Sırbistan'ı ayağa kaldıran saldırılar, halkı yine sokaklara döktü

Sırbistan'da geçen hafta 17 kişinin öldürüldüğü silahlı saldırılar nedeniyle halk yeniden sokağa indi.

Başkent Belgrad'da cuma günü düzenlenen eylemlerde göstericiler, meclis binasının önünde toplandıktan sonra, Sava Nehri üzerinden geçen ana köprülerden birini kapattı. 

"Sırbistan şiddete karşı" yazılı dövizler taşıyan protestocular, Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'e karşı sloganlar da attı.

Muhalif milletvekili Srdijan Milivojeviç, "Bu bir hayatta kalma savaşıdır. Eğer cumhurbaşkanı halkını anlamıyorsa, istifa etmesinin zamanı gelmiştir" dedi.

Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian'ın aktardığına göre, hükümet yanlısı Novosti gazetesinde yer alan haberde eyleme tepki gösterilerek, "Taciz başladı, holiganlar köprüyü kapattı" ifadeleri kullanıldı.

Polis yürüyüşe müdahale etmezken, Vuçiç göstericileri eleştirerek, "Yurttaşları taciz ediyorlar ve seyahat etmelerini engelliyorlar. Ancak biz Fransa ve Almanya'nın yaptığı gibi protestocuları dövmeyi sevmiyoruz" diye konuştu.

Sırbistan'daki gösteriler, geçen hafta yaşanan silahlı saldırıların ardından geldi. 

Başkentteki Vracar bölgesinde yer alan bir ilkokulda 14 yaşındaki Kosta Keçmanoviç'in 3 Mayıs'ta düzenlediği saldırıda 8'i çocuk 9 kişi ölmüş, bir öğretmen ve 6 öğrenci de yaralanmıştı.

Bundan iki gün sonra da Miladenovaç'ta 21 yaşındaki Uros Blaziç'in seyir halindeki araçtan otomatik tüfekle etrafa ateş etmesi sonucu 8 kişi yaşamını yitirmişti. İki saldırgan da polis tarafından yakalanmıştı.

Olayın ardından binlerce kişi pazartesi günü Belgrad ve Novi Sad'da gösteriler düzenlemiş, hükümetin istifasını istemişti.

Muhalifler, şiddet olaylarının Vuçiç ve iktidardaki Sırp İlerleme Partisi'nin baskıcı ve kutuplaştırıcı yönetiminden kaynaklandığını savunmuştu.

Sırbistan lideriyse suçlamaları reddederek destekçilerini 26 Mayıs'ta büyük bir gösteri düzenlemeye çağırmıştı.

Vuçiç, 5 Mayıs'ta yapıtğı açıklamada okullardaki güvenliğin arttırılacağını ve silah edinme kanunlarında düzenlemeye gidileceğini söyleyerek, "Tüm ülkeyi silahsızlandıracağız" demişti.

Bunun üzerine yasadışı silahların 8 Mayıs - 8 Haziran arasında gönüllü olarak teslim edilmesi için çalışma başlatılmıştı. 

İçişleri Bakanlığı'nın perşembe günü paylaştığı verilere göre yaklaşık 6 bin ruhsatsız silah, 300 bin mermi ve 470 patlayıcı yetkililere teslim edildi.

Uygulama kapsamında silahlarını getirenlerden kimlik belgesi istenmiyor ve bu kişiler hakkında herhangi bir hukuki işlem yapılmıyor.

Independent Türkçe, Guardian, Reuters, Washington Post, Şarku'l Avsat

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.