Son günlerde tartışılan konu şu:
“Pandemi salgını sürüyor. Tüm önlemlere rağmen salgın önlenemiyor. Aşının bulunması ile bu iş çözülecek mi?”
Birçok bilim insanı aşı bekliyor. “Aşı bulunduğunda salgın kontrol altına alınabilir” diyor. Bazıları ise “Aşı bulunsa bile pandeminin sonu gelmeyecek” iddiasında bulunuyor. Aşının yüzde yüz koruyamamağını söyleyenler de bulunuyor.
Aşı bulma çalışmaları hızlandı. Ancak, bugüne kadar bulunduğu iddia edilen aşıların beklenen sonuçları vermediğinin de altını çizelim.
Bilim dünyası aşının salgını kökünden kurutmayacağını savunuyor. Bu konudaki farklı görüşler çoğaldıkça kafalardaki soru işaretleri de artıyor. Peki, aşı bir işe yaramazsa pandemi nasıl önlenecek?
İngiltere Sağlık Bakanlığı eski Aşı Direktörü David Salisbury, Guardian gazetesinde yazdığı makalede, aşının 2021'in ilkbaharında hazır olabileceğine işaret ederek, şunları yazdı, birlikte okuyalım:
"Aşının yaygın şekilde ulaşılabilir olmasıyla hayatın normale döneceğine dair çok şey söyleniyor. Gerçekten bu doğru değil! Aşının yapabilecekleri ya da yapamayabilecekleri konusunda gerçekçi olmak önemlidir. Aşılar insanları hastalıklara ve bir dereceye kadar enfeksiyonlara karşı korur ancak hiçbir aşı yüzde 100 etkili değildir. Aşılama programından sonra toplumun ne kadarının bağışıklık kazandığı bir 'sayı oyunu'dur. Bulaşı engellemek için, enfeksiyonu yayabilecek herkesi aşılamalıyız. Bundan daha azı bulaşı engelleme değil, sadece kişisel korunma anlamına gelir. Burada bazı engeller de vardır. Bulaşı engellemek için risk grubunda olmayan gençlerin, başkalarını korumak adına aşılanmaya ikna edilmesi gerekiyor. Sonuçta aşılama bir dereceye kadar koruma sağlayabilir ancak alıştığımız hayatı tekrar geri getirmez!"
Öte yandan Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof Dr. Mehmet Ceyhan da katıldığı bir TV yayınında, aşı konusundaki görüşlerini yansıttı:
"Aşıda normalde 18 yıl sürdürülen bir prosedür, bir yıldan daha kısa bir süreye sığdırılarak, aşı geliştirilmeye çalışılıyor. Yalnız aşı çıkacak, salgın bitecek diye düşünmek son derece yanlış. Şu anda 9 tane aşı Faz 3 aşamasında, bunların 6 tanesi biraz daha ileride. Bunların bir bölümü önümüzdeki yılın başlarında belli bir miktarda üretilebilir. Bu aşılar iki doz yapıldığından dünyanın ihtiyacı 15 milyar dozdan fazla! Bütün dünyanın aşılanma işlemi 2-3 seneden önce mümkün değil. Aşıların mesela yüzde 60 gibi bir koruma oranı var. Gelen dozlar ya devlet tarafından önceliklere göre dağıtılacak, ya parası olan alacak, ya da her ikisi uygulanacak" dedi. Ceyhan, salgının kontrol altına alınabilmesi için iller arası seyahatlerin kontrol alınması, toplanmalara sınırlanma getirilmesi gerektiğini dile getirerek, "Vatandaşa maske ve mesafeye uy, denilerek salgın kontrol altına alınamaz.”
Aşı çalışmalarında hangi noktaya gelindi? En ciddi çalışmaları yaptığı belirtilen Pfizer ile BioNTech’in geliştirdiği pandemi aşınının uygulanmaya başlaması ile slagınının önlenebileceğine dikkat çekiliyor.
Dünya genelinde 40 milyondan fazla kişinin enfekte olduğu 1 milyonun üzerinde kişinin ise hayatını kaybettiği coronavirüs salgını ile mücadele kapsamında aşı ve ilaç çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Edinilen son dakika haberine göre; Pfizer ile BioNTech'in geliştirdiği coronavirüs aşısında sona gelindi. İlaç firması Pfizer, paylaştığı video ile bütün dünyayı heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu.
Şirket yetkilileri, 2021 yılında, 1,3 milyar doz üretmeyi hedeflendiğini duyurdu. Aşı üzerinde çalışan uzmanlar, koronavirüs aşısının kişi başı iki doz alacak şekilde üretildiğini ifade etti. Pfizer'ın İngiltere CEO'su Ben Osborn, "İlk şişenin üretim hattından çıktığını görmek harikaydı" dedi.
ABD'li ilaç şirketi Pfizer, 44 bin kişi üzerinde klinik deney çalışması yürütürken, geçtiğimiz hafta Kasım ayında ABD'nin acil durum onayı için başvurmayı planladığını açıklamıştı.
Aşı ile ilgili bir çalışma da Çin’de yapılıyor.
Çinli ilaç şirketi SinoVac, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği potansiyel aşının 2021 başında kullanıma hazır hale gelebileceğini bildirdi.
SinoVac Üst Yöneticisi Yin Veydong, şirketin başkent Pekin'in güneyinde kurduğu yeni fabrikasında gazetecilere yaptığı açıklamada, üçüncü aşama klinik denemeleri süren "CoronaVac" adlı aşı adayının gelecek yılın başında hazır olmasını beklediklerini, aşıyı ABD, AB ve diğer ülkelere dağıtmayı amaçladıklarını belirtti.