Salı günü NATO ittifakının düzenlediği toplantıda, 2026'da Almanya'ya daha uzun menzilli füzeler konuşlandırmaya başlayacağı duyuruldu.
Bu, müttefiklerin Rusya'nın Avrupa'ya yönelik giderek artan tehditlerine karşı koymayı amaçlayan önemli bir adım olacak.
Karar, Soğuk Savaş'tan bu yana Avrupa kıtasında konuşlandırılan en güçlü ABD silahlarının Almanya'ya gönderilmesi anlamına gelecek ve bu durum Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e açık bir uyarı niteliğinde olacak.
ABD-Almanya arasında yapılan açıklamada, "aşamalı konuşlandırmaların" SM-6, Tomahawk ve daha uzun menzilli geliştirilebilir hipersonik silahları içeren yeteneklerin Avrupa'da uzun vadeli konuşlandırılmasına hazırlık olduğu belirtildi. Bu hamle, ABD ile Sovyetler Birliği arasında 1987'de imzalanan Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması uyarınca yasaklanacaktı ancak anlaşma 2019'da çöktü.
Müttefikler Çarşamba günü yayınladıkları bildiride, "Müttefiklerin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik bir saldırı olasılığını göz ardı edemeyiz" denildi.
Müttefiklerin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'e destek vermesiyle Ukrayna'ya daha fazla yardım gönderildiği belirtildi.
Müttefiklerin Ukrayna'ya önümüzdeki yıl en az 40 milyar avro (43,28 milyar dolar) askeri yardım sağlamayı planladığı bildirilen bildiride, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in talep ettiği çok yıllık taahhüdün gerisinde kalındığı belirtildi.
Belgede ayrıca Çin'e ilişkin NATO'nun geçmişteki söylemi de güçlendirilerek, Çin'in Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının "kesin bir destekçisi" olduğu ve Pekin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemsel zorluklar çıkarmaya devam ettiği belirtiliyor.
Stoltenberg, gazetecilere yaptığı açıklamada, 32 müttefikin ilk kez Çin'i Rusya'nın savaşında belirleyici bir güçlendirici olarak nitelediğini ve bunun önemli bir mesaj olduğunu söyledi.
NATO'nun yaptırım uygulayan bir örgüt olmadığını söyleyen Trump, "Sonuçta bu, bireysel müttefiklerin karar vereceği bir konu olacak ancak NATO'nun bu zirveden verdiği mesajın çok açık olduğunu düşünüyorum" dedi.
Biden Salı günü yaptığı konuşmada NATO'nun "hiç olmadığı kadar güçlü " olduğunu ve Ukrayna'nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "tam ve kolektif desteğimizle" durdurabileceğini ve durduracağını söyledi.
Çarşamba günü yaptığı açıklamada, tüm NATO üyelerinin sanayi üslerini genişletme ve yurt içinde savunma üretimi için planlar geliştirme sözü vermesinden memnuniyet duyduğunu söyledi ve "İttifakın geride kalmasına izin veremeyiz, NATO topraklarının her bir santimini savunabiliriz ve savunacağız ve bunu birlikte yapacağız." dedi.
REUTERS