Türkiye, ilk Gıda Uzmanlarımızdan olan Tarhana Osman lakaplı Osman Nuri Koçtürk’ü hatırlamalıdır. Onun Gıda-Tarım ve Hayvancılık üzerine yazdığı 65 kitapta neler yapılması gerektiği yazılıdır. Bizimle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı da onu hatırlamak zorundadır. Önerilerini incelenir ve ona göre çalışmalar yapılır.
Türkiye tarıma ve ormanlara önem vererek, bu alanlarda yatırım yapmalıdır. Dünya’nın her ülkesi iklim ve doğa şartları gereğince tarım yapıyor ve ihraç ediyorlar. Karşılığında da halkı için gerekli gıdaları veya tarım ürünlerini alıyorlar.
Orman yangınları bizi üzüyor ama yangınlardan sonra oturup bu alanları yeniden yeşillendirecek projeleri hayata geçirmek zorundayız. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bizce büyük bir toplantı düzenleyip Orman Fakültelerindeki bilim insanlarını ve uzmanları davet edip onlardan öneriler almalıdır. Böylece projeler gerçekleştirilir.
Anadolu Toprakları’ nın 100 milyonluk bir nüfusu Tarım ve Hayvancılıkla besleyeceğini ileri süren ve hayatı boyunca bunun için çalışan Osman Nuri Koçtürk’ü hatırlayalım. "Tarhana Osman" diye anılan bu Gıda Uzmanının hayatı ilginçtir. O, Amerikalıların bize verdiği süt tozlarının sağlıksız ve bozuk olduğunu ispat edince, bunlar yasaklanmıştı.
TARHANA OSMAN KİMDİR?
1918 İzmir doğumlu. 1943’te Ankara Üniversitesi Veteriner Hekimliği Fakültesi’nden birinciliğiyle mezun oldu. Mezun olduğu yıl, “veteriner teğmen” rütbesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne katıldı. Askeri Veteriner Akademisi’nde asistan olarak çalışmaya başladı. Ankara Üniversitesi’nde “biyokimya” dalında doktor unvanını aldı.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından “Ordu beslenmesinde son gelişmeler ve ABD ordusunda beslenme çalışmaları” konusunda inceleme yapmak üzere ABD’ye gönderildi. Dört yıl sonra yurda döndüğünde, 1953 yılında Askeri Biyoloji Enstitüsü kimyagerliğine atandı. Ankara Tıp Fakültesi Biyokimya Kürsüsünde gıda kontrolü ve hijyen doçenti oldu. Askerlikten ayrıldıktan sonra 1961 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev aldı, daha sonra Tarım Bakanlığı’na geçti. Bu arada sürekli beslenme konusunda konferanslar verdi, bilimsel yayınlar yaptı. İnsanın bir başka insan tarafından sömürülmesinin biyolojik yönlerini anlattı. 1966 yılında CIA tarafından “Türkiye’de Nötralize Listesi”ne alındı ve “istenmeyen adam” ilan edildi. 1953-1978 yılları arasında 65 kitabı yayınlandı.
“Gıda Emperyalizmi”, “Sessiz Savaş” ve “Açlık Korkusu” en çok tanınan kitapları…
Tarım Bakanlığı’ndan ayrıldıktan sonra tam gün Ankara Üniversitesi’nde çalışmaya başladı. 1972 yılında kendini emekliye ayırdı. İşçi sendikaları ve kooperatiflere danışmanlık yaptı. Bülent Ecevit döneminde CHP Ankara Milletvekili adayı oldu, seçilemedi. 12 Eylül’de tutuklandı, bir süre cezaevinde yattı, çıktıktan sonra içe dönük bir yaşam sürdü. 1994 yılında Ankara’da hayata vefat etti.
Rahmetli Osman Nuri Koçtürk’ün kitapları, bize Anadolu’nun ne kadar bereketli olduğunu ve neler yapılacağınızı söylüyor. İnsanlar günde 3 öğün yemek yerler ve gıda hayattır. Yaşamak için yemek içmek zorundayız ama sağlıklısı önemlidir. Bu ülke ve bu millet de bunları yapabilecek güçtedir.