BURSA ARENA / Haber Merkezi
Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Yüksek Mahkemesinde, işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurguladığı davada alınan karara karşı verilen temyiz başvurusu görüldü. Önceki mahkemenin aldığı kararı hafif bulan sözde Yüksek Mahkeme, Kırımoğlu hakkındaki kararı ağırlaştırdı.
Rus işgali altında bulunan Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Yüksek Mahkemesi, işgalcilerin Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na karşı kurguladığı davada alınan cezayı ağırlaştırdı. Sözde savcının “Kırımoğlu Davası” konusunda yaptığı temyiz başvurusu bugün, Kırım’ın sözde Yüksek Mahkemesinde görüldü. Kremlin kontrolündeki mahkeme sözde savcının talebini kabul ederek, Kırımoğlu’nun güya “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek” suçlaması çerçevesinde 3 yıl hapis cezası, “Silahın uygunsuz şekilde saklanması” suçlaması çerçevesinde bir yıl hapis cezası ve “Patlayıcı maddelerin yasa dışı bulundurulması” suçlaması çerçevesinde 20 bin para cezası çarptırılmasına karar verdi.
Avukat Nikolay Polozov, sözde mahkemenin aldığı karara itiraz edeceğini bildirdi.
ÖNCEKİ “MAHKEME” DENETİMLİ SERBESTLİK KARARI ALMIŞTI
Rus işgali altında bulunan Kırım’da, Kremlin kontrolündeki sözde Arman Pazarı (Armyansk) Şehir Mahkemesi, 22 Nisan 2022 Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu hakkında aldığı kararı açıkladı. Yöneltilen suçlamaların “saçma” olduğunun farkında olan ancak beraat kararı alamayan sözde mahkeme, Kırımoğlu hakkında 2 yıl denetimli serbestlik ve 35 bin ruble para cezası kararı aldı. Kremlin kontrolündeki savcılık “mahkemenin” kararını beğenmeyerek itiraz başvurusunda bulundu.
İŞGALCİLERDEN KIRIMOĞLU HAKKINDA DÜZMECE SUÇLAMALAR
Rus işgali altında bulunan Kırım’da sözde Soruşturma Komitesinin nisan ayında, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun Bahçesaray’daki evine sözde mahkeme celbi gönderdiği bildirilmişti.
Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da yasa dışı bir şekilde faaliyet yürüten Moskova kontrolündeki sözde Soruşturma Komitesi, Ukrayna Milletvekili, Kırım Tatarlarının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’na yöneltilen sözde suçlamaların ayrıntılarını kamuoyuyla paylaştı.
Sözde Soruşturma Komitesinin, Kırım Tatar halkının milli lideri Kırımoğlu’na 8 Nisan 2020 tarihinde sözde mahkeme celbi göndererek, “Rusya sınırını yasa dışı olarak geçmek”, “Patlayıcı maddelerin satın alınması ve bulundurulması”ve“Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek”suçlarıyla itham etmişti. İşgalciler, bu sözde ithamlara ilişkin iki dava dosyasının ayrıntılarını yayımladı. Yayımlanan belgede, Kırımoğlu’nun, Mayıs 2014’te güya “Armyansk” kontrol noktasında “Rusya’nın devlet sınırını geçtiği” ileri sürüldü. Bir diğer suçlamanın ise oğlu Hayser Cemiloğlu’nun davasıyla bağlantılı olduğu öğrenildi.
Barışçıl eylemleri ve insan hakları mücadelesiyle dünya kamuoyunun takdirini kazanmış olan Kırımoğlu hakkındaki sözde suçlamaların, işgale karşı gerçekleştirilmesi planlanan Kırım Yürüyüşü duyurusunun ardından gelmesi dikkat çekmişti.
Bilindiği gibi Rusya işgal ettiği Kırım’ı kendi toprağı olarak kabul etse de uluslararası hukuka göre Kırım, Ukrayna toprağıdır. Buna rağmen, 2014 yılında Kırımoğlu’nun Ukrayna ana karasından Kırım’a gelişinde, işgalcilerin oluşturduğu “Armyansk kontrol noktasından” belge göstermeksizin girerek sözde “Rusya devlet sınırını” ihlal ettiğini” ileri sürmektedir. Temeli olmayan bu suçlamadan dolayı Kırımoğlu, uluslararası hukuka göre de suçlanamaz.
HAYSER CEMİLOĞLU DAVASI
Hayser Cemiloğlu, 27 Mayıs 2013 tarihinde yakın aile dostu Fevzi Edemov’u bir kaza sonucu ateşli silahla yaraladı. Olaydan sonra Edemov hayatını kaybetti. 2014 yılında Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra Hayser Cemiloğlu, işgalci güçler tarafından yarımadadan yasa dışı bir şekilde Rusya’ya kaçırılarak, Krasnodar bölgesinde yargılamaya başlamıştı.
Rusya’nın Krasnodar Bölge Mahkemesi, 10 Haziran 2015 tarihinde Hayser Cemiloğlu’nu 5 yıl hapis cezasına çarptırdı. 2 Eylül 2015’te Rusya Yüksek Mahkemesi, Krasnodar Bölge Mahkemesinin Hayser Cemiloğlu’na verdiği 5 yıl hapis cezası kararını değiştirdi ve hapis cezasını 3,5 yıla indirdi. Astrahan şehrinde alıkonulan oğlu Hayser Cemiloğlu, 25 Kasım 2016’da serbest bırakıldı. Hayser Cemiloğlu, serbest bırakılmasının ardından, avukatı Nikolay Polozov ile Ukrayna’ya gitmişti.
Kırım Tatar Milli Liderine yönelik, “Patlayıcı madde bulundurma” ve “Ateşli silahların kullanılmasına yardım ve yataklık etmek” suçlamaları da bu davadaki silahın evde bulundurulmasına dayandırılıyor.
SÖZDE SUÇLAMALAR KIRIM YÜRÜYÜŞÜ DUYURUSUNDAN SONRA GELDİ
Bilindiği üzere, KTMM “Dünya Şiddete ve İşgale Karşı Onur Yürüyüşü” kampanyası başlatmıştı. Ukrayna’nın ana kısmından yola çıkılıp, işgalci Rusya tarafından konulan Kırım idari sınırının geçilmesinin hedeflendiği yürüyüşe, dünyanın pek çok ülkesinden yaklaşık 15 bin kişilik katılım bekleniyordu. 3 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilmesi planlanan yürüyüş, koronavirüs salgını nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.
QHA