Azerbaycan’ın zaferiyle sonuçlanan İkinci Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan ordusunun kontrolüne geçen Laçın şehrinde, Ermenilerin yarattığı enkaz toparlanmaya çalışılıyor. Bu kapsamda, dün mayın arama tarama faaliyetleri yapıldı. Bölgede, bin 300’den fazla anti personel mayını tespit edildi. Öte yandan, bölgeden ayrılmaya başlayan Ermenilerin, Laçın’daki yerleşim alanlarında ve ormanlarda yangın çıkardığı ifade edildi.
İkinci Karabağ Savaşının ardından geçen hafta Azerbaycan’ın kontrolüne geçen Laçın’ın merkezinde, 1992’den beri devam eden Ermeni işgalinin izleri silinmeye çalışılıyor. Şehirdeki birçok yerleşim yerleri yaşanabilir durumda ancak çok sayıda harabe konut bulunuyor. Yaşanabilir durumdaki yerleşim yerlerinin çoğunluğu incelendiğinde, Ermenilerin şehri terk etmeden tahrip ettiği ortaya çıkıyor. Şehir ve çevresinde Azerbaycan polisi ve askerileri güvenlik amaçlı devriye atıyor. Stratejik tepelere konuşlandırılan askerler de mevzilerini pekiştirerek güvenliği sağlıyor. Şehirde mayın araması yapan askerler olası tehlikelere karşı sokak, cadde, dükkan ve tüm konutları didik didik tarıyor.
LAÇIN’DA BİN 300’DEN FAZLA ANTİ PERSONEL MAYINI TESPİT EDİLDİ
Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Yarbay Anar Eyvazov, Ermeni güçlerinin, 2. Karabağ Savaşı sonrasında Laçın’da çok sayıda Anti Personel mayın döşediğini bildirdi. AA muhabirine açıklama yapan Eyvazov, “15 Ağustos’tan itibaren Laçın arazisinde 1300’den fazla Anti Personel mayın tespit edildi. Bu mayınlar 2021 Ermenistan üretimi. Bu da Ermenistan ordusunun Azerbaycan ordusu ve sivillerine karşı tutumunu ortaya koyuyor” değerlendirmesini yaptı.
Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında 10 Kasım 2020’de imzalanan üçlü bildiri gereği, Rus unsurların kontrolüne verilen Laçın koridorundan Rus birlikleri ve Ermeni nüfus Azerbaycan kontrolünde bölgeyi terk ediyorlardı. Laçın ve köyleri, 1992’de Ermeni ordusu tarafından işgal edildi. Daha sonra bölgeye Suriye ve Lübnan’dan getirilen Ermeniler yerleştirildi. Azerbaycan bu süreci yakından takip etti. Bu durumu savaş suçu ve Cenevre Sözleşmeleri’nin ihlali olarak gördüğünü açıklamıştı. Bölgeden ayrılmaya başlayan Ermenilerin, Laçın’daki yerleşim alanlarında ve ormanlarda yangın çıkarması çıkararak bölgeden ayrılıyor. Ermenistan’ın ateşkes anlaşmalarına rağmen 2 yıldır bölgedeki Azerbaycan ordusuna açtığı taciz ateşleri de kamuoyunda tepki çekmişti.
QHA