Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İlk Meclis ve Nevruz Bayramı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1922 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi sıfatıyla Ankara’da düzenlenen Nevruz Bayramı'na katılmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1922 yılında Ankara’da düzenlenen Nevruz kutlamasında yer almıştı. Atatürk Nevruz Bayramı'nın, Türklüğün en eski bayramlarından biri olduğunu biliyordu. Bu nedenle de İstiklal Savaşı’nın karanlık günlerinde Atatürk, Türk milletini birlik beraberlik içinde tutmak, halkın moralini yükseltmek için sık sık at yarışları, güreş müsabakaları gibi etkinlikler düzenletiyordu.

NEVRUZ’UN TÜRK TOPLULUKLARINA AİT OLDUĞUNU VURGULUYOR 

Dönemin sıkıntılı günlerinde halkın heyecanını artıracak her türlü etkinliği yaparak, hem Nevruz’un Türk topluluklarına ait olduğunu vurguluyor hem de Nevruz şenlikleriyle halkın moralini yüksek tutmaya çalışıyordu. Halkın kendi içinde yaşattığı kültürel değerleri ne kadar önemsediğini gösteriyordu.

Mustafa Kemal Atatürk | Independent Türkçe

ATATÜRK, NEVRUZ BAYRAMI'NI ÖNEMSİYORDU

"Cumhuriyet'in temeli yüksek Türk kültürüdür” diyen Mustafa Kemal Paşa'nın Türkiye Büyük Millet Meclisi Reisi sıfatıyla Nevruz kutlamasına bizzat katılması, aslında onun çok zor bir yolda yürürken her şeyi ne kadar detaylı düşündüğünün de bir göstergesiydi. İşte bu düşüncelerle Atatürk, Nevruz kutlamalarına bizzat katılmış ve bu kadim Türk bayramının yaşamasına ne kadar önem verdiğini göstermişti.

ATATÜRK VE 21 MART 1922 NEVRUZ BAYRAMI

İstiklal Savaşı sırasında Ankara’da en görkemli Nevruz kutlaması Büyük Taarruz’a hazırlık yapıldığı günlerde 21 Mart 1922 tarihinde yapılmıştı. O gün, Taşhan Meydanı'nda (Hakimiyet-i Milliye Meydanı) öğrencilerin katıldığı bir geçit töreni düzenlenmişti. Gösterileri izleyen Ahmet Emin Yalman, Ankara’daki Nevruz kutlamalarını şu cümlelerle anlatmaktadır:

“Ankaralılar, geleneksel Nevruz şenliklerine her yıl büyük coşku ile katılır, baharın gelişini sevinçle karşılardı. Geçen yıl İnönü Muharebeleri nedeniyle Nevruz şenlikleri sönük geçmişti. 1922 şenliklerinin daha canlı olması için bütün okullar haftalar öncesinden hazırlığa başladılar. Nevruz şenlikleri, Ziraat Mektebi’nin, yani Genelkurmay Başkanlığının bulunduğu küçük tepenin altındaki çayırlık alanda yapıldı. Hava güneşlikti. Ankaralılar, çayırın çevresini doldurmuşlardı. Mustafa Kemal Paşa, Ankara’daki Azerbaycan, Afganistan ve Buhara elçileriyle birlikte büyük bir çadırdan gösterileri izledi. Gösteriler, öğrencilerin heyecanlı konuşmaları ve yurtseverlik şiirleri okumalarıyla başladı. Ankara Sultani (Lise) ve Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) Mektepleri öğrencileri spor gösterileri yaptılar"

Dünyanın en eski bayramı olarak tarihe geçen Nevruz, Türk dünyasında Göktürklerin Ergenekon’dan çıkışı ve 12 Hayvanlı Türk Takvimi'nde yeni yılın başlangıcı olarak binlerce yıldan bugüne kutlanıyor. (QHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.