Sivas Meydanı’nda bulunan tarihi Valilik binası yeni yerine taşındı. Eski bina ise bir şehir kültürü müzesi haline dönüştürüldü. Kentin tarihi yapısını yansıtan bu müze yerli-yabancı herkesin ilgisini çekiyor.

Anadolu bir kültür merkezi. Ancak, bugüne kadar bu kültür varlıklarımızı hem ortaya çıkaramadık, hem tanıtamadık. Geç de olsa, geleneklerimize, göreneklerimize sahip çıkmaya başlamamız kültür varlıklarımızı ortaya koymamız da önemli bir adımdır.

Kültür zenginliklerimizi detayları ile ortaya koyar, kıymetini bilir ve özellikle yurt dışında iyi bir tanıtımını yapabilirsek, turizmimizin sadece deniz ve kumdan oluşmadığı gerçeğini de sergileyebiliriz.

Bunun yanında yemek kültürümüzü de unutmayalım.

Geçenlerde Sivas Kent Meydanında tarihi Valilik Binası içinde açılan Sivas Şehir Müzesi ile ilgili sosyal medyada bir yazı gözümüze ilişti. İlgi ile okuduk. Anadolu’nun göbeğindeki bir kentin nasıl bir kültür zenginliği taşıdığına da şahit oldu.

Bu güzel anlatımı ve yazıyı sizlerle paylaşıyoruz: 

“Sivas kent meydanında, Tarihi Valilik Binası içinde oluşturulan, şehrin kültürüne ışık tutan Sivas Şehir Müzesi ziyaretçilerini ağırlıyor.

Dönemin Sivas Valisi Halil Rıfat Paşa tarafından 1884 yılında yaptırılan binanın ilk iki katı kesme taş, üçüncü katı ise 1913 yılında ahşap olarak inşa edildiği biliniyor. Geçirdiği bir yangın sonucunda üçüncü katı tümüyle yanan binanın, birinci ve ikinci katının yalnızca duvarları kaldı. 2005 yılı sonunda yeniden eski görünümüne ve işlevine kavuştu.

Valilik Binası olarak hizmet veren binanın bodrum ve giriş katı, yapılan düzenlemeyle birlikte müzeye çevrildi.
10 Eylül 2021 tarihinde açılışı yapılan müzenin içerisinde kentte bulunan tarihi binaların minyatürleri, geçmişte kullanılan eşyalar, yöresel ürünler, iz bırakan kişilerin bal mumu heykelleri, geçmişten bugüne şehirde yaşanmış önemli olaylar ve yöresel meslekler yer alıyor.

Müze Sorumlusu Hilal Üner, Sivas’ın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını belirterek, “Şehir Müzesi'ni 10 Eylül 2021 tarihinde açtık. Sivas ilk çağlardan günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Özellikle tarihi dokusuyla günümüzde var olan bir şehir. Bu tarihi dokuyu, kültürü anlatabilmek amacıyla şehir müzesiyle buluşturduk. Şehir müzesi özellikle tarihi valilik binasında yapıldı. 1884 yılında Halil Rıfat Paşa döneminde yapılan, tarihi dokusu hala korunan valilik binasında şuan da ziyaretçilerini bekliyor" dedi.

Müzenin kronolojik olarak ilk çağlardan günümüze tarihi, sosyal kültürel yapıyı, mutfak kültürünü, düğün geleneklerini, doğum gelenekleri, eğitim-spor tarihi, zanaat dalları gibi birçok geleneği tanıttığını belirten Üner, "Ozanlarıyla aşıklar yatağı olarak bilinen bir şehir Sivas, ozanlardan başlayan kültürünü, sanatını, edebiyatını anlattığımız bölümlerimiz mevcut. Turizmini bütün detaylarıyla, tüm ilçeleriyle, doğasıyla anlattığımız bölümlerimiz mevcut. Mimari yapı eski fotoğraflarla yenilerinin karşılaştırıldığı, kerpiçlerinden kapılarına kadar örneklerle anlatmaya çalıştığımız bir şehir müzesine sahip olduk” diye konuştu.

Müze Sorumlusu Semih Vergi, müzeye açıldığı günden bugüne kadar binlerce ziyaretçinin geldiğini belirterek, “Sivas Şehir Müzesi 10 Eylül 2021 Cuma günü açıldıktan sonra ilk hafta sonunda 2 Bin den fazla ziyaretçiyi ağırladı. Bugüne kadarda geçen sürede 10 bine yakın ziyaret gerçekleşti. Halkımız özellikle kendinden çok fazla bir şey bulması, memnuniyetle buradan ayrılması bizim için gurur verici bir durum" dedi.

Sivas'ın lokasyon itibariyle, doğu ile batı arasında bir geçit olduğunu aktaran Vergi sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanlar yolculukları esnasında Sivas’ta durup müzeleri gezip şehri tanıyıp gitmek istedikleri için şehir dışından da misafirlerimizi ağırlıyoruz. Özellikle şehir dışından gelen misafirlerimiz Sivas hakkında detaylı bilgi adlıklarını ve memnun ayrıldıklarını dile getiriyor ve bu bizim için gurur verici bir tablo.”

Şunu da ekleyelim:

Sivas’ın tarihi dokusu ve zenginliğinin yanı sıra yemek kültürü de çok önemlidir. Her iki zenginliği de bütünleştirmeden kaçınmayalım.
 
necdetbuluz@gmail.com

www.facebook.com/necdet.buluz
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.