajlarındaki komik ve basit kısaltmalarla hırpalanmayı hak etmiyor?.. Yazık ediyoruz, çok yazık..
Daha İngilizceden, Fransızcadan, Arapçadan ve bilmem neceden alıp, araya sokuşturarak yapılan saçmalıklara hiç dokunmadım bile. O konular da uzun yıllardır öyle bir facia haline gelmiş ki sormayın gitsin.
Özellikle gençlerimizi ilgilendiren yönüyle, sanal alemde Türkçemize olan saygısızlıklara fırsat vermeyelim, uyaralım hiç olmazsa..
Dilimizi, güzel Türkçemizi doğru düzgün kullanmamız dileğiyle.
Sağlıkla, saygıyla, sevgiyle kalın.