Avrupa'nın batısını vuran Ciarán Fırtınası, Belçika, Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya ve İspanya'da hayatı felç etti, en az 12 kişi yaşamını yitirdi. Uzmanlar, sunun gibi sonbahar ve kış fırtınalarının iklim değişikliği nedeniyle daha zarar verici olduğunu gösteren pek çok kanıt olduğunu söylüyor.
Avrupa‘nın batı bölgelerinde Ciaran Fırtınası etkili oluyor. Hızı saatte 200 kilometreyi bulan şiddetli fırtına kıtanın birçok kentinde hayatı olumsuz etkiledi.
Fırtınada devrilen ağaçlar yüzünden Belçika, Fransa, Hollanda, Almanya, İtalya ve İspanya‘da can kayıpları yaşandı.
Ölenlerin en küçüğünün beş yaşındaki Ukraynalı bir çocuk olduğu açıklandı.
İtalya’da beş kişi öldü
Fırtınanın dün gece saatlerinde ulaştığı İtalya‘da da ülke genelinde etkisini gösteren yağışlı ve kuvvetli rüzgarlı hava, özellikle Toskana ve Veneto bölgelerinde sel ve taşkınlara neden oldu.
Toscana’daki Bölgesel Yönetim Başkanı Eugenio Giani, sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, bölgelerinde aşırı yağışlar sonucu meydana gelen sel ve taşkınlarda, şu ana kadar beş kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.
Yeşil Gazete'nin İtalyan ANSA ajansından aktardığı haberine göre, Toskana bölgesinde Prato’ya bağlı Montemurlo beldesinde 85 yaşındaki bir kişi, evinin zemin katında tamamen sular altında kalmış odada ölü bulundu. Kurtarma ekipleri, yaşlı adamın üst kata çıkamadığı için sel sularında boğulduğunu öne sürdü.
Veneto bölgesinde de bir kişinin kaybolduğu bildirilen haberde, Toskana bölgesine dün 3 saat içinde 200 milimetre yağış düştüğü belirtildi.
İspanya’da da hayat durdu
Ciaran, çarşamba gecesi geç saatlerde kuzeybatı İspanya’yı vurmuştu. CGaliçya’da 119 km/saat hıza ulaşan sürekli rüzgarlara ve Asturias’ta 168 km/saat (104 mil/saat) hıza kadar rüzgarlara neden oldu. Kasırga şiddetindeki rüzgarlar ağaçları yerden söktü, Asturias’ta 62 yolda trafiği kapattı ve Galiçya’da yaklaşık 10.000 kişinin elektriğini kesen elektrik hatlarını devre dışı bıraktı.
Her iki bölgede de uçuşlar iptal edildi veya yeniden yönlendirildi, tren hatları kapatıldı. İspanya’nın kuzey kıyılarının çoğunda kırmızı ve turuncu alarmlar Cumartesi gününe kadar devam edecek. İspanya Meteoroloji Dairesi, Ciaran sona erdiğinde benzer özelliklerde bir fırtınanın daha geçmesinin beklendiği konusunda uyardı.
Perşembe günü fırtına güneyde daha da hasara yol açmaya başladı. İspanya yarımadasının neredeyse tamamı kuvvetli rüzgarlar, dalgalar veya yağışlara karşı alarma geçti. Şehir merkezinde karşıdan karşıya geçerken düşen bir ağacın 23 yaşında bir kadını öldürdüğü, Madrid’teki fırtınada da beş kişinin yaralandığı duyuruldu.
Ağaçların devrilme tehlikesi nedeniyle İspanya’nın başkenti tüm halka açık parkları kapattı. Birkaç uçuş da iptal edildi, yeniden yönlendirildi veya önemli ölçüde ertelendi.
Fransa’da 1.2 hane elektriksiz
Fırtına nedeniyle enerji nakil hatlarının zarar görmesi sonucu Fransa‘da 1,2 milyon hane elektriksiz kaldı. Bazı bölgelerde telefon erişimi de kesildi. Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, Paris‘in kuzey doğusundaki Aisne departmanında çalışan bir kamyon şoförünün, kamyonunun üzerine ağaç devrilmesi sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı.
İngiltere‘nin güneyinde ise yüzlerce okul tatil edildi; uçuşlar ve otobüs ve demiryolu güzergahları etkilendi ve güney İngiltere’de rüzgar için “hayati tehlike” anlamına gelen sarı uyarı yapıldı.
Hollanda, İspanya ve İngiltere‘deki birçok kentte uçuşlar iptal edilirken havalimanlarında yoğunluk oluştu. Tren seferlerinde de aksaklıklar yaşandı.
Meteoroloji uzmanları, fırtınanın ve şiddetli yağışların Avrupa genelinde hafta boyunca etkili olmayı sürdüreceğini açıkladı.
İklim değişikliğinin payı var mı?
Imperial College London‘dan Friederike Otto görülen fırtınanın iklim krizi ile bağlantısına dikkati çekerek şunları söyledi:
“Bunun gibi sonbahar ve kış fırtınalarının iklim değişikliği nedeniyle daha zarar verici olduğunu gösteren pek çok kanıt var. Bunun nedeni, bu tür fırtınalarla ilişkili yağışların iklim değişikliği nedeniyle daha şiddetli olması ve fırtına dalgalarının daha yükselen deniz seviyeleri nedeniyle daha büyük ve dolayısıyla daha zarar verici olmasıdır.”
St Andrews Üniversitesinden Michael Byrne ise iklim krizinin fırtınalarla düşen yağışı artırdığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
“Şiddetli yağmurun iklim değişikliğiyle bağlantılı olması çok muhtemel: daha sıcak bir atmosfer daha fazla su buharı tutar. Kuvvetli rüzgarlar ile iklim değişikliği arasındaki bağlantı ise çok daha az net. Ciarán gibi fırtınaların iklim ısındıkça daha rüzgarlı olacağına dair bazı kanıtlar var ama henüz kesin bir yargıya varılmadı.”