Veli ve öğrencilerin merakla beklediği “okulların ne zaman açılacağı” sorusu Milli Eğitim Bakanı Selçuk’un açıklamalarıile cevabını buldu. Ancak 21 Eylül’de yüz yüze eğitimin, daha ileri bir tarihe ertelenebileceği ifade ediliyor.

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yeni eğitim öğretim yılının 31 Ağustos’ta uzaktan eğitimle başlayacağını, 21 Eylül’de ise aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime geçileceği kararını doğru bulduğunu ve bilimle uyuştuğunu söyleyerek Bakan’a ve okulların açılmasına destek verdi.

Uzmanlar konu hakkında konuşmaya başladı.

Prof. Dr. İlhan, 21 Eylül’de yüz yüze eğitime geçilmiş olsa dahi duruma göre bunun değişebileceğine işaret ederek “Eylül ve ekim ayları, gribin yoğun olduğu zamanlar. Rakamlar bu süreçte ağır seyrederse okulların bölgesel kapanması söz konusu olabilir” diye konuştu.

Prof. Dr. İlhan’ın uyarıları şöyle:

“Okulların öznesi sadece çocuklar değil. Okula götürecek veli, yemek getiren kişiler, servisteki hostes ve şoförü risk grubunda. Şoförler, çocuklardan sonra erişkinleri de taşıyor. O yetişkinler de risk grubunda. Büyük bir kitle hareketi var, bu yüzden çok boyutlu değerlendirmek gerek. Asıl problem ise çocukların hastalığı evlerine taşımaları. Çocuklarda fiziki mesafeyi sağlamak güç, kaynaşmayı seviyorlar. Bu karar, hem çocukları hem de aileleri korumak açısından mantıklı.”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara da daha önce yaptığı açıklamada “Okulların bu durumda açılması büyük risk taşımaktadır” demişti.

Bazı televizyon programlarına katılan Bilim Kurulu üyesi ile bazı uzman doktorların ortak görüşü de şöyle:

“Eğer virüs bu hızla yayılırsa okulların yüz yüze eğitim programı yeniden gözden geçirilmelidir.”

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün, sınavlara başvurularda adaylardan Hayat Eve Sığar (HES) kodu bilgisi isteneceğini bildirdi. Adayların, başvuru işlemlerinden önce HES kodu alması gerektiğine dikkati çeken Aygün "HES kodunun geçerlilik tarihinin, başvurulan sınavın yapılacağı gün veya daha ileri tarihli olması gerekmektedir" dedi.

YÖK Başkanı Yekta Saraç “YÖK olarak üniversitelerimizin eğitim öğretim takvimlerini 1 Ekim 2020 tarihi sonrasında başlayacak şekilde planlamalarını istedik” dedi. Salgın tedbirleri ve üniversitelerin eğitime başlayacağı tarih konusuna değinen Saraç “Kampüslerdeki öğrencilerin seyreltilmesi, hareketliliğin azaltılması da önemli olup bunun için üniversitelerimize karar alma süreçlerinde geniş imkân tanınmıştır. Böylece üniversitelerimizin fakülte ve program bazında farklı uygulamalar yapabilmeleri mümkün hâle gelmiştir. Salgının bölgelerdeki ve mahallî seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimizin ilgili kurulları karar verecektir” dedi.

Yüz yüze eğitim başlatılırsa bazı kriterlere de dikkat edilecek. Bu kriterler Bilim Kurulu tarafından oluşturulacak.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, ‘aşamalı ve seyreltilmiş' eğitime yönelik çalışmalar içinde olduklarını da söylüyor. Bunun da nasıl yapılacağını şu sözlerle açıkladı:

“Aşamalı ve seyreltilmiş derken, aslında belli sınıf düzeylerinin öncelikli olarak açılmasından ve derslerin ve konuların seyreltilmesi, yani tam olarak içeriğin tümüyle yüz yüze aynı saat ve süre içerisinde değil de belirli konuların belirli noktalarının özellikle ve öncelikle işlenmesini kastediyoruz. Peki seyreltilme sonucunda oluşabilecek açık nasıl giderilecek? Elbette uzaktan eğitimle, canlı dersler vasıtasıyla ve EBA televizyonları vasıtasıyla giderilecek.”

Başka alternatifler de var:

Senaryo: Okullar salgının ağır seyrettiği bazı şehirlerde açılmaz iken salgın sürecini daha hafif atlatan şehirlerde, il dışı seyahat kısıtlaması ile birlikte açılabilir. Okulların açılmayacağı şehirlerde telafi eğitimleri yapılacak.

Senaryo: Eylül ve Ekim'de olası ikinci dalga salgına karşı 2020-2021 Eğitim/Öğretim yılında kısmi veya tamamen uzaktan eğitime geçişle ilgili teknolojik altyapı çalışmaları tamamlandı.

Aşamalı geçiş modeli, kurul üyelerinin önerisi anasınıfı bir, ikinci sınıfların okula başlaması. Durum değerlendirmesi yapılıp ardından diğer sınıflara kademeli olarak geçilmesi. İlk olarak bu yaş grubunun okula başlama sebebi ise, yapılan araştırmaya göre bu yaş grubunda virüsün bulaşma oranının düşük olması sadece evden bulaşma riskinin bulunması.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.