Savaş değil barış,
Çatışma değil diyalog,
Çifte standart değil adalet,
Üstünlük değil eşitlik,
Sömürü değil âdil düzen..
Baskı ve tahakküm değil insan hakları, hürriyet ve demokrasi diyerek ilkelerini açıklayan ve "yeni bir dünya" hedefleyen D-8 Ekonomik ve İşbirliği Teşkilatı.
15 Haziran 1997 tarihinde 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın öncülüğünde Türkiye, Nijerya, Mısır, İran, Pakistan, Endonezya, Malezya ve Bangladeş'in devlet ve hükümet başkanlarının bir araya geldiği zirvede ‘İstanbul Deklarasyonu’ ile kurulmuştur.
D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 25. Kuruluş yıldönümü İstanbul Çırağan Saray'ında Erbakan Vakfı öncülüğünde, D-8 Genel Teşkilatı Genel Sekreteri Büyükelçi Isiaka Abdulqadir Imam ve Prof. Dr. Necmettin Erbakan Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Fatih Erbakan’ın ev sahipliğinde büyük bir katılımla anılmış, kutlanmıştır.
Dünyanın savaşlar, kıtlıklar, salgınlar yaşadığı günümüzde,
D-8 Teşkilatının 25. kuruluş yıldönümünün ana teması ise; D-8, “Barışın Teminatı” olarak belirlenen D-8 Teşkilatı’nın 25. Kuruluş yıldönümü etkinliğine Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Yavuz Selim Kıran, D-8 Dönem Başkanı Bangladeş’i temsilen Büyükelçi Mosud Mannan ve D-8 ülkelerini temsilen büyükelçiler ile çok sayıda ülkeyi temsilen bakanlar, büyükelçiler, misyon şefleri, sivil toplum örgütleri başkanları, diplomat ve akademisyenler katılmışlardır.
Özellikle son yıllarda yaşanan siyasi kırılmalar, iç savaşlar ve küresel tehditler D-8’in kuruluş ilkelerini gün geçtikçe daha da önemli hale getirmektedir. Erbakan Vakfı Genel Sekreteri Doğan Bekin, "Bütün gayemiz; ülkemizin, tüm İslam âleminin ve dünyanın huzur ve barış içerisinde yaşayabilecekleri, D-8 şemsiyesi altında geleceğe güvenle bakabilecekleri ‘Yeni bir Dünya’nın kuruluşuna ön ayak olabilmektir." diyerek D-8 işbirliği teşkilatının kuruluş amacını özetlemiştir.
D-8 ülkeler nüfüsu bir milyar iki yüz milyon, toplam milli hasılaları 5.5 trilyon dolar civarındadır.
D-8 kurulduğunda 2.5 trilyon dolar milli hasılaya sahip iken Çin'in milli hasılası aynı tarihlerde yaklaşık 2 trilyon dolar civarında idi. Şimdi ise Çin'in milli hasılası 17 trilyon dolar D-8 ülkelerinin ise yaklaşık 5.5 trilyon dolar.
D-8 ülkeleri ekonomik ilişkileri durağan olmayıp aktifleştirilebilse idi bugün milli hasıla bakımından Çin ile yarışır durumda olacaktı.
D-8 devletleri ekonomik işbirliğinin gerektiği gibi geliştirilmemesi Çin'in büyümesine yol açmıştır denilse abartılmış olmaz.
D-8 ülkeleri kuruluş işleyiş amacına göre kendi aralarında ticareti dolarla değil mal takası ile yapacaklarından dolara olan bağımlılık oldukça aşağı çekilebilecekti.
Ayrıca D-8 üyesi Mısır ile ilişkilerimiz çok daha ileri seviyelere taşınacağı için Akdeniz'de bugün mavi vatan tartışmasız hayata geçmiş olacaktı.
Malesef D-8 gerekli ilgiyi görmedi ve potansiyeli değerlendirilmedi.
Şimdi "Türk Devletleri Teşkilatı" kuruldu umarız aynı akıbete uğramaz!
Erbakan Vakfı tarafından ikincisi yapılan anma toplantısında "Uluslararası Prof. Dr. Necmettin Erbakan Ödülü" katılımcı ülkelere verilmiş, iyi temennilerle sona ermiştir.
D-8 kurucu ülkelerin tamamının devlet başkanları ülkelerinde operasyonlara muhatap olmuş, başta merhum Erbakan'ın siyasi hayatına yasak getirilmiş diğer devlet başkanlarından suikast de dahil başlarına gelmeyen kalmamıştır.
D-8 Ekonomik İşbirliği Teşkilatının ikinci aşamada hedefi D-60 daha sonra ise D-160 idi.
Bunun anlamı "Yeni Bir Dünya" kurmaktı. Onun için D-8 anlaşmasının altında imzası olan devlet adamları cezalandırıldı.
Ancak ne hazindir ki D-8 ülkelerinde bunlar yaşanırken o ülkelerin vatandaşları olan bitenden habersizdi.
Hatırlayınız Merhum Erbakan'ın yaşadıklarını.
Tarih şuuru ve milli şuur sahibi olmayan milletler sömürülmeye yok edilmeye mahkumdur.
Vesselam..