“Me Too” hareketi Picasso’nun imajını zedelendi ama o zirvedeki yerini koruyor.
Pablo Picasso, son zamanlarda ortaya çıkan, eski hayat arkadaşlarına karşı bazı davranışlarıyla ilgili tartışmalara konu olmasına rağmen geniş ilgi uyandırmaya devam ediyor. Ölümünün yarım asırlık yıldönümü vesilesiyle, ünlü ressamı tüm boyutlarıyla göstermek üzere dünya çapında yaklaşık kırk sergi düzenleniyor.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre ajansa konuşan ünlü ressamın torunu Olivier Wedemeyer Picasso: “Picasso her şeyi yiyor ve görünen o ki biz hala açız. Çalışmalarındaki ayrıntıların büyüklüğünü araştırmaya devam eden müze küratörleri, tarihçiler ve akademisyenler ona hayretle bakıyor” dedi.
Paris'teki Picasso Müzesi Müdiresi (EPA)
Fransa ve İspanya'da "Picasso Yılı" vesilesiyle düzenlenen çeşitli etkinliklerde “Picasso'nun seramikleri, Picasso'nun feminizmi, Picasso'nun eserlerindeki beyazlık, en ünlü fotoğrafçıların merceğinden Picasso, Paris'teki genç Picasso ve heykeltıraş Picasso” gibi pek çok konu ele alınıyor.
Paris'teki “Pompidou Merkezi”nin onursal başkanı Bernard Blistein, Picasso'nun ve “Guernica” ve “Avignonlu Bayanlar” da dahil olmak üzere birçok eserinde ortaya koyduğu dehayı gözler önüne serip, onun hala “herkesin üstünde” olduğunu söylüyor.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı haberde konuşan Barselona'daki Picasso Müzesi'nin Müdürü Emmanuel Guigon: “Picasso'nun eserlerinin diğerlerine kıyasla ortaya koyduğu yıkıcı güç, sürekli yenilenme, modernitenin tüm büyük akımlarıyla kesişme, 80 yılı aşan deneyim, (Picasso 91 yaşında ölene kadar resim yapmaya devam etti), hem hayranlık hem kızgınlık uyandırması, tüm bunların başka bir ressamda örneği bulunmuyor.” dedi.
Guigon, “kendisine adanan yüzlerce sergiye rağmen ressamın müzeler için “tükenmez” bir kaynak olmaya devam ettiğini” de sözlerine ekledi.
Ancak “Me Too” hareketiyle birlikte, dev ressamın imajı, eski partnerlerine yönelik kadın düşmanlığı ve şiddet suçlamalarıyla zedelendi.
Picasso Müzesi'nin eski Küratörü Emily Bouvard: “Picasso ile ilgili anılarının, hakkında konuşmaya devam ettiğimiz ve kendisini herkese yakın bir adam olarak sunan ve gerçekten de öyle olan bu popüler” sanatçıyla ilgili meselelerle nasıl başa çıkılacağına ilişkin kurtuluş yolunun başlangıcı olmasını umuyorum.” dedi ve şöyle ekledi: “Onun hayatından ilham kaynağı olarak geçen kadınlar hakkında konuşmayı bırakmalıyız. Bazıları intihar etti, bazıları ise delirdi. Françoise Guillot ilişkiden barışçıl bir şekilde çıkmayı başaran tek kişiydi ve Picasso’yu terk eden tek kişi de oydu. Mee Too’nun ortaya koyduğu tepki iyi bir tepki.”
Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşayan bu ressam, 1964 yılında yayınlanan “Picasso ile Yaşamak” adlı ünlü kitabında Picasso'yu “zalim, batıl inançlı ve bencil bir varlık” olarak tanımlıyor.
Picasso (Getty Images)
Bouvard şöyle devam ediyor: “Picasso, sahip olduğu maçoluğun yanı sıra, nesneleri ve varlıkları kendine mal eden ve onlara acı ve ıstırap duygularıyla sahip olan kişidir. Benlik ve belirli bir cesaretle ilişkili kadim sorularla şiddetli şekilde ilgilenmesine rağmen etrafındakilerin acı çekmesine neden oldu. Bu meseleyi ele almak Picasso'dan farklı konuşmayı içerse de onun karakteri hakkında ayrıntılı konuşmayı da içeriyor.”
“Şiddet” ve “sanatta seks” Paris'te düzenlenen bir dizi sergide ele alınan iki konu olurken, “Picasso ve feminizm” konulu bir sergi de haziran ayında New York'taki Brooklyn Müzesi'nde gösterime girecek. Netflix'te büyük başarı elde eden bir televizyon programında Picasso'yu sert bir dille eleştiren oyuncu Hannah Gadsby, Picasso hakkındaki tartışmalarda delegasyon görevini üstleniyor.
Paris'te, İngiliz tasarımcı Paul Smith tarafından tasarlanan bir Picasso müzesi bulunuyor.
Bu müzenin varlığı, Fransa'daki etkinliklere öncülük eden müze müdürü Cécile Debray için bir “rekabet” özelliği taşıyor.
Debray, Picasso sergisinin amacının “Picasso'nun eserlerini yeniden okumak ve canlılığını göstermek için Picasso hakkında tartışmalar ve güncel fikirler başlatmak” olduğunu belirtiyor.
Picasso sergilerin yanı sıra bu yıl dev ressam hakkında çok sayıda konferansın yapılması planlanıyor. Buna ek olarak sonbaharda Paris'te Picasso Müzesi yakınında bir araştırma merkezinin açılışı ve aynı zamanda Paris'teki UNESCO Genel Merkezi’nde uluslararası bir Picasso Sempozyumu planlanıyor.
Paris / Şarku’l Avsat Haber Ajansı