6 Ekim Dünya Serebral Palsi Farkındalık Gününde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Tüm dünyada her yıl 6 Ekim günü, serebral palsili çocuklara dikkat çekmek amacıyla yeşil renkle simgeleştirilen etkinlikler yapılıyor. Farkındalık günü dolayısıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri binalarında yeşil ışıklandırmalar yapıldı.
Kas iskelet sistemi hastalığı olan serebral palsi (beyin felci), en sık rastlanan, buna karşın en az anlaşılan engellilik durumudur. Dünya genelinde 17 milyon serebral palsili olduğu bilinmekte, Türkiye’de ise her yıl 6 binden fazla bebeğe serebral palsi tanısı konulmaktadır.
Uzmanlar, serebral palsinin ilerleyici bir hastalık olmadığını söylüyor, ancak erken teşhisin önemine dikkat çekiyor.
Bebeğin bir yaşından önce ısrarla tek bir eli kullanması, 18 aylık olmasına rağmen hâlâ yürüyememesi, 24 aylık olmasına rağmen basit cümlelerle konuşamaması gibi belirtiler söz konusu ise hemen bir uzmana görünmelidir.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri Serebral Palsi farkındalığı oluşturmak amacıyla 6 Ekim günü herkesi yeşil giymeye, yeşil takılar takmaya, yeşil ışık yakmaya davet ettiler.
Dünyadaki tüm Cerebral Palsy ile yaşayan kardeşlerimizi, "Dünya Cerebral Palsy Farkındalık Günü" nedeniyle de sevgiyle kucaklıyoruz!
BURSA ARENA E'GAZETE Ailesi
Köşe yazarımız Alper Şirvan'ın sözlerini yazdığı "Cerebral Palsy ile Yaşıyorum" Şarkısını okuyucularımız için paylaşıyoruz;
bursaarena.com.tr
Çok teşekkür ederim. İyi ki varsınız!