'Yerli ve Milli Ürünlere sınıflandırma geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, "Yerli Malı Tebliği"nde değişikliğe gitti. Cari açığın azaltılması ve üretimin arttırılması için yeni hazırlanan Tebliğ Taslağı uyarınca firmaların sunduğu yerli katkı oranı aralığında finansal kaynaklara daha kolay ulaşması öngörülüyor.

ÜRÜNLER KATEGORİLERE AYRILACAK

Yeni hazırlanan taslağa göre, sanayi, yazılım, gıda, tarım, hayvancılık ve maden ürünleri için yerli katkı oranı hesaplama sistematiği tanımlandı. Buna göre, yerli katkı oranı yüzde 91-100 olanlar A, yerli katkı oranı yüzde 81-90 olanlar B, yerli katkı oranı yüzde 71-80 olanlar C, yerli katkı oranı yüzde 61-70 olanlar için D ve yerli katkı oranı yüzde 51-60 olanlar için de E sınıfı belge verilecek.

Belirlenen kademeli sınıflandırmaya göre; yerli üretim oranı yüksek olan sektörler kamu alımlarında öncelik hakkı kazanacak ve düşük krediye erişebilecek. Ayrıca yurt içinden temin edilen ürünlerin ithal olup olmadığı hakkında menşei kontrolü de yapılacak.

YERLİ KATKI ORANLARINI BAKANLIK DENETLEYECEK

Tebliğin yürütülmesinden sorumlu bakanlık, yerli katkı oranını hesaplamasında dikkate alınan tüm süreçleri denetleme, doğrulama ve yerindelik denetimlerini bizzat kendisi yapmaya veya yaptırmaya yetkili olacak.

ÜÇ ÖNEMLİ KRİTER

Yerli katkı oranının hesaplanmasında nihai ürün maliyet tutarları içeriğinde bulunan şu üç değer dikkate alınacak:

1-Doğrudan ve dolaylı malzeme giderleri,

2-Ürünle ilgili doğrudan ve dolaylı işçilik giderleri,

3-Ürünle ilgili temel giderler kalemlerinde piyasa şartlarında ortalama değerleri. (odatv)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.