BURSA ARENA / Haber Merkezi
2019 yılı sonunda Çin’in Wuhan kentinde baş gösteren yeni tip korona virüsü, mart ayında Türkiye sınırları içine girince, ülkenin ilk ve neredeyse tek gündem maddesi oldu…
İlk vakanın görülmesinin ardından 1 ay içerisinde Türkiye’deki hasta sayısı 42 bini geçti, 900’den fazla kişi de hayatını kaybetti. Tedbirler, karantina, kısıtlamalar derken, ilkbahar aylarında tamamen COVID-19’a endeksli geçti…
İşte, Türkiye’nin korona virüsle mücadelesi…
Ocak 2020
10 Ocak'ta Türkiye'de korona virüsü salgını ile mücadele etmek için Sağlık Bakanlığı bünyesinde Bilim Kurulu oluşturuldu.
24 Ocak'ta havaalanlarına termal kameralar kuruldu. Çin'den gelen yolcuları ilave taramalara tabi tutmaya başladı.
Şubat 2020
3 Şubat'ta Çin'den gelen tüm uçuşlar durduruldu.
23 Şubat'ta İran sınırı kapatıldı, İran’la uçak seferleri tek taraflı olarak askıya alındı.
29 Şubat'ta Türkiye; İtalya, Güney Kore ve Irak ile uçuşların karşılıklı olarak durdurulduğunu açıkladı.
Mart 2020
8 Mart'ta bazı şehirlerde halka açık yerlerde ve toplu taşıma araçlarında dezenfeksiyon yapılmaya başlandı.
10 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa'ya seyahat ederken virüse yakalanan bir Türk erkeğin ülkenin ilk korona virüsü vakası olduğunu açıkladı. Hasta açıklanmayan bir hastaneye tecrit edildi ve hastanın aile üyeleri gözlem altına alındı.
12 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında virüse karşı alınacak tedbirlerin görüşüldüğü 5 saatlik toplantıda alınan kararları Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıkladı: Spor karşılaşmalarının nisan sonuna kadar seyircisiz oynamasına, kamu çalışanlarının yurt dışına çıkışlarının özel izinle gerçekleşmesine, Cumhurbaşkanının yurt dışı ziyaretlerinde ertelemeye gidilmesine, 16 Mart'tan itibaren ilkokul, ortaokul ve lise eğitimine 1 hafta, üniversite eğitimine ise 3 hafta ara verilmesine karar verildi.
13 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, resmi Twitter hesabından açıklama yaparak gözlem altına alınan ilk hastanın yakınında da virüs tespit edildiğini açıkladı. Akşam saatlerinde yapılan yeni açıklama ile ilk hasta ile aynı ailede bulunan üç kişinin daha korona virüsü taşıdığı tespit edildi ve böylece Türkiye'deki onaylanmış vaka sayısı beşe yükseldi.
14 Mart'ta Sağlık Bakanı Koca, umreden dönen bir kişide virüs tespit edildiğini açıkladı, böylece vaka sayısı altıya yükseldi.
15 Mart'ta umreden dönen 10.330 vatandaştan 5392’si Ankara'daki, 4938’i Konya'daki devlet yurtlarında karantina altına alındı.
16 Mart'ta Diyanet, cuma namazı başta olmak üzere camilerde cemaat hâlinde namaz kılınmasına ara verildiğini fakat ezanların okunacağını ve camilerin açık bulundurulacağını açıkladı. İçişleri Bakanlığı da sinema, konser salonu, düğün salonu, kafe, kahvehane, masaj salonu, spor salonu gibi mekânların geçici bir süreyle kapatıldığını açıkladı.
17 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca karantinaya alınan Çin temaslı 89 yaşındaki bir hastanın öldüğünü açıkladı. Bu, Türkiye'deki ilk ölüm olarak kayıtlara geçse de daha sonra Aytaç Yalman'ın 15 Mart'ta korona virüsü nedeniyle öldüğü açıklandı.
18 Mart'ta 100 milyar liralık ekonomik tedbir paketi açıklandı.
19 Mart'ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 15 Mart’ta ölen eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman'ın ölüm sebebinin korona olduğunu belirtti. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu futbol, voleybol, basketbol, hentbol liglerinin ertelendiğini duyurdu.
20 Mart'ta Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle tüm özel ve vakıf hastaneleri pandemi hastanesi ilan edildi. Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantılar veya aktiviteler nisan ayı sonuna kadar ertendi.
23 Mart'ta, Milli Eğitim Bakanlığı ve TRT işbirliğiyle açılan ilkokul, ortaokul ve lise derslerinin uzaktan işlendiği TRT EBA TV yayınlarına başladı. İlk gün yayınında Adnan Menderes'in idamının sahnelenmesinin izletilmesi tepkilere yol açtı. Bakan Ziya Selçuk, görüntüleri onaylamadığını ve çocuklara uygun olmadığını kabul ettiğini belirtti.
25 Mart'ta Sağlık Bakanı Koca ve Millî Eğitim Bakanı Selçuk, ortak düzenledikleri basın toplantısında okulların 30 Nisan'a kadar tatil edildiğini açıkladı.
26 Mart'ta YÖK Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerde bahar döneminde yüz yüze eğitimin yapılmayacağını ve eğitim öğretim sürecini sadece uzaktan eğitim ile sürdüreceklerini belirtti.
30 Mart'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Biz Bize Yeteriz Türkiyem" adında bir bağış kampanyası başlattı.
31 Mart'ta Sağlık Bakanı Koca, yeni 2704 vakanın olduğunu, 46 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Böylelikle toplam vaka 13.531'ye yükselirken, ölüm sayısı 214 oldu.
Nisan 2020
1 Nisan’da en çok vaka ve ölüm tespit edilen şehrin 8.852 vaka ve 117 ölüm ile İstanbul olduğu açıklandı. İstanbul'u Ankara takip etti. Ayrıca 601 sağlık çalışanının enfekte olduğu, bir doktorun hayatını kaybettiği belirtildi.
3 Nisan’da ülke genelinde 1 Ocak 2000 ve üzeri doğumlular için de sokağa çıkma yasağı getirildi. Pazar ve market gibi toplubulunan alanlarda maske zorunluluğu duyuruldu.
10 Nisan'da İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge kapsamında 30 büyükşehir ile Zonguldak'ta 11 Nisan Cumartesi saat 00.00'dan itibaren 48 saat süreyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasağın iki saat kala duyurulması üzerine fırınlarda ve marketlerde kuyruklar oluştu. Yaşanan olaylar üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tüm sorumluluğu üzerine alarak istifa talebini sundu. Bakan Soylu'nun istifası Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmedi.
16 Nisan’da korona virüsü pandemisine karşı ekonomik önlemler içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
19 Nisan itibarıyla Türkiye vaka sayısında, salgının ilk başladığı ülke olan Çin'i geride bırakarak Fransa'nın ardından en çok vaka görülen 7. ülke olurken, gerçekleşen ölüm sayılarında ise 185 ülke arasında 13. sıraya yükseldi.
29 Nisan'da Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitime verilen aranın 31 Mayıs'a kadar uzatıldığını açıkladı.
30 Nisan’da yeni vaka sayısı 2615, hayatını kaybeden sayısı ise 93 oldu. Böylece toplam vaka sayısı 120.204’e, hayatını kaybedenlerin sayısı 3174’e ulaştı.
Mayıs 2020
4 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan günlük hasta artışının artık binli sayılara gerilediğini, yoğum bakım ve solunum cihazına bağlı hasta sayısının sürekli azaldığını ve iyileşen hasta sayısının katlanarak arttığını belirtti. Başlatılan kampanyada da 1 milyar 910 milyon Türk lirasının toplandığını açıkladı. Normal hayata dönüşün kademe kademe başlatılacağını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sınırlandırmaların kademeli şekilde esnetilmesi ile ilgili düzenlemeleri genel olarak Mayıs, Haziran ve temmuz aylarına yayarak yaptıklarını belirtti.
5 Mayıs’ta İstanbul, Ankara ve İzmir'deki ticari taksiler için tek-çift plaka uygulaması sona erdi.
6 Mayıs’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca normalleşme süreci hakkında açıklamalarda bulundu ve bu yeni dönemi "kontrollü sosyal hayat" olarak isimlendirdi. Bakan Fahrettin Koca, riskin devam ettiğini ve vatandaşların tedbirleri elden bırakmaması gerektiğini dile getirdi. Koca ayrıca "normale dönüş" ifadesinin doğru olmadığını, "yeni hayatın normallerini" oluşturduklarını söyledi.
7 Mayıs’ta cerrahi maskelerin tavan fiyatı 1 lira olarak belirlendi.
11 Mayıs’ta kurallara uyulması şartı ile AVM'lerin hizmete başlamasına izin verildi. Berber, kuaför, güzellik salonu gibi işletmeler faaliyete başladı.
13 Mayıs’ta, 14 yaşına kadar çocuklara haftada bir gün, 4 saat sokağa çıkma izni verildi.
15 Mayıs’ta, 15-20 yaş grubu, için 11.00 - 15.00 saatleri arasında yürüme mesafesiyle dışarı çıkma izni verildi.
18 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Haziran'da açılması beklenen okulların açılmayacağını ve 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılının sona erdirildiğini açıkladı. Erdoğan, yeni eğitim ve öğretim yılının eylül ayında başlayacağını belirtti.
31 Mayıs’ta yeni vaka sayısı 839, ölüm sayısı ise 25 olarak açıklandı. Bu rakamlarla, korona virüse yakalanan toplam kişilerin sayısı 163.942’ye, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 4540’a ulaşmış oldu.
Haziran 2020
1 Haziran’da kafe, restoran, spor salonları, özel kurs ve parklar saat 22.00'ye kadar olmak şartıyla hizmet vermeye başladı. Adalet Bakanlığı, adliyelerde normalleşme dönemi uygulamalarına geçildiğini duyurdu.
3 Haziran’da 65 yaş üstüne uygulanan sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
20 Haziran 2020'de ülke genelinde LGS sınavı, 27-28 Haziran 2020 tarihlerinde Yükseköğretim Kurumları Sınavı yapıldı. Sınavlar süresince sokağa çıkma kısıtlaması uygulandı.
30 Haziran için hastalığa yeni yakalananların 1293, hayatını kaybedenlerin sayısı 16 oldu. Bu yeni sayılarla, Türkiye’de virüse yakalananların toplamı 199.906 olurken, ölenler de 5131 oldu.
Temmuz 2020
8 Temmuz’da Sağlık Bakanı Koca, filyasyon çalışmalarında çok sayıda vakanın kaynağının düğünler olduğunun ortaya çıktığını belirtti.
27 Temmuz’da Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme Kontrol Kılavuzu'nun yeni dönemde okullara rehberlik edeceğini, hijyen ve enfeksiyon konularında okulların kurumsal sorumluluklarını yerine getirmesi için sağlıklı bir rehber olacağını belirterek "Okulların açılması için her türlü hazırlığımızı çok yüksek bir dikkatle devam ettiriyoruz" dedi.
28 Temmuz’da, TBMM'de korona virüsü vaka sayısının 11'i milletvekili olmak üzere 43'e yükseldiği açıklandı. 11 milletvekilinden dördünün tedavisinin tamamlandığı, yedi vekilin ise tedavilerinin sürdüğü öğrenildi.
28 Temmuz itibariyle, Türkiye’deki vaka sayısı 227,982’ye, COVID-19’dan hayatını kaybedenlerin sayısı ise 5645’e ulaşmış oldu.
Kaynaklar:
covid19bilgi.saglik.gov.tr
Vikipedi
Anadolu Ajansı
TRT Haber
Şalom