Özellikle pandemi sonrası açlıkla mücadele hız kazandı. Afrika’da sayının rekor seviyelere çıktığına dikkat çekiliyor. Yaşanan gıda krizinin daha uzun süre devam edeceği de dillendiriliyor.
BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Dünya Gıda Programı (WFP), Avrupa Birliği (AB) ve Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ (GNAFC) kuruluşunun diğer üyeleri tarafından "Küresel Gıda Krizleri Raporu (GRFC) 2023" açıklandı. Rapora göre, yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayan, beslenme ve geçim kaynağı yardımına ihtiyaç duyan kişi sayısı 2022'de üst üste dördüncü kez arttı.
Gıda krizi yaşayan 58 ülke veya bölgede yaklaşık 258 milyon insan akut gıda güvensizliği yaşarken acil gıda yardımına da ihtiyaç duyuyor. Bu rakam, 7 yıldır hazırlanan GRFC raporunun en yüksek verileri olarak kayıtlara geçerken analiz edilen popülasyonun büyümesi de bunda etkili oldu. Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle ilgili analizler sunan Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) ölçeğine göre, gıda kriziyle ilgili durum daha kötüye gidiyor.
2021'de yüzde 21.3 olan akut gıda güvensizliği oranı 2022'de 22.7'ye yükseldi. Bu oranın "kabul edilemeyecek derecede büyük" olduğu ve küresel akut gıda güvensizliğinde kötüye giden durumun altını çizdiği belirtiliyor.
Yüksek düzeyde akut gıda güvensizliği yaşayan nüfusun yüzde 40'ı Afganistan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Etiyopya, Yemen ve Nijerya'da yaşıyor. Afganistan, Nijerya ve Yemen İslam ülkesi olarak biliniyor.
Somali, Afganistan, Burkina Faso, Haiti, Nijerya, Güney Sudan ve Yemen'de yaşayan insanlar felaket düzeyindeki akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kaldı. Bunların yüzde 57'si Somali'de yaşarken Haiti ise ilk kez bu kategoriye girdi. 39 farklı ülkede yaşayan yaklaşık 35 milyon kişi acil akut açlık seviyesinde yaşarken bunların yarısından fazlası Afganistan, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Sudan ve Yemen'de yer aldı.
Gıda krizi bağlamından 5 yaşın altındaki 35 milyondan fazla çocuk, kilo kaybı ve akut yetersiz beslenme sorunu yaşadı. Bunların 9.2 milyonu ise yetersiz beslenmenin yaşamını en tehdit edici biçimi olan ve çocuk ölümlerinin artmasından büyük rol oynayan aşırı kilo kaybı problemiyle karşı karşıya kaldı. Dünya genelindeki çatışmalar ve aşırı doğa olayları, akut gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyi tetiklemeyi sürdürürdü. Geçen yıl çatışmalar nedeniyle 19 ülkede veya bölgede 117 milyon kişi önemli derecede etkilendi.
Aşırı doğa olayları da 12 ülkede 56.8 milyon kişinin akut gıda güvensizliğine maruz kalmasına neden oldu. Afrika Boynuzu'nda yaşanan kuraklık, Pakistan'daki yıkıcı seller ve Güney Afrika'daki tropik fırtınalar ile kasırgalar bu aşırı doğa olayları arasında yer aldı.
Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) insani yardım kuruluşları, bu yıl Nisan ayında güvenlik sorunları, yüksek sıcaklıklar, düzensiz yağışlar ve Covid-19 salgını nedeniyle gıda fiyatlarının son 10 yılın en yüksek seviyesine çıktığını açıklamıştı.
BM Dünya Gıda Programı (WFP), İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından sunulan bölgesel gıda güvenliği analizine göre, güvenli ve besleyici gıdaya düzenli erişimi olmayan kişi sayısının Haziran-Ağustos döneminde 48 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.