4 bin yıllık Hitit Barajı dünya turizmine açılıyor
Çorum’un Alacahöyük köyünde Hititler tarafından yaklaşık 4 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen ve Anadolu’nun en eski barajı olarak değerlendirilen Hitit Barajı, Devlet ve Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ’Arkeopark’ projesiyle turizme kazandırılıyor.
Türkiye’nin ’ilk milli kazı alanı’ unvanına sahip Alacahöyük’te Ankara Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmaları yürüten kazı heyetinin başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’nun girişimleri sonucu DSİ Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, bölgede çeşitli yatırımlar yapılarak düzenlemeler gerçekleştirileceği belirtildi.
6 milyon 800 bin liraya mal olacak ve 277 dekar alanda uygulanacak proje kapsamında tarihi Hitit Barajı etrafında çevre ve peyzaj düzenlemesi yapılırken, Hitit arabaları ile yapılacak gezi güzergahı, baraj ve kazı alanları için seyir terasları, Hitit dönemini yansıtacak eser reflikaları, laboratuvar, Hitit usulü doğal tarım alanları, Hitit yemeklerinin sunulacağı restoran, atölyeler, sergi salonları, Alacahöyük Kazıları Araştırma Merkezi yapılacak.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce de onaylanan projenin, ihaleyi kazanan yüklenici firma tarafından 2017 yılına kadar tamamlanması planlanıyor. Hitit Barajı ve çevresinin canlandırılıp cazibe merkezi haline dönüşmesi amacıyla hazırlanan projenin hayata geçirilmesiyle yıllık 35 bin dolayında turistin ziyaret ettiği Alacahöyük’e 100 bin kişinin gelmesi hedefleniyor.
Vali Necmeddin Kılıç, Garnizon Komutanı J. Alb. Fatih Üstündağ ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Ömer Arslan’ın ile birlikte Alacahöyük ören yerlerini ziyaret etti. Vali Kılıç, kazı çalışmalarının yapıldığı alanlar ve Arkeopark projesi hakkında kazı başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu’ndan bilgi aldı.
Dünyanın işleyen en eski barajı olan Hitit Barajı hakkında bilgi veren Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, "Anadolu’da Hititler döneminde çok sayıda baraj yapılıyor ancak bir tane bu kalıyor. Valiliğin destekleriyle Hitit Barajımız 2005 yılında açılmaya başlandı. Anadolu’nun belki en eski barajı olmayabilir. Bilim insanı olarak dikkatli konuşmamız gerekiyor. Ancak dünyanın işleyen en eski barajı. Biz burayı baraj haline getirince köylüler sulu tarıma başladı. Daha henüz kazıyı bitiremedik. Tam ölçülerine henüz ulaşamadık" dedi.
"Amacımız, Hitit Barajı’nı dünya turizmine kazandırmak"
Vali Necmeddin Kılıç da, amaçlarının Hitit Barajı’nı dünya turizmine açmak olduğunu söyledi.
Avrupa’da 150 yıllık herhangi bir eser bulunduğunda çok iyi bir şekilde tanıtılıp iç turizmde ve dış turizmde oldukça iyi bir şekilde değerlendirildiğini dile getiren Vali Kılıç, "İngiltere’den geçmişe yönelik 2 bin yıllık taş bloklar var ancak dünyaya çok iyi bir tanıtımı yapılmış. İnsanlık aleminin beşiği Anadolu coğrafyası. Medeniyetler burada doğmuş. Milattan önce bin 360’lara endekslenen 3 bin yıllık bir barajın yanındayız. Yeryüzünde çalışan en eski baraj şu anda burası. 3 bin 260 yıl önce inşa edilmiş halen fonksiyon görüyor halen kullanılıyor. Suyun kaynadığı yer burası. Bundan önceki medeniyetler milattan önce 1360’larda buraya bir baraj yapılmış arazi sulamakla ilgili, o baraj halen suyun kaynadığı yerde suyu tutuyor ve şu anda da buranın suyuyla köylüler sulu tarım yapabiliyorlar. Dünyadaki barajların tarihi 200-250 seneden öteye gitmez ama bizde antik bir baraj var ve dünyada çalışan tek baraj binlerce yıllık baraj. Bu barajı antik haline geri çevirip, kazılar yaparak ve etrafında rekreasyon düzenlemeleri yapıp dünya turizmine açıp tanıtmayı bu tanıtım ile hizmet sektörünü nasıl geliştirebiliriz bunun derdindeyiz" dedi.
Kapadokya’nın her yıl 3 milyon turist ağırladığını, Kapadokya ile Alacahöyük’ün kıyaslandığını zaman zaman Alacahöyük ve Hattuşaş’ın birlikte ele alındığında Kapadokya’dan çok daha üstün özellikleri bulunduğunu anlatan Vali Kılıç, "Aslında Kapadokya’da insan elinin değdiği çok fazla bir şey de yok. Tamamen orada doğanın getirdiği bir oluşum var ama burası çok daha etkili çok daha tarihi yönden kıymetli. Görsel yönden de daha fazla turist çekmesi lazım. Bizim Çorum olarak hedefimiz öncelikle 500 bin olması lazım şu anda 35 bin civarındayız maalesef. Daha sonra da aşama aşama milyonlara ulaşmamız lazım. Eğer 3 milyon çekebilirsek havaalanımızda yapılır ve çalışır. Ne zaman havaalanı için faaliyete geçilse acaba çalışır mı endişesi var. Havaalanına günlük iki uçak inmesi gerekiyor. Buraya uçak nasıl iner. Turist sayısını 500 bine ulaştırılabilirsek, 90 bini de yabancı olursa sıfır sorunla havaalanımız gerçekleşir. İç turizme de yönelmememiz lazım. Sanayi, tarım ve turizmi seknorize ederek götürürsek Çorum’un yakın geleceği çok parlak" ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.