Çinli yapay zeka (YZ) girişimi DeepSeek, uygulama indirme listelerinde zirveye yerleşip ABD teknoloji hisselerinin düşmesine neden olduktan sonra dünya çapında manşetlere taşındı. Ocak ayında, ChatGPT üreticisi OpenAI tarafından geliştirilen teknolojiyle yetenekleri bakımından rekabet edebildiğini ve maliyetinin çok daha düşük olduğunu söylediği son modeli DeepSeek R1'i piyasaya sürdü. 

Popülaritesi ve potansiyeli yatırımcıları sarstı. Çip devi Nvidia'nın piyasa değerinden 400 milyar dolar kaybetmesine neden oldu ve birçok kişinin varsaydığı gibi, Amerikan şirketlerinin gelişen yapay zeka (YZ) pazarına hakim olup olmayacakları sorusunu gündeme getirdi. Başkan Donald Trump, bunu ABD şirketleri için bir "uyanış çağrısı" olarak niteledi.

Yapay Zeka 

DeepSeek'in neden bu kadar ses getirdiğini anlamak için öncelikle yapay zekanın, bilgisayarı bir insan gibi gösterebilme yeteneğinden bahsetmek faydalı olabilir. Bir makine, genellikle büyük miktarda bilgiyle eğitilerek ve kalıpları tanıyarak, öğrenmek ve sorunları çözmek için teknolojiyi kullanır.

Sonuçta ortaya, bir insan gibi konuşabilen veya insanların alışveriş alışkanlıklarını tahmin edebilen bir yazılım çıkıyor. Son yıllarda ChatGPT ve DeepSeek gibi sohbet robotlarının arkasındaki teknoloji olarak biliniyor. Bunlara üretken yapay zeka da deniyor. Bu programlar, yeni içerikler üretebilmek için çevrimiçi metin ve görseller de dahil olmak üzere büyük verileri kullanıyorlar.

Milyonlarca insan, e-posta yazma, metin özeti çıkarma ve soruları yanıtlama gibi günlük işlerinde yardımcı olması için ChatGPT gibi araçları kullanıyor; bazıları ise temel kodlama ve ders çalışma konusunda yardımcı olması için bile bu araçları kullanıyor.

DeepSeek Nedir?

DeepSeek, ChatGPT'ye çok benzeyen, görünüşü, hissiyatı ve çalışma şekliyle ücretsiz bir yapay zeka destekli sohbet robotunun adıdır. Bu, onun pek çok aynı görev için kullanıldığı anlamına geliyor, ancak rakiplerine kıyasla ne kadar iyi çalıştığı tartışmaya açık. Geçtiğimiz yılın sonunda yayınlanan OpenAI'nin o1 modeli kadar güçlü olduğu söylenen modelin, matematik ve kodlama gibi alanlarda da başarılı olduğu belirtiliyor.

Deepseek bunu ucuza yapabildiğini söylüyor; arkasındaki araştırmacılar, eğitimin 6 milyon dolara mal olduğunu iddia ediyor. Bu rakam, OpenAI patronu Sam Altman'ın GPT-4'ü tartışırken ima ettiği "100 milyon doların üzerindeki" rakamın çok altında. Ayrıca Çin'e ulaşan en güçlü çipler üzerindeki ABD kısıtlamalarının etkisini en aza indirmeyi de başarmış görünüyor.

DeepSeek'in kurucusunun, Eylül 2022'den beri Çin'e ihracatı yasaklanan Nvidia A100 yongalarından oluşan bir mağaza kurduğu bildiriliyor. Bazı uzmanlar, bu yongaları daha ucuz, daha az gelişmiş olanlarla eşleştirdiğine ve bunun çok daha verimli bir süreçle sonuçlandığı görüşünde. DeepSeek ayrıca rakiplerine kıyasla daha az bellek kullanıyor ve bu da kullanıcıların görevleri gerçekleştirme maliyetlerini düşürüyor.

Performans ve düşük maliyetin bu birleşimi, DeepSeek'in yapay zeka asistanının ABD'de piyasaya sürüldüğünde Apple App Store'da en çok indirilen ücretsiz uygulama olmasına yardımcı oldu. Şirket, aynı gün "büyük çaplı kötü niyetli saldırılara" maruz kaldığını ve bunun sonucunda kayıtların geçici olarak sınırlandırıldığını duyurdu. İnternet sitesinde de kesintiler yaşandı.

Çin ve ABD şirketleri 24 saat içinde Hacker’lar tarafından saldırılara uğruyorlar. Her iki tarafta bunu birbirlerinin yaptığına inanıyorlar.

Japon Bilim Adamı ABD’yi Uyardı

Japon Bilim adamı Michio Kaku ABD Devleti’ni uyardı. ABD’deki Teknoloji Eğitimi alan öğrencilerin yüzde 50 sinin ABD’de Silikon Vadisi’nde ve Teknoloji Şirketlerinde çalışmayıp ülkelerine döndüklerini açıkladı. Bu öğrencilerin Çin ve Hindistan kökenli olduklarını söyledi. Bu öğrencilerin ülkelerinde de kurulmaya başlanan Silikon Vadileri’nin beyin gücü olmaya başladıklarını belirterek: “ABD Buna önlem almaz ise teknoloji üstünlüğünü Çin ve Hindistan’a kaptıracak” dedi.

Bu arada Teorik Fizikçi olan Michio Kaku ülkesi Japonya için ne gibi önerileri var. Onu araştırıp yazacağız. Çünkü 20. Yüzyılın en büyük buluşu Elektrik olurken, 21 Yüzyılın en büyük buluşu Dijital Dünya ve Yapay Zekâ olmuştur. 

Dünya Ülkeleri Silikon Vadileri kurarken, ben yıllardır “bizim de bir silikon vadisi kurmamız gerektiğini” söylüyorum. Bakalım bizim Teknoloji Bakanlığı, beni ve benim gibi konunun ciddiyetinde olan insanları ne zaman dinleyecek?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.