Geçtiğimiz cumartesi akşamı TV 24 Kanalında arkadaşımız Hakan Yılmaz Çebi ile birlikte “Kayıtdışı” programına katıldık. Konumuz Amerika ile Rusya arasında başlayan “Uzay Savaşları” oldu. Ocak ayında bu konuda gelen bilgiler çoğalınca oturup “Uzay Savaşları” diye bir kitap yazmaya başlamıştım. 24 Şubat tarihinde Rusya Ukrayna’ya saldırınca kitabın ana konusu “Rusya’nın Gizli Dosyaları” oldu. Eylül ayında kitap çıkacak.
2020 yılı Şubat ayında dönemin ABD Başkanı Donald Trump Pentagon bünyesinde Uzay Kuvvetleri Komutanlığı’nı kurduğunu açıkladı. Haziran ayında NATO toplantısında da bu komutanlığı açıkladı. NATO üyesi ülkeler aynı zamanda bu komutanlık şemsiyesi altına girdi.
Rusya’da aynı şekilde bir Uzay Kuvvetleri Komutanlığı kurdu. Böylelikle dünya üzerindeki rekabet uzaya taşınmış oldu. Savaşın başlamasıyla birlikte Rusya’dan ortaklaşa yapılan uçuşlar durdu. Avrupa Uzay Ajansı da uçuşlarını iptal etti. Rusya’nın Kazakistan’daki Üssü Baykonur’dan kolayca uzaya roketler yollanıp, geri gelebiliyor. Elon Musk ve Jeff Bezos’un Roketlerine hala güven duyulmuyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu konusuna gelince Rusya buradan ayrılacağını açıkladı. ABD ise Artemis Ay Projesini başlattı. 2024 yılında Ay’a insan indirecek. 2030 yılına kadar da Ay’da Üs kurulacak, Ay Evleri inşa edilecek. Ay çevresinde yeni bir uzay istasyonu yerleştirilecek. Böylece Ay’dan Mars ve diğer gezegenlere rahatça geçiş sağlanacak.
Rusya’da aynı şekilde bir İstasyon ve Uzay Üssü inşa edeceğini açıkladı. Yanındaki ortak ülke ise Çin olacak. Bu arada birbirlerine karşı uzayda kullanacakları silahları da yolladıkları uydular içine yerleştirdiklerini de söyleyebiliriz. 2030 yılında da Uluslararası Uzay İstasyonu kapatılacak.
Gelecekte uzaydaki rekabetin bir savaşa yol açıp açmaması ortada dururken, bu projelerin nasıl sonuçlanacağını göreceğiz. ABD geçtiğimiz günlerde 18 Astronotu açıkladı. 9 kadın 9 erkek belirlendi. Ayrıca uzaya çıkıp gelmiş eski astronotları da geri çağırıyor.
ABD ve Rusya arasında casus uydu krizi
Rusya'nın uzaya gönderdiği yeni uydusu Kosmos 2558, ABD ile Rusya arasındaki gerilimi artırdı. Rusya'nın uzaya gönderdiği yeni uydusu Kosmos 2558 nedeniyle, ABD oldukça endişeli. Çünkü ABD, bu uydunun casusluk amacıyla fırlatıldığına inanıyor. Aslına bakacak olursak, bu düşüncenin pek de haksız olduğunu söyleyemeyiz.
ABD'nin askeri uydusu USA 326, geçtiğimiz şubat ayında bir SpaceX Falcon 9 roketi ile yörüngeye fırlatılmıştı.
Rusya, ABD uydusu ile aynı yörüngeye fırlattı
Rusya'nın 1 Ağustos tarihinde fırlattığı Kosmos 2558 uydusu ise ABD askeri uydusu ile aynı yörünge düzlemine yerleşti.
Üstelik Rus uydusu, Rus uzay limanı Plesetsk'in üzerinden geçen ABD uydusuna denk gelen bir zamanda fırlatıldı.
Sonuç olarak Rus uydusu, ABD askeri uydusuna daha yakından bakmak için yörüngede rahatlıkla manevra yapabilir ve uyduyu gözlemleyebilir.
ABD endişeli
ABD Uzay Komutanlığı'ndan Komutan James Dickinson, Rus uydusu Kosmos 2558'in fırlatılması hakkında şu açıklamalarda bulundu:
"Rusya'nın bu uyduyu fırlatması sorumsuz bir davranış. Fırlatılan uydunun, ABD hükümeti için yüksek değerli varlıklarımızdan birine benzer bir yörüngede olduğunu görüyoruz. Uyduyu takip etmeye devam edeceğiz."
Rusya daha önce de yapmıştı
2020'de fırlatılan Kosmos 2542 adlı bir Rus uydusu, alçak Dünya yörüngesindeki bir elektro-optik ABD casus uydusu olan USA 245'i takip etmeye başlamıştı. Öte yandan, uzayda başka bir uydunun yörüngesini takip etmek tamamen yasa dışı değil. Bu nedenle ABD, her ne kadar durumdan şikayet etse de yapabileceği çok fazla şey bulunmuyor.
Tarihte 'Uzay Yarışı'nı başlatan Rusya’nın, teknolojik olarak neler geliştirdiği ortaya da çıktı. Uzay’a çıkabilen savaş uçakları, Hipersonik Füzeler, uyduları mikro dalgalarla vuracak silahlarla ABD’yi tedirgin etmeye devam eden Rusya’nın, bundan sonra uzayda atacağı adımlar merakla bekleniyor. Gelecekte uzayda bir savaş olur mu? Bilinmez ama taraflar buna göre hazırlıklar yapıyorlar diyebiliriz.