Havacılık, Uzay ve Teknoloji’nin buluştuğu Teknofest açıldı. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerinin de olduğu 72 ortak kurumla birlikte düzenleniyor.
Medya Mensuplarına Vakıf Başkanı Selçuk Bayraktar açıklamalarda bulundu. "TEKNOFEST dördüncü yılında İstanbul’da ilk başladığı yerde devam ediyor" diyerek başlayan Selçuk Bayraktar, "Pandemi nedeniyle Sağlık Bakanlığı’mızın yönergeleri doğrultusunda tedbirler alınarak kutlanacak. Yarışmalara 200 binden fazla öğrencimiz başvurdu. Dördüncü yılında TEKNOFEST dünyada açık ara bir şekilde başvuru aldı. TEKNOFEST halka açık bir şekilde gerçekleştirilecek. Aynı anda alanda yüz bin kişi olacak şekilde bir rezervasyon sistemimiz işleyecek. Şu an bulunduğumuz alan 450 bin metrekare ve normal şartlarda 450 bin insanı aynı anda bu alanda bulunabiliyor. Ama biz kısıtlı bir katılım uygulayacağız. Festivale katılabilmek için kayıt yaptırmak gerekiyor. Özellikle önden kayıt yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Burada çok sürpriz ve renkli gösteriler olacak. İlk defa dünyada hem insansız hava araçlarının, hem de insanlı hava araçlarının birlikte kombine yaptığı bir gösteri göreceğiz. Ama en önemlisi bütün bu hava araçları tümüyle yerli ve milli araçlar olacak" diye konuştu.
AZİZ SANCAR DA KATILIYOR
TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Bayraktar, sözlerine şu şekilde devam etti: "Anadolu’nun bağrından çıkmış, Türk bilim adamı Aziz Sancar festivalimizi şereflendirecek. Burada teknolojinin şampiyonlarına ödül verecek. Daha önceki yıllarda da Azerbaycan’dan katılım oluyordu. Ancak bu yıl Karabağ zaferinden sonra özellikle daha da fazla katılım olduğunu gördük. TEKNOFEST’ e katılım sağlayacaklara tavsiyelerimiz olacak. Bu yıl alana kadar metro gelmiyor. Ring seferleri düzenleyeceğiz. Aynı zamanda hafta içi festivale katılımın daha keyifli olacağını düşünüyoruz. Muhakkak önden rezervasyon yaptırmayı tavsiye ediyoruz. Yoksa burada uzun sıralarda beklemek gerekebilir. Tüm Türkiye’ye festivalimize bekliyoruz."
Teknofest Projesi bugün başarılı bir şekilde sürerken gençlerin ve öğrencilerin teknolojiye olan ilgileri çok fazla ve her geçen gün artıyor. Bu nesil çocukluğundan itibaren dijital dünya ile tanışıyor. 3-4 yaşına gelince de eline tablet alıyor. İlkokula gelinceye kadar cep telefonlarının, bilgisayarların uzmanı oluyorlar.
Bu noktada ben senelerdir Türkiye’nin bir Silikon Vadisi kurması gerektiğini söyleyen bir Gazeteci-Yazarım. Dünya’daki en güzel örnek olan Kaliforniya’daki Silikon Vadisi ortada dururken, bizde kendi olanaklarımızla küçük de olsa bir Silikon Vadisi kuralım. Bunun içinde hem Özel Sektör hem de Devlet kurumlarıyla birlikte bu iş olabilir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ da işin içinde olacağından ülkemiz için büyük bir başarı olacaktır.
Geçtiğimiz günlerde bir Amerikan Talk Şovuna konuk olan Kaliforniya Valisi Gavin Newson Eyaletin Ekonomisinin bir Fransa kadar olduğunu açıklarken, en büyük gelirin Silikon Vadisi üzerinden olduğunu söyledi. Pandemi sonrasında ABD genelinde iş bulma oranında yüzde 38 ile birinci olduklarını ve 80 Milyar Dolar fazla gelirleri bulunduğunu açıkladı.
Bu örnekten dolayı Silikon Vadisi geleceğin teknolojilerini ürettiği için bizim gençlerimizin de dikkatini çekiyor. Bu ülkede yazılım yaparak bunları ihraç eden çok şirketin de bulunduğunu ifade edeyim. 20. Yüzyılın en büyük buluşu Elektrik olurken, 21. Yüzyılın en büyük buluşu da Dijital Dünya ve İnternettir.