Zilhicce'nin sekizinci günü olan bugün (Cuma) Kabe’ye akın eden hacı kalabalıkları; yaklaşık iki milyon hacı adayının özlem, gözyaşı, umut, tesbih ve tekbirlerle gerçekleştirdiği en büyük inanç yolculuğunun başlangıcını kutluyor. Bu esnada Suudi Arabistan devleti, misafirlerine Hac ibadetlerini yerine getirirken rahatlık, huzur ve güvenin tadını çıkarmaları için sağladığı çok sayıda hizmeti sunmaya çalışıyor.
Rahman'ın misafirleri, 6 gün boyunca devam eden Hac ibadetinin ilk durağı olan Terviye Günü'nü, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav) sünnetine uyarak, Yüce Allah'a yaklaşmak ve O'ndan mağfiret umarak Mina’da geçirirler.
Hacı adaylarının Mina'ya varışına, inanç yolculuklarında hacılara her türlü konforu sağlamak ve onlara günün her saati en iyi hizmeti sunmak için entegre güvenlik, sağlık ve hizmet çalışmaları eşlik etti.
Temettü haccı yapacak olan adaylar Mekke içinde olsun olmasın bulundukları yerde ihrama girerler. Hacılar Zilhicce ayının 9'unda güneş doğana kadar Mina’da kalırlar. Bundan sonra Arafat'a (Vakfe’ye) giderler. Arafat'tan çıkıp geceyi Müzdelife'de geçirdikten sonra 10, 11, 12 ve 13. günleri geçirmek ve üç Cemerat'ı atmak için tekrar Mina’ya geri dönerler. Bunlar Cemretü'l-Akabe, Cemretü'l-Vusta ve Cemretü's-Suğra’dır.
Dünyanın en büyük çadır kenti olarak bilinen Mina, yaklaşık 2,6 milyon hacı adayını ağırlamak üzere 104 milyon metrekarelik bir alanda hayata geçirilen en büyük projelerden biridir. Çadırlar, hacıların huzur ve maneviyat dolu bir atmosferde ibadetlerini rahatlıkla yerine getirebilmeleri için gerekli tüm ihtiyaçlarla donatılmıştır.
Modern çadırlar, ışık ve ısı yalıtımı, yangına dayanıklılık ve ultraviyole ışınlarından korunma özelliklerine sahip üst düzey teknik özelliklerle donatıldı. Her çadıra özel bir soğutma sistemi bağlandı. Ayrıca her türlü güvenlik, emniyet, destek ve sağlık hizmeti de ayarlandı.
Şeriat, ister kıran haccı yapanlar olsun ister ifrad haccı yapanlar olsun ihramlı olarak Terviye Günü Mina'ya gelmelerinin ve Arafat'ta vakfeye giderken geceyi Mina’da geçirmelerinin sahih bir sünnet olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Hacılar Zilhicce ayının 9'unda güneş doğana kadar Mina’da kalırlar. Bundan sonra Arafat'a giderler. Arafat'tan çıkıp geceyi Müzdelife'de geçirdikten sonra 10, 11, 12 ve 13. günleri geçirmek ve üç Cemerat'ı atmak için tekrar Mina’ya geri dönerler. Bunun sebebi şu ayet-i kerimedir: “Belirlenmiş günlerde Allah’ı zikredin. Allah’a saygılı olan için iki günde (dönmekte) acele edene günah yoktur; daha uzun kalana da günah yoktur. Allah’a saygılı olun.” *
Mina, Mekke ile Müzdelife arasında, Mescid-i Haram'ın 7 kilometre kuzey doğusunda yer almaktadır. Harem sınırları içinde, kuzey ve güney tarafları dağlarla çevrili bir vadidir. Mekke tarafında Cemretü'l-Akabe, Müzdelife tarafında ise Muhassir Vadisi ile sınırlandırılmış olup sadece Hac döneminde iskân edilmektedir.
Mina, tarihi ve dini önemi olan bir yerdir. Hz. İbrahim (as) burada şeytanı taşlamış ve Hz. İsmail'in (as) kurbanını kesmiş, ardından Hz. Muhammed (sav) Veda Haccı'nda bu eylemi doğrulamış ve tıraş olmuş. Bunun ardından Müslümanlar da Cemarat'ta şeytan taşlayarak, kurbanlarını keserek ve tıraş olarak peygamberlerinin sünnetine uymuşlardır.
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in hükümeti, hacıların Mina'da geçirdikleri süreyi ve yönetimin hacıların ibadetlerini yerine getirdikleri süre boyunca rahat etmelerini sağlayacak gereksinimlerin büyüklüğüne olan inancını göz önünde bulundurarak Mina'ya ilgi gösterdi.
Hacıların hac yolculuğunu kolaylaştırmak ve ibadetlerini maneviyat ve huzur içinde yerine getirebilmeleri için güvenlik, sağlık, yemek ve ulaşım hizmetleri sağlayan Suudi yönetimi, hükümet ve hizmet kurumlarının hac mevsimi boyunca görevlerini başarılı kılacak her şeyi hayata geçirmek için çaba sarf etmelerinin önemini vurguladı.
* Bakara Suresi – 203
Şarku'l Avsat