Osman Hamdi Bey'in vefatının 115. yılında Bursalı Sanatçılardan Anma Sergisi

Türk sanat tarihine eserleriyle önemli izler bırakmış arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey, vefatının 115. yılında muhteşem bir sergi programıyla anıldı.

Bursalı Ressamlar tarafından renklendirilen ve kuratörlüğünü foroğraf sanatçısı Neslihan Sağır Çetin''in üstlendiği "Osman Hamdi Bey'in Bursa'sı"  adlı resim sergisi 18.02.2025 salı günü Bursa NOSAB Hizmet Binası Sergi Salonunda gerçekleştirildi. Açılış törenine eser sahibi sanatçılarla birlikte çok sayıda Bursalı Sanatseverler katıldılar.

Sergide Osman Hamdi Bey'in eserleri örneklenerek yapılmış tablolar, olağanüstü bir sanat tarihi seramonisi yarattı. 

Sergiye katılan sanatçılar, B. Ayfer Aykam, Elif Yıldız Gül, Emine Atak, Emine Çelebi, Erol Ulu, Filiz Türksoy, Füsun Balpınar, Gül Oruç, Gülbin Şah Çeliker, Gürsel Erden, Hatice Tozman, Mecbure Vela, Mehmet Kınay, Mine Doğru, Mukaddes Sezer, Niyazi Salman, Ramazan Alper, Semra Güneren, Semih Çelebi, Sibel Duralioğlu, Suzan Avcı, Şükriye Teker, Tuğba Tecirli, Ülkü Yetişkin, Yasemin Süzer ve Zeynep Özcan..

BURSA ARENA Gazetemizin resim sanatçıları GÜLBİN ŞAH ve VEYSEL ÇELİKER de eserleriyle sergiye çok özel bir renk kattılar.

Birbirinden değerli tablolar Bursalı Sanatseverler tarafından ilgiyle izlendi ve incelendi. Sergi 27 Şubat 2025 gününe kadar açık ve sanatseverleri bekliyor.

İşte Osman Hamdi Bey'in eserleri model alınarak yapılan çalışmalardan örnekler;


 

OSMAN HAMDİ BEY KİMDİR?

1842 yılında İstanbul’da doğan arkeolog ve ressam Osman Hamdi Bey, Sanayi-i Nefise Mekteb-i Âlisi’nin (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi) ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin kurucusudur.

1860’da hukuk öğrenimi için Paris’e giden Osman Hamdi Bey, resme olan tutkusu sebebiyle Paris Güzel Sanatlar Yüksek Okuluna devam etti ve dönemin ünlü ressamları Jean-Léon Gérôme ve Gustave Boulanger’den dersler aldı. 

Aynı yıllarda Paris’e eğitim için gönderilen Süleyman Seyyid ve Ahmed Ali (Şeker) Paşa’yla 1867’de açılan 2. Uluslararası Dünya Sergisi’nde Osmanlı Pavyonu’nun hazırlıklarında çalıştı ve eserleri sergilendi.

1871 yılında İstanbul’a dönen sanatçı, sarayda yabancı elçilerin protokol işleriyle ilgili göreve atandı. Gösterdiği başarılarından dolayı Sultan Abdülaziz tarafından 1873 yılında Viyana’da açılan Uluslararası Sergi için görevlendirildi.

Çeşitli devlet görevlerinde çalışan Osman Hamdi Bey, Nemrut Dağı tümülüsünde, Lagina’da bulunan Hekate Tapınağı’nda kazılar yaptı. En önemli arkeolojik kazısı Sayda (Sidon, Lübnan) kazısından kral mezarlığı kazılarıdır.Arkeoloji alanında yaptığı çalışmalar ile yurt dışında tanınmaya başladı ve Fransız, Alman, Yunan, İspanyol çevrelerince madalya ve nişanlarla ödüllendirildi.

Arkeoloji ve resim çalışmalarını bir arada yürüttüğü bir devrede, 1882 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi müdürlüğüne getirildi.

İçinde bulunduğu kültürel ortamın ve sürdürmekte olduğu görevlerin sorumluğu doğrultusunda döneme uygun aydınlanmacı gelenekten beslenen resimler yaptı.

Osmanlı coğrafyasının kültürel çeşitliliğini ve tarihini bir müzeci gözüyle resimleyen Osman Hamdi Bey, kompozisyonlarını kurarken değişik fotoğraflardan yararlandı.

Yapıtlarında model olarak sıklıkla çeşitli meslek ve giysileri, belli bir kompozisyon içinde kullandı ve Osmanlı dünyasının zengin kültürel mirasını kendine özgü bir kurguyla ifade etti.

Çalışmalarında da bir tür arkeolojik kazı yapan sanatçı, tarihte geriye giderek değişik coğrafya ve zamanlardan titizlikle seçtiği kültür ve sanat nesnelerini zamanın ruhunu öne çıkararak vurgulamak istediği konuya göre bir araya getirdi. 

Osman Hamdi Bey, içinde yaşadığı doğu kültürünü, kendine özgü atmosferini, yaşam koşullarını, dini yapılarını, Müslümanlara ilişkin bilinmeyenleri resmetti.

Kadınları günlük uğraşıları içinde; okurken, sohbet ederken, müzik yaparken, kamusal alanda gezinirken çeşitli ortamlarda ve durumlarda gösterdi.

Kaplumbağa Terbiyecisi, Arzuhalci, Kur’an Okuyan Hoca, Silah Taciri, Leylak Toplayan Kız, Şehzadebaşı Camisi Avlusunda Kadınlar, Feraceli Kadınlar, Mimozalı Kadın, Ab-ı Hayat Çeşmesi, Mihrap gibi tabloları en önemli eserleri arasındadır.

Son çağın en seçkin siması ve uluslararası bir üne sahip olan sanatçı, 24 Şubat 1910 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Osman Hamdi Bey'in 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği ve en ünlü tablolarını çizdiği köşk günümüzde "Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi" olarak hizmet vermektedir.

Orjinal Tablolardan Örnekler : 1-Gezintide Kadınlar, 2-Kaplumbağa Terbiyecisi, 3- İlahiyatçı  

(Biyografi için yararlanılan kaynak: Kültür Bakanlığı Arşiv)

Özel Haber / BURSA ARENA  Haber Merkezi 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.