Türkiye beka sorunu olarak gördüğü Suriye’nin kuzeyinde yuvalanan PKK/ YPG’llere karşı operasyona hazırlanıyor. Ancak, Amerika IŞİD’ı bahane ederek bu operasyona karşı.
Gerekçe şu:
ABD’nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde yapacağı olası bir askeri operasyonun insani bir krize yol açacağını ve IŞİD’e karşı yürütülen mücadeleye zarar vereceğini savundu.
Özet:
Yine aynı masal. Yanı başımızda bizi tehdit eden güçlere her türlü destek sağlanıyor. Yerleri pekiştiriliyor.
Ana omurgasını Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olarak gördüğü YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri komutanı Mazlum Abdi tüm taraflara yeni trajedilerin önlenmesi ve gerilimin azaltılmasına destek verilmesi çağrısında bulundu. SDG komutanı yeni bir saldırının Suriye’de 11 yıldır devam eden savaşta daha fazla kişinin yerinden edilmesiyle sonuçlanacağını öne sürdü.
2016 yılından bu yana Suriye’nin kuzeyinde dört kez askeri operasyon düzenleyen Türkiye, Suriye sınırı yakınlarında toprakları kontrol eden YPG’ye karşı yeni bir operasyon başlatacağını belirtmişti.
Türkiye Suriye’de Kürtler’in başını çektiği güçleri terörist ve ulusal güvenliğine tehdit olarak görüyor. ABD ise Suriye Demokratik Güçleri’ni IŞİD’in Suriye’de ele geçirdiği bölgelerden püskürtülmesini sağlayan bir müttefik olarak değerlendiriyor.
Suriye Demokratik Güçleri’ne verdiği destek nedeniyle NATO müttefiki Türkiye ile ilişkilerinde gerilim yaşayan Washington, Türkiye’nin bölgeye düzenleyeceği yeni bir askeri operasyonun Suriye’de varlık gösteren ABD askerlerini tehlikeye atacağını ve bölgede istikrarı olumsuz etkileyeceğini söylüyor. Suriye sınırındaki Hatay kentini ziyaret eden ABD’nin BM daimi temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Washington’un böyle bir askeri operasyona karşı olduğunu yineledi. Linda Thomas Greenfield, “Türk hükümetiyle görüştük. Sınırın Suriye tarafında askeri bir harekat kararına karşı olduğumuzu ilettik. Oluşturulan ateşkes hatlarını bozmak için hiçbir şeyin yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
ABD’nin BM temsilcisi, askeri bir adımın bölgede krizi ve göç etmek zorunda kalanların sayısını arttıracağı ve bazılarının sınırdan Türkiye tarafına geçmeye çalışabileceği uyarısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken da Çarşamba günü NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’le düzenlediği ortak basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine konuya değinmiş, bölgede istikrarı bozacak her tür girişime karşı olduklarını belirtmişti.
Blinken, ”Bölgede mevcut ateşkes hatlarını destekliyoruz ve istikrarı bozacak, tansiyonu yükseltecek eylemlere karşıyız. Yeni herhangi bir saldırının bölgesel istikrarı bozacağı endişesini taşıyoruz. Bölgede ortaklarımızla IŞİD’e karşı savaşımıza devam ediyoruz ve IŞİD’i içerisine koyduğumuz kutuda tutmaya devam edecek çabaları tehlikeye atacak bir şey görmek istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin Tel Rıfat ve Menbiç bölgelerini teröristlerden temizleyeceğini belirtmiş, askeri operasyonun hedefini doğrulayarak daha sonra diğer bölgelerde operasyona devam edeceklerini söylemişti.
Türkiye, Rusya’nın hükümeti desteklediği Suriye savaşında varlık gösteren güçlerden biri.
Merkezi İngiltere’de bulunan ve ülkedeki savaşa ilişkin bilgi paylaşan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, Rus ordusuna ait helikopterler bir haftadır Suriye’nin kuzeyinde hükümetin ya da SDG’nin kontrolundaki bölgelerde olağandışı şekilde sık uçuşlar gerçekleştiriyor.
Suriye’de sahada savaşa taraf olan gruplar arasında yaşanan çatışmalarda son dönemde bir artış gözlemleniyor. Ancak her iki taraftan kaynaklar kapsamlı askeri manevralar görmediklerini belirtiyor.
Suriye Demokratik Güçleri’ne bağlı Menbiç Askeri Konseyi, savaşçılarından birinin, Türkiye’nin desteklediği unsurların bölgeye sızma girişimini püskürtmeye çalışırken öldüğünü açıkladı. SDG sözcüsü Şerfan Derviş, sızma girişiminde bulunan iki kişinin öldürüldüğünü söyledi.
Bölgede Türkiye’nin desteklediği Suriyeli gruplardan bir açıklama ya da yorum gelmedi. Reuters haber ajansı olayı bağımsız kaynaklardan henüz doğrulayamadı.
Türkiye’nin desteklediği Suriyeli muhalif gruplardan olan Ulusal Ordu, Suriye Demokratik Güçleri’nin bölgede topçu ateşini yoğunlaştırdığını belirtti.
Grubun sözcüsü Yusuf Hamud Reuters’a yaptığı açıklamada, “Bulunduğumuz mevzilerden karşılık veriyoruz ve bölgedeki Türk üsleri de YPG mevzilerini vuruyor” dedi.
Suriyeli muhaliflere yakın olduğu bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, dün üç sivil ve bir savaşçı, Türk güçleri ve Suriyeli müttefikleri tarafından 2019 yılında ele geçirilen Tel Abyad’a roket saldırısında öldü.
Gözlemevi roketlerin hem SDG hem de hükümet güçlerinin faaliyet gösterdiği bölgelerden ateşlendiğini belirtti. Muhalif Ulusal Ordu ise SDG’nin sorumlu olduğunu savundu. SDG sözcüsüne ise konuyla ilgili yorum almak üzere ulaşılamadı.
Türkiye Suriye Demokratik Güçleri’nin büyük bir kısmını oluşturan YPG’yi 1984 yılından bu yana 40 binden fazla kişinin öldüğü çatışmalarda silahlı eylemlerde bulunan Kürdistan İşçi Partisi’nin (PKK) bir uzantısı olarak görüyor.
PKK, aralarında ABD ve Avrupa Birliği’nin de olduğu batılı hükümetlerin terör örgütü listesinde yer alıyor.