Bu yazımızda doğrular ve gerçekler konusunda kısa bir irdeleme yapalım diye düşündüm.
Doğru görece, gerçek somut, hakikat soyuttur. Gözün gördüğü gerçektir, aklın gördüğü hakikattir.
Gerçek; sana göre, bana göre olmaz. İnsanlığa ve evren yasasına göre olur.
Sence olan senin doğrundur.
Bence olan benim doğrumdur.
Yani doğrular görecedir ve doğrular insanın gelişimi kadardır.
Sence olan bir doğru, bir başkasının yanlışı olabilir. Başkasının bir yanlışı da sana doğru gelebilir. Evrensel olan gerçekliğe göre bakabilmek, gelişmemiş egoyu gelişmiş yapmaktır. Yani kendini aşmaktır.
Doğru ile gerçek farklıdır.
Biri evrensel, biri kişiseldir.
Bir insanı sevmeyebilirsiniz bu kişiseldir ve sizin tercihinizdir, yani sizin doğrunuzdur.
Ama sevmediğiniz insanı tanımamak, haklarını gasp etmek doğru değil yanlıştır. Bu Gerçek'i inkardır. Tanımadığınız, haklarını gasp ettiğiniz, sevmediğiniz insanları aşağılarsanız, incitir, zor kullanırsanız onurunu kırarsınız. Bu da çatışma ve kavga sebebidir. Savaştır.
"Ben doğruyum", "ben bilirim", "ben ne dersem o" diyerek dayatmak gelişmemiş ego'dur. Bir anlamda faşizmdir. Gelişmemiş bir ego kendini var etmek ve yaşatmak için hep bir öteki ve bir düşman yaratır kendine. Öteki üzerinden varoluş, kendi hiçliğini gizleyiştir. Bu devletler için de, insan ve toplumlar için de böyledir. Varlığın felsefesini değil yokluğun felsefesini yapmaktır bu. Ki sonuçsuzdur ve yozlaşma kaçınılmazdır.
Gelişmemiş egosunu aşamayan, tüm gerçekleri inkâr eder, egosunu aşamayan ötekini iter. Çünkü inkâr ettiği kendidir ve kendine yokluğunu hatırlatan bütün gerçeklere zalim olur. Hülasa gelişmemiş bir ego, insanın en ilkel en barbar yanını besleyendir diyorum.
Vicdan emirle, akıl itaatla susmuştur.
Esas devrim kendini aşabilmektir.
Esas devrim kendin olabilmektir.
Esas evrim verilen biçimlerini parçalayarak, yüklenen kodlarını kırarak, öz'gücünü yaratarak, öz'gür bir iradeye varabilmektir. Özgür ve hür olacak yani.
İnsanlarda da,
Devletlerde de,
Kültürlerde de,
Temel parametreler; Akıl, Adalet, Güven ve Vicdandır.
Bunlara sahip olamayan toplum-devlet-insan, ekonomik veya askeri bir dev olsa bile çökmeye mahkumdur.