Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğalgaz savaşında Türkiye karşıtı ülkeler boş durmuyor. Türkiye’nin ayağına çelme takmaya çalışıyorlar. Doğu Akdeniz’den elimizi ayağımızı çekmemizi istiyorlar.
Akdeniz’e kıyısı olan 4 ülke Dışişleri Bakanı'nın reddettiği anlaşma 27 Kasım tarihinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başkanı Fayez El Saraç tarafından imzalanmıştı.
Ankara bu anlaşmayla BM tarafından tanınan ve Trablus'ta konumlanan UBH lideri Fayez El Saraç'a, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır tarafından desteklenen rakibi General Hafter’i geri püskürtmesine yardımcı olmak için askeri destek vermeyi taahhüt ediyor.
Nitekim bu anlaşma çerçevesinde Libya’daki meşru hükümetin isteği üzerine de bu ülkeye asker göndermeye başladık.
Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Fransa, Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi dışişleri bakanları, Türkiye'nin Libya hükümetiyle imzaladığı anlaşmanın yok hükmünde ve geçersiz olduğunu açıkladı.
Toplantının ardından yapılan açıklamaya İtalya imza atmadı. Dörtlü imza ile yayınlanan açıklamada Mısır, Yunanistan, Fransa ve Rum kesimi, "Türkiye'ye Doğu Akdeniz'de daha geniş alanlarda hak iddia etme izni veren iki ayrı anlaşmanın bölgesel istikrarı daha da zayıflattığı ve anlaşmaları 'geleceği olmayan ve geçersiz' anlaşmalar olarak gördüklerini" açıkladı.
Dört bakanın ortak açıklamasında, "Üçüncü devletlerin egemenlik haklarını ihlal eden bir nitelik taşıyan bu anlaşma, deniz yasalarına aykırıdır ve herhangi hukuki bir sonuç içermemektedir" denildi.
Türkiye'ye BM'nin "tüm yabancı askeri desteği ve silah yardımını" yasaklayan Libya kararına uyması çağrısı yapan dört ülke, Akdeniz'deki tüm devletlerin egemenliğine tam saygı duyulması gerektiğini vurguladı.
Açıklamada, "Bu çerçevede Türkiye'nin Kıbrıs açıklarında yürüttüğü petrol sondaj çalışmalarını kınıyoruz. Ve Ankara'yı tüm yasa dışı arama faaliyetlerini derhal durdurmaya çağırıyoruz" ifadesi de yer aldı.
Ancak Yunanistan, Mısır ve Kıbrıs Rum Yönetimi’ni asıl endişelendiren anlaşma "Deniz Sınırı Anlaşması". Çünkü bu anlaşma, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de bu üç ülke için hassas olan geniş alanlarda da hak iddia etmesine olanak tanıyor.
Türkiye ise yapılan ortak açıklama için "gerçek dışı tezlere dayalı" tepkisi gösterdi. Dışişleri Bakanlığı açıklamada, söz konusu dört ülke tarafından Türkiye ile Libya arasında deniz yetki alanlarıyla ilgili yapılan mutabakatın hedef alınmasına tepki gösterildi.
Açıklamada, Kahire Zirvesi adı altındaki toplantıyla ilgili olarak,"Doğu Akdeniz’deki gelişmelere yönelik yapılan açıklama bütünüyle gerçekdışı tezlere dayanmaktadır. Libya’nın uluslararası toplum tarafından tanınan meşru hükümeti ile imzaladığımız Mutabakat Muhtıraları uluslararası hukuka uygun ve meşrudur. Bu Mutabakat Muhtıraları, ülkemizi ve Kıbrıs Türklerini Doğu Akdeniz’de yok saymaya çalışan taraflara bir cevap niteliği taşımaktadır" denildi.
Metinde, Kahire Zirvesi'ndeki yapılan açıklamayla, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz’deki adımlarının ne kadar haklı ve yerinde olduğunu da bir kez daha ortaya çıkardığı" vurgulandı.
Türkiye'nin açıklamasında, Yunanistan, Fransa ve Mısır'a yönelik çağrı yapılması da dikkat çekti. Açıklamada, "Akdeniz’deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye’nin bölge ile ilgili projelerde söz hakkı vardır. Doğu Akdeniz’i çatışma değil işbirliği sahasına dönüştürmek üzere, GKRY dışındaki tüm ülkelerle işbirliğine hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha ifade etmek isteriz" denildi.
Türkiye’yi dışlamak ve engellemek için yoğun bir hareketlilik var. Bu hareketliliğe Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin de dışarıdan destek vermesi son derece düşündürücüdür.
Sorun bu kadarla da sınırlı değil:
Adı geçen ülkeler Libya’daki Hafter’e destek vererek meşru hükümeti devirmek, Türkiye’nin yaptığı anlaşmayı ortadan kaldırmanın peşindeler.
Türkiye düşmanları etrafımızı sarmaya ve bölgede tamamen yalnızlığa sürükleme peşindeler.
Önümüze akla hayale gelmedik tuzaklar kurabilirler. Son derece dikkatli ve uyanık olmak durumundayız. Yapılan bu çalışmalar önümüzdeki günlerde çok daha tekrarlanarak sonuç alma noktasına taşınacak gibi görünüyor.
.