Ağaçlar, kaçak madencilere karşı casusluk yapıyor!

Kaçak altın madenciliği, Amazon'daki yağmur ormanlarına büyük zarar veriyor (Reuters)

Bilim insanları, Amazon'daki kaçak altın madenciliğine karşı ağaçların “casus” görevi görebileceğini keşfetti. 

Yasadışı madenciler, altın parçacıklarını topraktan ayırmak için cıva kullanıyor. Toprağa salınan ve altına bağlanan cıvaların yarattığı bu zehirli karışım daha sonra madenciler tarafından yakılıyor. Açığa çıkan gazlarsa yakındaki ağaçlar tarafından emiliyor. 

ABD’nin prestijli eğitim kurumlarından Cornell Üniversitesi’nden Dr. Jacqueline Gerson liderliğindeki ekip, bu zehirli metalin ağaç halkalarında biriktiğini ve böylece kaçak madenciliğin “izlerinin takip edilebileceğini” ortaya koydu. 

Hakemli dergi Frontiers in Environmental Science’ta bugün yayımlanan araştırmada, Peru’da kaçak madencilik yapılan bölgelere farklı mesafelerden toplanan 5 incir ağacı (Ficus insipada) türüne ait halkalar incelendi. 

En yüksek cıva seviyeleri, madenlerin bitişiğindeki alanlardan alınan ağaç halkası örneklerinde tespit edildi. Madenden daha uzak olanlardaysa bu seviyeler daha düşüktü. 

Gerson, ağaçların kaçak madencilik faaliyetlerine yönelik “biyolojik monitörler” şeklinde kullanılabileceğini belirtiyor. Yer aldığı çevrenin kalitesi hakkında nicel bilgi sağlayabilen canlılara “biyolojik monitör” adı veriliyor. 

Diğer yandan ağaç halkaları araştırmacılara cıva seviyelerinin ne zaman yükselmeye başladığını gösterse de yasadışı madencilerin konumuna dair net bilgiler sunmuyor. Fakat yüksek cıva seviyeleri, madencilik alanlarının muhtemel yakınlığına dair bilgi verebilir. 

A.Awsat, Independent Türkçe, Popular Science, New Scientist

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.