Sayın okuyucularım, değerli hemşerilerim;
Çağımız bilgi çağıdır. İnsanlarımız, çağın gerektirdiği şekilde bilgili olmalı ve her konuda da bilinçli olarak hareket etmelidir... Bilinçsiz hareket eden insan, her konuda kaybeder. Sadece kaybetmekle kalmaz, etrafındakilere de zarar verir. Ama insanoğlu bunun farkında bile olmaz. Eğer bir insan bulunduğu toplumda önderlik yapıyorsa, muhakkak ki bilgili olmalı ve diğer insanların bilgilerinden de faydalanmasını bilmeli. Bununla da kalmamalı, sevgi ve saygıda da kusur etmemeli. Hele hele büyüklerine karşı çok hassas olmalı. Bilhassa bu davada hizmet vermiş insanlara karşı... Kalp kırmamalı, biraz da saygılı olmalı.
Ey insanoğlu, birbirimizi sevmeliyiz.
Günlük ufak tefek şeylerle uğraşmamalı ve çeşitli entrikalarla birbirimizi kandırmaya çalışmamalıyız. Birbirimizi sevmesek bile, en azından birbirimize zarar vermemeliyiz. Ben çok biliyorum, diyenler, bildiklerini başkaları ile paylaşmalı ve birbirlerinin eksikliklerini tamamlamalıdır. Bu ise ancak ve ancak yardımlaşma ve dayanışma ile mümkün olabilir.
Kim olursa olsun bir insanın yaşadığı ülkenin dilini konuşması, yazması ve okuyabilmesi şarttır.
Eğer bir insan yaşadığı ülkenin vatandaşı ise, o ülkenin anayasasını, vatandaşlık yasasını, seçim kanunlarını, haklarını ve görevlerini de bilmesi gerekir.
Bununla da kalınmamalı... Uluslararası insan hakları evrensel beyannamesi ve insan hakları ile ilgili kuruluşların sözleşmelerine de vakıf olunmalıdır... Hele insan bulunduğu ülkede azınlık olarak yaşıyorsa, azınlık haklarının neler olduğunu da bilmeli, ana dilini konuşmalı, gelenek ve göreneklerini yaşamalı ve yaşatmalıdır. Kısacası öz benliğini korumalıdır.
Batı Trakya Türkleri olarak bizim de, yıllardır Yunan idarecileri tarafından, “Yunan demokrasisine de zarar verme pahasına”, Batı Trakya Türk azınlığına yapılan haksız uygulamaların neler olduğunu, Yunan anayasasında var olan haklarımızın hangilerinin kısıtlandığını bilmemiz ve bu konuda bilinçli hareket etmemiz gerekir...
Anayasada var olan vatandaşlık haklarımızı hiç yorum yapmadan aynen okuyucularımıza naklediyoruz. Bu anayasal haklardan Batı Trakya Türkleri, acaba ne kadarından tam manasıyla yararlanabiliyorlar? Bu günün insanları acaba bu hakların tam manasıyla ne kadarına vakıf...
Eğer bir vatandaş sahip olduğu haklardan haberdar değilse, kendisine yapılan antidemokratik haklardan, haksızlıklardan ve baskılardan da haberdar olamaz... Anlatsan da anlamaz... Ancak bu aşağıdaki anayasal haklarımızın neler olduğunu Batı Trakya Türkü okumalı ve kendi aralarında da, haberdar olmayan kardeşlerimiz, bilgilendirmelidirler... Ancak aydın ve bilinçli bir “Batı Trakya Türk’ü” de, bu şekilde yetişir...
Ayrıca, bu konuda STK’a (Sivil Toplum Kuruluşu) yöneticilerine de büyük görev düşüyor... “Ne aradığını bilmeyen ne bulduğunu anyamayaz” derler... Önce biz ne istediğimizi bileceğiz... Bilmemek suç değil... Öğrenmemek suç... Zaten bu haklar tüm Yunan vatandaşlarına verilmiş olan haklar... Asıl bu verilmiş hakları kısıtlamak suç... Şimdi hep beraber aşağıdaki verilmiş olan anayasal haklarımıza bir göz atalım...Okuyunca, çok şeylerden mahrum edildiğimizi, anlamış olacağız...
Neymiş bu anayasal haklarımız?
Yunanistan’ın Yeni Anayasası, 9 Haziran 1975’te kabul edilmiştir. Altında şu imzalar vardır:
Meclis Başkanı Konstandinos E. Papakonstandinis
Adalet Bakanı Konstandinos Stefanakis
Başbakan Konstandinos Karamanlis
Bakanlar Kurulu, P. Papaliguras, İ. Butos, G. Rallis, D. Biçyos, K. Stefanopulos, K. Stefanakis, S. Gibas, K. Tripanis, E. Devletoğlu, İ. Yordanoğlu, T. Konofagos, I. Varviciotis, K. Hrisantopulos, H. Stralos, G. Voyacis, A. Papadogonas, N. Matris
Cumhurbaşkanı Mihalis Stasinopulus tarafından Atina’da 9 Haziran 1975 tarihinde onaylanmış ve devletin büyük mührü ile mühürlenmiştir.
Bu gün ise, Yunan literatüründe 1975/1986/2001 tarihli Yunan Anayasası olarak anılmaktadır.
Yunanistan Anayasası 120 maddeden ibarettir. Avrupa Birliği ile ilgili hükümler yerine getirildiği için bazı maddeler çıkarılmış ve bazı maddelere de ilaveler yapılmıştır. Biz ise şimdilik bizleri ilgilendiren bazı maddeleri hemşehrilerimizin (bilgilerinin artması için) bilgisine sunmaya çalışacağız.
a. Vatandaşlıktan Çıkarılma
Madde: 4
3. Yasalarla belirtilmiş niteliklere sahip olanlar, Yunan vatandaşı sayılırlar. Yunan uyrukluğunun kaldırılması yalnız isteyerek başka bir devletin uyrukluğuna girmek, ya da ulusal çıkarlara aykırı olarak yabancı bir memlekete hizmet etmek gibi hâllerde yasaların özel olarak öngördüğü şartlar ve işlem ile mümkündür.
b. Memuriyet Hakkı
4. Sadece Yunan vatandaşları, özel kanunlarla belirlenmiş olan hizmetler dışında bütün devlet memuriyetlerine kabul edilir.
c. Eşitlik ve Vatandaşlık Hakları
Madde: 5
1. Herkes, başkalarının haklarına ve anayasa hükümlerine ya da ahlak ve kurallarına tecavüz etmemek şartıyla kendi kişiliğini geliştirmek, memleketin sosyal ve ekonomik hayatına katılmak hakkına sahiptir.
2. Yunan egemenliği altında bulunan herkesin hayatı, namusu ile özgürlüğü, milliyet, ırk, dil ve inanç ve siyasi kanaat ayrıcalığı gözetilmeden devletin himayesindedir. Uluslararası hukukun öngördüğü durumlarda istisnalar olabilir. Özgürlük için yaptığı faaliyetlerden dolayı aranan yabancının iadesi yasaktır.
ç. Kişisel özgürlük
3. Kişisel özgürlük dokunulmazdır. Kanunun belirlediği zaman ve şeklin dışında hiç kimse hakkında kovuşturma yapılamaz, tutuklanamaz ve hapsedilemez ve herhangi bir yolla sınırlanamaz.
d. Seyahat Özgürlüğü
4. Herhangi bir Yunanlının, memleket içinde bir yerden öbür yere gitmesi, yerleşmesi serbesttir. Yurt dışına çıkması ya da yurt içine dönmesi özgürlüğü ile ilgili kısıtlayıcı, kişiye mahsus idari tedbirler yasaktır. İstisnai zaruri hâllerde ve sadece cezayı gerektiren herhangi bir suçun işlenmesinin önüne geçilebilmesi için, kanunun emrettiği şekilde ve bir ceza mahkemesinin kararı ile bu gibi tedbirler alınabilir. İvedi hâllerde karar, gerekli idari tedbir alındıktan sonra ve en geç üç gün içinde mahkemeden alınabilir. Aksi hâlde alınan idari tedbir kendiliğinden kalkar.
e. Toplantı Özgürlüğü
Madde: 11
1. Yunan vatandaşları taşkınlık yapmadan ve silahsız olarak toplantı yapma hakkına sahiptirler.
2. Polis sadece umumi açık hava toplantılarında hazır bulunabilirler. Açık hava toplantıları, kamu güvenliğini ciddi bir şekilde tehlikeye düşürecekse ve kanunun emrettiği gibi belirli bir bölgede sosyal - ekonomik hayatı tehdit edecekse, bu toplantılar emniyet makamlarının gerekçeli kararı ile yasaklanabilirler.
f. Dernek Kurma Özgürlüğü
Madde: 12
1. Yunan vatandaşlarının, yasalara uyarak dernekler ve kâr amacı gütmeyen birlikler (cemiyetler) kurma hakları vardır. Fakat önceden izin almaksızın bu haklarını hiçbir zaman kullanma yoluna gidemezler.
2. Bir cemiyet veya birlik, yasaları çiğnemiş ya da kendi kuruluş tüzüğünün esaslı maddelerini ihlal etmiş olmasından dolayı sadece mahkeme kararı ile kapatılabilir.
h. Din Özgürlüğü
Madde: 13
1. Dinsel inanç özgürlüğü dokunulmazdır. Bir kimsenin kişisel ya da siyasal haklardan faydalanması, onun dinsel inançlarına bağlı değildir.
2. Tanınmış her din serbesttir. Bu dinin ibadetleri de kanunun himayesi altında ve serbestçe icra edilir. İbadetin, kamu düzenine ya da ahlak kurallarına zarar vermemesi gerekmektedir. Dinsel propaganda yasaktır.
3. Tanınmış her dinin görevlileri (din adamları), egemen dinin görevlileri ile devletin aynı denetimine tabidirler. Onlara karşı aynı yükümlülükleri taşırlar.
4. Hiç kimse, dinî inançlarından dolayı, devlete karşı olan görevler ve zorunluluklarından istisna edilemeyeceği gibi, mevcut yasalara uymamazlık da edemez.
5. Kanunsuz hiçbir yemin konamaz, kanun yemin şeklini de belirler.
g. Düşünce Özgürlüğü
Madde: 14
1. Herkes, devletin yasalarına uymak şartıyla, kendi düşüncelerini ağızdan (sözlü), yazılı olarak ya da basın yolu ile söyleme ve yayma hakkına sahiptir.
ı. Basın Özgürlüğü
2. Basın özgürdür. Sansür ya da diğer herhangi bir ön tedbir yasaktır (3. maddeden 9. maddeye kadar olan basın özgürlüğü şekli yasalarla belirlenmiştir.).
j. Öğretim Özgürlüğü
Madde: 16
1. Sanat, bilim, araştırma ve öğretim serbest olup bunların geliştirilip ilerletilmesi, devletin sorumlulukları arasındadır. Akademik özgürlük ile öğretim özgürlüğü, anayasaya uyma ve ona itaat etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
2. Eğitim, devletin temel görevlerinden biridir. Eğitimin amacı, Yunanlıların bedenî, maddi ve manevi, meslek ve fiziki eğitim, millî ve dinî inancın geliştirilmesi ve Yunan halkının özgür ve sorumlu kişiler olarak yetiştirilmesidir.
3. Mecburi öğrenim yılı 9’dan aşağı olamaz.
4. Bütün Yunanlıların, devlet öğretim kuruluşlarında parasız olarak okuma hakları vardır. Devlet, eğitimin her seviyesinde temeyyüz eden öğrenciler ile yardıma ve özel korumaya muhtaç olanlara, yeteneklerine göre yardım eder.
k. Mal Edinme Hakkı
Madde: 17
1. Mal edinme, (özel mülkiyet) devletin himayesi altındadır. Ancak bundan doğan haklar kamu yararının aleyhine kullanılamazlar.
2. Kanunun belirlediği zaman ve şekilde kamu yararına olduğu gereğince ispatlanmadan ve kamulaştırma müzakeresinin mahkemede yapıldığı tarihteki geçici değere karşılık olarak belirlenen tazminat tam olarak peşin ödenmeden hiç kimse malından mahrum edilemez. Tazminatın kesin olarak ödenmesinin talep edilmesi hâlinde tazminat miktarının tespiti ile ilgili mahkemenin cereyan ettiği tarihteki kıymet göz önünde bulundurulur.
l. İletişim ve Haberleşme Özgürlüğü
Madde: 19
Mektupla (gönderiler) ve diğer herhangi bir yolla yapılan hür görüşme ve haberleşmenin gizliliği tamamen masundur (ihlal edilemez). Ulusal güvenlik ile çok özel ciddi suçların meydana çıkarılması için gizliliğin yargı organlarını bağlamadığı güvencelerini veren durumlar kanunla belirlenir.
m. Ulusun Devamı ve Aile Hakları
Madde: 21
1. Ulusun korunması ve ilerlemesinin temeli olan aile ile evlilik, analık ve çocukluk yaşı devlet himayesindedir.
n. Çalışma ve İş Yeri Açma Hakkı
Madde: 22
1. İş, bir hak olup devletin himayesinde bulunmaktadır. Devlet bütün vatandaşların çalışmaları için gerekli koşulları hazırlar. Şehirlerde ve kırsal bölgelerde yaşayan işçi sınıfının maddi ve manevi gelişmesi için, gerekli çabaları harcar. Aynı değerdeki işte çalışanlar, cinsiyet farkı ya da diğer herhangi bir fark gözetmeksizin aynı ücreti alırlar.
o. Sendikal Haklar
Madde: 23
1. Devlet sendika özgürlüğünün sağlanması ve bu sendika ile olan ilişkilerin engelsiz bir şekilde yürütülmesi ve bu haklara tecavüz edilmemesi için kanunun öngördüğü tedbirleri alır.
ö. İnsan Hakları
Madde: 25
1. Sosyal toplumun bir üyesi ve şahıs olarak insanların hakları, devletin teminatı altındadır. Bütün devlet organları bunların engelsizce kullanılmasını temin etmekle yükümlüdür.
p. Seçme ve Seçilme Hakları
Madde: 29
1. Seçim hakkına sahip olan Yunan vatandaşları, serbestçe siyasi partiler kurabilir, bunların faaliyetleri demokratik rejimin serbestçe yürümesine hizmet etmelidir. Seçme hakkını henüz kazanmamış olan vatandaşlar, partilerin gençlik kollarına katılabilirler.
Saygılarımla...
Çağımız bilgi çağıdır. İnsanlarımız, çağın gerektirdiği şekilde bilgili olmalı ve her konuda da bilinçli olarak hareket etmelidir... Bilinçsiz hareket eden insan, her konuda kaybeder. Sadece kaybetmekle kalmaz, etrafındakilere de zarar verir. Ama insanoğlu bunun farkında bile olmaz. Eğer bir insan bulunduğu toplumda önderlik yapıyorsa, muhakkak ki bilgili olmalı ve diğer insanların bilgilerinden de faydalanmasını bilmeli. Bununla da kalmamalı, sevgi ve saygıda da kusur etmemeli. Hele hele büyüklerine karşı çok hassas olmalı. Bilhassa bu davada hizmet vermiş insanlara karşı... Kalp kırmamalı, biraz da saygılı olmalı.
Ey insanoğlu, birbirimizi sevmeliyiz.
Günlük ufak tefek şeylerle uğraşmamalı ve çeşitli entrikalarla birbirimizi kandırmaya çalışmamalıyız. Birbirimizi sevmesek bile, en azından birbirimize zarar vermemeliyiz. Ben çok biliyorum, diyenler, bildiklerini başkaları ile paylaşmalı ve birbirlerinin eksikliklerini tamamlamalıdır. Bu ise ancak ve ancak yardımlaşma ve dayanışma ile mümkün olabilir.
Kim olursa olsun bir insanın yaşadığı ülkenin dilini konuşması, yazması ve okuyabilmesi şarttır.
Eğer bir insan yaşadığı ülkenin vatandaşı ise, o ülkenin anayasasını, vatandaşlık yasasını, seçim kanunlarını, haklarını ve görevlerini de bilmesi gerekir.
Bununla da kalınmamalı... Uluslararası insan hakları evrensel beyannamesi ve insan hakları ile ilgili kuruluşların sözleşmelerine de vakıf olunmalıdır... Hele insan bulunduğu ülkede azınlık olarak yaşıyorsa, azınlık haklarının neler olduğunu da bilmeli, ana dilini konuşmalı, gelenek ve göreneklerini yaşamalı ve yaşatmalıdır. Kısacası öz benliğini korumalıdır.
Batı Trakya Türkleri olarak bizim de, yıllardır Yunan idarecileri tarafından, “Yunan demokrasisine de zarar verme pahasına”, Batı Trakya Türk azınlığına yapılan haksız uygulamaların neler olduğunu, Yunan anayasasında var olan haklarımızın hangilerinin kısıtlandığını bilmemiz ve bu konuda bilinçli hareket etmemiz gerekir...
Anayasada var olan vatandaşlık haklarımızı hiç yorum yapmadan aynen okuyucularımıza naklediyoruz. Bu anayasal haklardan Batı Trakya Türkleri, acaba ne kadarından tam manasıyla yararlanabiliyorlar? Bu günün insanları acaba bu hakların tam manasıyla ne kadarına vakıf...
Eğer bir vatandaş sahip olduğu haklardan haberdar değilse, kendisine yapılan antidemokratik haklardan, haksızlıklardan ve baskılardan da haberdar olamaz... Anlatsan da anlamaz... Ancak bu aşağıdaki anayasal haklarımızın neler olduğunu Batı Trakya Türkü okumalı ve kendi aralarında da, haberdar olmayan kardeşlerimiz, bilgilendirmelidirler... Ancak aydın ve bilinçli bir “Batı Trakya Türk’ü” de, bu şekilde yetişir...
Ayrıca, bu konuda STK’a (Sivil Toplum Kuruluşu) yöneticilerine de büyük görev düşüyor... “Ne aradığını bilmeyen ne bulduğunu anyamayaz” derler... Önce biz ne istediğimizi bileceğiz... Bilmemek suç değil... Öğrenmemek suç... Zaten bu haklar tüm Yunan vatandaşlarına verilmiş olan haklar... Asıl bu verilmiş hakları kısıtlamak suç... Şimdi hep beraber aşağıdaki verilmiş olan anayasal haklarımıza bir göz atalım...Okuyunca, çok şeylerden mahrum edildiğimizi, anlamış olacağız...
Neymiş bu anayasal haklarımız?
Yunanistan’ın Yeni Anayasası, 9 Haziran 1975’te kabul edilmiştir. Altında şu imzalar vardır:
Meclis Başkanı Konstandinos E. Papakonstandinis
Adalet Bakanı Konstandinos Stefanakis
Başbakan Konstandinos Karamanlis
Bakanlar Kurulu, P. Papaliguras, İ. Butos, G. Rallis, D. Biçyos, K. Stefanopulos, K. Stefanakis, S. Gibas, K. Tripanis, E. Devletoğlu, İ. Yordanoğlu, T. Konofagos, I. Varviciotis, K. Hrisantopulos, H. Stralos, G. Voyacis, A. Papadogonas, N. Matris
Cumhurbaşkanı Mihalis Stasinopulus tarafından Atina’da 9 Haziran 1975 tarihinde onaylanmış ve devletin büyük mührü ile mühürlenmiştir.
Bu gün ise, Yunan literatüründe 1975/1986/2001 tarihli Yunan Anayasası olarak anılmaktadır.
Yunanistan Anayasası 120 maddeden ibarettir. Avrupa Birliği ile ilgili hükümler yerine getirildiği için bazı maddeler çıkarılmış ve bazı maddelere de ilaveler yapılmıştır. Biz ise şimdilik bizleri ilgilendiren bazı maddeleri hemşehrilerimizin (bilgilerinin artması için) bilgisine sunmaya çalışacağız.
a. Vatandaşlıktan Çıkarılma
Madde: 4
3. Yasalarla belirtilmiş niteliklere sahip olanlar, Yunan vatandaşı sayılırlar. Yunan uyrukluğunun kaldırılması yalnız isteyerek başka bir devletin uyrukluğuna girmek, ya da ulusal çıkarlara aykırı olarak yabancı bir memlekete hizmet etmek gibi hâllerde yasaların özel olarak öngördüğü şartlar ve işlem ile mümkündür.
b. Memuriyet Hakkı
4. Sadece Yunan vatandaşları, özel kanunlarla belirlenmiş olan hizmetler dışında bütün devlet memuriyetlerine kabul edilir.
c. Eşitlik ve Vatandaşlık Hakları
Madde: 5
1. Herkes, başkalarının haklarına ve anayasa hükümlerine ya da ahlak ve kurallarına tecavüz etmemek şartıyla kendi kişiliğini geliştirmek, memleketin sosyal ve ekonomik hayatına katılmak hakkına sahiptir.
2. Yunan egemenliği altında bulunan herkesin hayatı, namusu ile özgürlüğü, milliyet, ırk, dil ve inanç ve siyasi kanaat ayrıcalığı gözetilmeden devletin himayesindedir. Uluslararası hukukun öngördüğü durumlarda istisnalar olabilir. Özgürlük için yaptığı faaliyetlerden dolayı aranan yabancının iadesi yasaktır.
ç. Kişisel özgürlük
3. Kişisel özgürlük dokunulmazdır. Kanunun belirlediği zaman ve şeklin dışında hiç kimse hakkında kovuşturma yapılamaz, tutuklanamaz ve hapsedilemez ve herhangi bir yolla sınırlanamaz.
d. Seyahat Özgürlüğü
4. Herhangi bir Yunanlının, memleket içinde bir yerden öbür yere gitmesi, yerleşmesi serbesttir. Yurt dışına çıkması ya da yurt içine dönmesi özgürlüğü ile ilgili kısıtlayıcı, kişiye mahsus idari tedbirler yasaktır. İstisnai zaruri hâllerde ve sadece cezayı gerektiren herhangi bir suçun işlenmesinin önüne geçilebilmesi için, kanunun emrettiği şekilde ve bir ceza mahkemesinin kararı ile bu gibi tedbirler alınabilir. İvedi hâllerde karar, gerekli idari tedbir alındıktan sonra ve en geç üç gün içinde mahkemeden alınabilir. Aksi hâlde alınan idari tedbir kendiliğinden kalkar.
e. Toplantı Özgürlüğü
Madde: 11
1. Yunan vatandaşları taşkınlık yapmadan ve silahsız olarak toplantı yapma hakkına sahiptirler.
2. Polis sadece umumi açık hava toplantılarında hazır bulunabilirler. Açık hava toplantıları, kamu güvenliğini ciddi bir şekilde tehlikeye düşürecekse ve kanunun emrettiği gibi belirli bir bölgede sosyal - ekonomik hayatı tehdit edecekse, bu toplantılar emniyet makamlarının gerekçeli kararı ile yasaklanabilirler.
f. Dernek Kurma Özgürlüğü
Madde: 12
1. Yunan vatandaşlarının, yasalara uyarak dernekler ve kâr amacı gütmeyen birlikler (cemiyetler) kurma hakları vardır. Fakat önceden izin almaksızın bu haklarını hiçbir zaman kullanma yoluna gidemezler.
2. Bir cemiyet veya birlik, yasaları çiğnemiş ya da kendi kuruluş tüzüğünün esaslı maddelerini ihlal etmiş olmasından dolayı sadece mahkeme kararı ile kapatılabilir.
h. Din Özgürlüğü
Madde: 13
1. Dinsel inanç özgürlüğü dokunulmazdır. Bir kimsenin kişisel ya da siyasal haklardan faydalanması, onun dinsel inançlarına bağlı değildir.
2. Tanınmış her din serbesttir. Bu dinin ibadetleri de kanunun himayesi altında ve serbestçe icra edilir. İbadetin, kamu düzenine ya da ahlak kurallarına zarar vermemesi gerekmektedir. Dinsel propaganda yasaktır.
3. Tanınmış her dinin görevlileri (din adamları), egemen dinin görevlileri ile devletin aynı denetimine tabidirler. Onlara karşı aynı yükümlülükleri taşırlar.
4. Hiç kimse, dinî inançlarından dolayı, devlete karşı olan görevler ve zorunluluklarından istisna edilemeyeceği gibi, mevcut yasalara uymamazlık da edemez.
5. Kanunsuz hiçbir yemin konamaz, kanun yemin şeklini de belirler.
g. Düşünce Özgürlüğü
Madde: 14
1. Herkes, devletin yasalarına uymak şartıyla, kendi düşüncelerini ağızdan (sözlü), yazılı olarak ya da basın yolu ile söyleme ve yayma hakkına sahiptir.
ı. Basın Özgürlüğü
2. Basın özgürdür. Sansür ya da diğer herhangi bir ön tedbir yasaktır (3. maddeden 9. maddeye kadar olan basın özgürlüğü şekli yasalarla belirlenmiştir.).
j. Öğretim Özgürlüğü
Madde: 16
1. Sanat, bilim, araştırma ve öğretim serbest olup bunların geliştirilip ilerletilmesi, devletin sorumlulukları arasındadır. Akademik özgürlük ile öğretim özgürlüğü, anayasaya uyma ve ona itaat etme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.
2. Eğitim, devletin temel görevlerinden biridir. Eğitimin amacı, Yunanlıların bedenî, maddi ve manevi, meslek ve fiziki eğitim, millî ve dinî inancın geliştirilmesi ve Yunan halkının özgür ve sorumlu kişiler olarak yetiştirilmesidir.
3. Mecburi öğrenim yılı 9’dan aşağı olamaz.
4. Bütün Yunanlıların, devlet öğretim kuruluşlarında parasız olarak okuma hakları vardır. Devlet, eğitimin her seviyesinde temeyyüz eden öğrenciler ile yardıma ve özel korumaya muhtaç olanlara, yeteneklerine göre yardım eder.
k. Mal Edinme Hakkı
Madde: 17
1. Mal edinme, (özel mülkiyet) devletin himayesi altındadır. Ancak bundan doğan haklar kamu yararının aleyhine kullanılamazlar.
2. Kanunun belirlediği zaman ve şekilde kamu yararına olduğu gereğince ispatlanmadan ve kamulaştırma müzakeresinin mahkemede yapıldığı tarihteki geçici değere karşılık olarak belirlenen tazminat tam olarak peşin ödenmeden hiç kimse malından mahrum edilemez. Tazminatın kesin olarak ödenmesinin talep edilmesi hâlinde tazminat miktarının tespiti ile ilgili mahkemenin cereyan ettiği tarihteki kıymet göz önünde bulundurulur.
l. İletişim ve Haberleşme Özgürlüğü
Madde: 19
Mektupla (gönderiler) ve diğer herhangi bir yolla yapılan hür görüşme ve haberleşmenin gizliliği tamamen masundur (ihlal edilemez). Ulusal güvenlik ile çok özel ciddi suçların meydana çıkarılması için gizliliğin yargı organlarını bağlamadığı güvencelerini veren durumlar kanunla belirlenir.
m. Ulusun Devamı ve Aile Hakları
Madde: 21
1. Ulusun korunması ve ilerlemesinin temeli olan aile ile evlilik, analık ve çocukluk yaşı devlet himayesindedir.
n. Çalışma ve İş Yeri Açma Hakkı
Madde: 22
1. İş, bir hak olup devletin himayesinde bulunmaktadır. Devlet bütün vatandaşların çalışmaları için gerekli koşulları hazırlar. Şehirlerde ve kırsal bölgelerde yaşayan işçi sınıfının maddi ve manevi gelişmesi için, gerekli çabaları harcar. Aynı değerdeki işte çalışanlar, cinsiyet farkı ya da diğer herhangi bir fark gözetmeksizin aynı ücreti alırlar.
o. Sendikal Haklar
Madde: 23
1. Devlet sendika özgürlüğünün sağlanması ve bu sendika ile olan ilişkilerin engelsiz bir şekilde yürütülmesi ve bu haklara tecavüz edilmemesi için kanunun öngördüğü tedbirleri alır.
ö. İnsan Hakları
Madde: 25
1. Sosyal toplumun bir üyesi ve şahıs olarak insanların hakları, devletin teminatı altındadır. Bütün devlet organları bunların engelsizce kullanılmasını temin etmekle yükümlüdür.
p. Seçme ve Seçilme Hakları
Madde: 29
1. Seçim hakkına sahip olan Yunan vatandaşları, serbestçe siyasi partiler kurabilir, bunların faaliyetleri demokratik rejimin serbestçe yürümesine hizmet etmelidir. Seçme hakkını henüz kazanmamış olan vatandaşlar, partilerin gençlik kollarına katılabilirler.
Saygılarımla...