ABD'nin dev bankası Wells Fargo'dan kritik TL uyarısı

BURSA ARENA / Haber Merkezi

ABD’nin dördüncü büyük bankası Wells Fargo, bir rapor yayımladı. Hazırlanan raporda TL, gelişmekte olan ülkeler içinde en kırılgan para birimi olarak tanımlandı. Değer kaybının daha da devam edebileceği söylendi.

Dünyaca ünlü bankalardan biri olan Wells Fargo, bugün yayınladığı raporda Türk Lirası’nı (TL) gelişmekte olan ülkeler içinde en kırılgan para birimi olarak tanımlayarak, değer kaybının daha da devam edebileceği uyarısında bulundu.

Halk TV'den Nuray Tarhan'ın haberine göre raporda, en kırılgan para birimlerinin yüzde 20’ye varan değer kaybına açık olduğunun öngörüldüğü vurgulanarak, “Gelişmekte olan ülke para birimleri içinde en kırılgan olarak tanımladığımız TL’nin yüzde 20 değer kaybına açık olduğunu belirtmiştik. Nisan başından bu yana değer kaybı yüzde 16 oldu. Bu da TL’nin yüzde 4 daha zayıflayabileceği anlamına geliyor” denildi.

Bankanın raporunda yer verilen tabloda yüksek kırılganlığa sahip olan para birimleri kırmızı, orta kırılganlığa sahip olanlar turuncu, kırılganlık riski olmayan para birimleri ise yeşil renkle gösteriliyor. İkinci ve üçüncü çeyrek dönemleri itibarıyla kırılganlıkların yer aldığı tabloda, cari açık, ABD'yle faiz oranı farkı, ihracatın ithalatı karşılama oranı ve politik risk gibi göstergeler yer alıyor.

Raporda, son birkaç aydır gelişmekte olan piyasa para birimlerinin aşırı baskı altına girdiğine dikkat çekilerek, “Daha şahin bir ABD Merkez Bankası (Fed) ve kötüleşen küresel büyüme beklentileri, gelişmekte olan para birimlerindeki düşüşün temel nedenleri oldu” ifadesine yer verildi. “Gelişmekte olan ülke para birimleri konusunda kötümser bir görüşe sahip olmamıza rağmen, değer kaybı beklediğimizden daha şiddetli oldu ve devamı çok mümkün” denildi.

Raporda ayrıca, para birimlerindeki değer kaybı öngörüleri şöyle sıralandı:

“TL’den Güney Afrika Randı’na kadar yer alan para birimleri en fazla değer kaybı baskısı altında kalabilir ve küresel bir riskten kaçış döneminde yüzde 20'ye varan oranlarda değer kaybedebilir. Macar Forinti’nden Tayland Bahtı’na kadar orta derecede kırılgan segmentimizdeki para birimleri yüzde 15, İsrail Şekeli ve Çin Yuanı yüzde 10'a varan oranda daha küçük değer kayıpları yaşayabilir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.