BURSA ARENA / Haber Merkezi
“Kestel’in zehirlenmesine asla göz yummayacağız”
Türkiye'nin şişelenmiş içme suyu üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Uludağ eteklerinde kurulu Bursa Çimento Fabrikası'nın ÇED olumlu raporu yargı kararıyla raporu iptal edilmiş olmasına karşın ısrarla yapımına giriştiği ilave yatırım gündemden düşmüyor. CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan, fabrika önünde yaptığı basın açıklamasıyla tepkisini dile getirirken, “AKP’li Kestel Belediyesi, AKP’li Büyükşehir Belediyesi ve AKP hükümetinden yargı kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz. Yargı kararını yok sayan uygulamalara itiraz ediyoruz. CHP Kestel İlçe Örgütü olarak AKP’li belediyelerden ve AKP hükümetinden beklentimiz, tam 55 yıllık bu sorunu daha da büyütmesi değil, toptan çözümü konusunda adım atmasıdır” dedi. Doğan, Kestel Belediyesi’nin yaptığı Kestel Meydanı inşaatındaki çimento ihtiyacının yüzde 35’lik bölümünün Bursa Çimento tarafından hibe yoluyla karşılanıyor olması nedeniyle fabrikanın ruhsatsız inşaatına göz yumulmasını da gündeme taşıdı.
“BURSA ÇİMENTO’NUN BÜYÜME ÇABASI KABUL EDİLEMEZ”
CHP Çevre ve Sağlıktan Sorumlu il Başkan Yardımcısı Cevat Asa ve il-ilçe yöneticilerinin de katıldığı basın açıklamasında çimento fabrikalarının çevreye en çok zarar veren birkaç sektörden biri olduğunu hatırlatan CHP Kestel İlçe Başkanı Hatice Doğan’ın açıklamasından satır başları şöyle:
“1966 yılında kurulan ve kurulduğu dönemde bile yer seçimi sakıncalı olan bir fabrikanın, aradan 55 yıl geçtikten sonra ve bunca yıl çevreye zarar vermişken, aynı lokasyonda daha da büyüme çabaları kabul edilebilir değildir. Bursa Çimento yetkilileri kendi yaptıkları açıklamada ‘Makine parkı 4 sefer modernize edilerek bugünlere gelen şirkette, mevcut makine parkı üzerinde yapılacak iyileştirmelerle hedeflenen çevreci ve sürdürülebilir sonuçlara ulaşılmasının teknik olarak mümkün olmadığından, yeni bir yatırımı hayata geçiriyoruz’ diyorlar. 120 milyon Euroluk yatırımla yanma kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonlarının kademeli olarak %35’e kadar, çevresel toz emisyonlarının %25’e kadar, toplam su tüketiminin, azotoksit (NOx) emisyonunun da %40’a kadar azaltılması hedeflendiğini iddia ediyorlar. Bu açıklama, Bursa kamuoyunun Bursa Çimento’ya yarım yüzyıldır yönelttiği eleştirilerin doğruluğunu teyit eden bir itiraftır. Bu açıklama Bursa Çimento yönetiminin kamuoyuna 'çevre kirliliği yaratmıyoruz' diye bugüne kadar yalan söylediğinin itirafıdır. Bu açıklama Bursa'yı yönetenlerin bugüne kadar Bursa Çimento'nun çevreyi ve havayı kirletmesine göz yumduğunun da itirafıdır. Neredeyse 60 yıldır Bursa'ya yalan söyledikleri ortadadır.”
“KESTEL’DE GECELERİ ARTIK NEFES ALMAK BİLE ZOR”
“Bursa Çimento Fabrikası, son yıllarda aldığı izne dayanarak, özellikle gece saatlerinde yoğun şekilde kimyasal atık yakmakta ve bulunduğu konum nedeniyle başta Kestel olmak üzere tüm Bursa hava sahasını zehirlemektedir. Nitekim ara ara fabrikanın yaydığı atık dumanının kokusu nedeniyle evlerde bile nefes alınamaz hale gelindi. Şehrin tepesinde bulunan ve kanserojen gazları tüm Bursa'ya yayan bu fabrikaya kimse dur diyemeyecek mi? Kestel'in havası kirli diyoruz, Kestel'in havasında partiküller var diyoruz, sadece bunu demekle kalmıyoruz, biz Kestel'de fiili hava ve çevre kirliliğini yıllardır bizzat yaşıyoruz... Bugüne dek sürekli kamuoyuna aldatan Bursa Çimento'nun yaptığı iş bugün neden farklı olsun. Kaldı ki, en yakın yerleşim birimine yaklaşık 500 metre mesafedeki, artık şehir içinde kalmış olan fabrika çevresindeki arazinin ve çam ağaçlarının gri çimento tozu ile kaplı olması zaten anlamak isteyen çok şey anlatıyor.”
“ÇİMENTO TOZU EN ÖNEMLİ ÇEVE KİRLETİCİSİ”
“Bursa Çimento Fabrikası Kapasite Artışı ve Atıl Isıdan Enerji Üretim Tesisi Projesi ÇED Raporu 2018'de yayınlanmıştı. Benim de davacılar arasında yer aldığım, mahkeme tarafından iptal edilen bu ÇED raporunda bile, çimento üretimindeki toz emisyonları için ‘en önemli çevresel konulardan biridir’ denmektedir. Yani toz partikülleri, bilimin de söylediği gibi, çimento üretimindeki en önemli çevre kirleticisidir. Aynı raporda açıkça belirtildiği üzere, çimento sanayinde PM10, PM2.5 ve ince toz oluşmaktadır. Bu raporda 'ince toz' olarak geçen toz, daha kolay solunması, akciğerlerin en uç noktasına kadar ulaşması nedeniyle insan sağlığına en olumsuz etkiyi yapmaktadır.”
“AKP’Lİ BELEDİYE RUHSATSIZ YAPIYA GÖZ YUMUYOR”
“Üstelik Bursa Çimento’nun yeni tesisini yaptığı alan ruhsatsız. AKP’li Kestel Belediyesi, AKP’li Büyükşehir Belediyesi ve AKP hükümeti ruhsatsız bir yapıya göz yummakla Kestel halkına ne büyük bir ihanette bulunduklarının farkında değiller mi? Kontrolsüz Atık alımında koca Bursa da, Kestel de vatandaşlar zehirlenmedi mi? Sonra kontrolsüz atık depolayarak büyük yangına sebebiyet vermedi mi? ATY tesisinde altıkların ayrıştırılması esnasında Kestelli hemşerilerimiz zehirlenmedi mi? Tüm bu gerçekler ortadayken, Bursa Çimento fabrikasındaki kapasite artışı, bu bölgede yaşayanların yaşamının riske edilmesi demektir.”
“HAKAN ÇAVUŞOĞLU ŞOV YAPIYOR AMA SORUNLAR DİZ BOYU”
“AKP'li Eski Başbakan yardımcısı Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu'na bir çift sözümüz var. Kestel’e gelip köylerdeki hayır pilavlarına katılarak, protokolde şov yaparak, Kestel’in bu kadar sorununa el atmayarak, körler sağırlar birbirini ağırlar misali, arkasında kibirli tribünlere oynayan yöneticiler bırakmasın. Bir an önce kendinize gelin. Sorunları çözmek için çaba harcayın.”
İNANILMAZ İDDİA: “BURSA ÇİMENTO KESTEL MEYDAN PROJESİNE ÇİMENTO HEDİYE ETTİ”
“Kestel Belediyesi’nin yaptığı Kestel Meydanı inşaatındaki çimento ihtiyacının yüzde 35’lik bölümünün Bursa Çimento tarafından karşılanıyor olması garip bir tecelli değil mi? Kestel halkına sordunuz mu ey AKP’li Belediye Başkanı Önder Tanır, köy hayırlarında boy gösteren Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, sordunuz mu Kestel halkına? ‘Meydan projesi yapıyoruz ama finans yönetimini beceremediğimiz için kasamız tamtakır, Bursa Çimento bize biraz çimento verecek, karşılığında biz de ruhsatsız ek inşaata göz yumacağız, siz ne dersiniz?’ dediniz mi? Siz sormadınız ama biz söyleyelim. Kestelliler olarak 3-5 bin torba çimento karşılığında koskoca ilçenin Bursa Çimento’ya peşkeş çekilmesine razı değiliz. Rüşvet kabilinden verilen 3-5 bin torba çimento karşılığında, Kestel’in zehirlenmesine biz göz yummayacağız. Kestel’de yaşayanların geleceğinin 3-5 bin torba çimento karşılığında göz göre göre karartılmasına sonuna kadar itiraz edeceğiz. Bir kez daha tekrarlıyoruz. İnsan yaşamı değerlidir, bu fabrikalara feda edilemez.."
bursaarena.com.tr