Muhalefet bastırıyor ve “Seçim yapılsın istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve AK Partililer ise “Seçim zamanında 2003 yılında yapılacak” diyor. Tartışmalar sürüyor.
Pandeminin arttığı, pahalılığın tırmandığı şu anda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir seçim kararı alması düşünülmüyor. İç ve dış sorunların tavan yaptığı günümüzde muhalefet, “Bugünkü ekonomik çöküş er veya geç erken genel seçimi gündeme getirecektir. İktidar daha fazla dayanamaz” diyor.
Bu arada bazı araştırma grupları da, “Bugün seçim yapılsa oyunuzu kime verirsiniz?” sorusu ile kamuoyu araştırma sonuçlarını ardı ardına açıklıyor.
Şu anda ortadaki sonuç şu:
Hiçbir parti yüzde 50+1’i bulamıyor.
Muhalefetin çok daha sıkı çalışması gerektiği görüşü de ağırlık kazanıyor. Siyasi analistler, “AK Parti’deki erime muhalefetin başarısından değil, partinin ülkeyi iyi yönetememesinde kaynaklanıyor. Muhalefet işi daha sıkı tutmak ve proje üretmek, umut olmak durumunda” yorumlarını yapıyor.
Son olarak Optimar Araştırma Grubu’nun yaptığı anketten çıkan sonuçları bugün sizlerle paylaşmak istedik.
Optimar Araştırma'nın 26 ilde yaptığı araştırmada vatandaşlara, "Bugün seçim olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verir misiniz?" sorusu yöneltildi.
Araştırmaya katılanların yüzde 40.1'i Erdoğan'a oy vereceğini belirtti.
Optimar Araştırma, 10-12 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirdiği araştırmada, "Bugün seçim olsa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a oy verir misiniz?" sorusuna yanıt aradı.
26 ildeki 2 bin 121 kişiyle telefonla görüşülerek yapılan kamuoyu araştırmasına göre, anketin yapıldığı hafta seçim gerçekleştiği takdirde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 40.1, Erdoğan'a oy vermeyeceğini söyleyenlerin oranı ise 45.1 olarak belirlendi. Kararsızların oranı ise 14.8'de kaldı.
Şunu vurgulayalım:
Erdoğan’ın oy oranı AK Parti’nin alabileceği oy oranının üzerinde görünüyor. Özetle, Erdoğan’ı yeniden Cumhurbaşkanı görmek isteyenler AK Parti dışındaki bazı seçmenlerin de olabileceğini gösteriyor.
Optimar, Erdoğan'ın farklı rakiplerle ikinci tura kalması durumundaki oy dağılımını da açıkladı. Buna göre Erdoğan'la karşı karşıya gelen rakipler arasında en yüksek oyu alan isim İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu oldu.
Anket, iki ismin ikinci tura kalması durumunda, Erdoğan'ın yüzde 45.1, İmamoğlu'nun ise yüzde 36.8 oy alacağını ortaya koydu. İki isim arasında kararsız kalanlar ise yüzde 18.1.
Öte yandan anketlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a rakip olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne 10 dakika mesafede ofis tutması "Cumhurbaşkanlığı adaylığı için ilk adımı attı" şeklinde yorumlanmıştı. Gündeme bomba gibi düşen bu haberle ilgili İmamoğlu cephesinden de şu ana kadar bir açıklama yapılmadığını görmekteyiz.
Diğer bazı araştırma gruplarının yaptığı anket sonuçlarında şu gerçekle de karşılaşıyoruz:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ipi göğüsleyecek oyu alamıyor. Siyasi kulisler “Erdoğan kazanamayacağı bir seçime girmez” yorumları yapılıyor.
Bir başka gerçek de şu:
İktidar partisi de Erdoğan da oy kaybediyor. Ancak, muhalefet partileri de olduğu yerde sayıyor. Ana muhalefet partisi CHP’nin oylarında da artış görülmüyor.
AK Parti’den ayrılarak ayrı ayrı partiler kuran Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek Partisi ile Ali Babacan’ın Deva Partisi şu anda oylarını artıran iki ayrı parti olarak dikkat çekiyor. Her iki partinin toplam oy oranının yüzde 5 olduğu görülüyor.
Görebildiğimiz kadarı ile CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanlığı için aday olmayacak. İçinde bulundukları ittifak partilerince uygun görülen ve kazanabileceği tahmin edilen bir isimle seçime gidilecek. Bu isim şu ana kadar açıklanmadı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da bu yarışta isminin geçtiğini anımsatalım.