Tayvan konusu Çin ile Amerika arasında büyük bir sorun olarak devam ediyor. Şimdi da konuya Japonya dahil oldu. Japonya baştan bu yana Tayvan konusunda Amerika’nın yanında yer alıyor. Çin’i de “yayılmacılıkla” suçluyor.

Özetleyelim:

Tayvan yıllardır sorun. Sanki bize Çin ile Amerika arasında j-kayıkçı kavgası var gibi geliyor. Bu alanda bir kanlı çatışmayı çok uzak ihtimal olarak görüyoruz. B sorun da bundan sonra da öncekiler gibi devam edecektir.

Çin ise “Tayvan Çin’in bir parçasıdır ve bu konuda hiçbir taviz vermeyeceğiz” diyor.

Amerika ise son yıllarda Tayvan’a ağır silahlar ve hav savunma araçları gönderdi. Tayvanlı subay ve askerlerinin eğitimlerini ise hızlandırdı. Tayvan’a uzmanlar ordusu gönderdi.

Sular iyice ısınıyor.

Washington-Pekin geriliminin üzerine eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin Tayvan konusunda ABD Başkanı gibi konuşması eklenince, Japonya'nın Pekin Büyükelçisi Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. 'Japonya'nın militarist geçmişine geri dönmemesi' uyarısı yapan Pekin, "Kırmızı çizgimize meydan okuyanların kafası kanlı şekilde ezilecek" dedi.

Eski Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin 'Çin'in kendine katmak için Tayvan'a saldırması halinde ne ABD ne de Japonya'nın seyirci kalacağını' söylemesi, Pekin'i kızdırdı. Çin Dışişleri

Bakanlığı'na çağrılan Japon Büyükelçi'ye, 'Abe'nin son derece hatalı sözlerinin iki ülke arasındaki ilişkilerin temel normlarını ihlal ettiği' uyarısı yapıldı.

Çin Dışişleri açıklamasına göre Bakan Yardımcısı Hua Chunying, Japon Büyükelçi'ye, "Abe'nin yorumları Çin'in egemenliğine açıkça meydan okudu ve Tayvan bağımsızlık güçlerine küstahça destek verdi" dedi. Japonya'ya karşı 'sert ifadeler' kullandığı belirtilen Hua,

Açıklamada Pekin'in, Tokyo'yu, 'Çin halkına karşı korkunç suçlarla dolu Japonya tarihini hatırlamaya ve Tayvan sorunu hakkında adanın bağımsızlığını destekleyenlere yanlış sinyaller gönderen sorumsuz yorumlar yapmaktan vazgeçmeye çağırdığı' kaydedildi.

Çin Dışişleri Sözücüsü Wang Wenbin, Abe'nin 'saçmaladığını' söyleyerek, eski başbakanın 'uluslararası ilişkilere yön veren temel normları ve Çin ile Japonya'nın ortaklaşa yayınladığı dört siyasi belgede öngörülen ilkeleri göz ardı ettiğini' belirtti.

Çin'in kutsal bölgesi Tayvan'a hiçbir dış müdahaleye izin vermediğini' vurgulayan Wang, "Tayvan'ı elli yıl sömürgesi olarak yönetmiş Japonya, kayda geçirilemeyecek kadar çok sayıda suç işledi ve Çin halkına ciddi tarihi sorumluluklar yükledi" hatırlatmasını yaptı.

"Çin halkının ülkenin ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunma konusundaki kararlılığını, iradesini ve kabiliyetini kimse küçümsememelidir" söylemini tekrarlayan Dışişleri Sözcüsü, "Militarizmin eski yolundan tekrar yürümeye ve Çin halkının kırmızı çizgisine meydan okumaya cüret eden herkesin kafaları kanlı şekilde ezilecek" diye çıkıştı.

Şunu da ekleyelim:

Tayvanlı gençlerin yarısından fazlası yüksek tahsilini Amerika’da yaşıyor ve “Amerikancı” olarak yetiştiriliyor. Hatta bazı Tayvanlılar Amerikan ismi kullanıyor.

Çin ise Tayvan ile olan ticaret hacmini artırarak bu ülkeye teknoloji satıyor. İlişkileri en iyi düzeyde yürütmeye çalışıyor. Bazı Tayvanlı gençleri de “Çin” yanlısı olarak eğitmeye çalışıyor.

necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.bulux

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.