İsrail Devleti, ülkesinin hava savunma sistemini Uzay Teknolojisi kullanarak güvence altına almaya çalışıyor. Lübnan'da bulunan Hizbullah’ın, İsrail’e füzeler atması üzerine Demir Kubbe adlı bir savunma sistemi kurdu. Bu sistem hem pahalı hem de tamamen füze tehdidinden korumadığı için Lazerli Savunma Sistemi yakın zamanda devreye girecek.
İsrail Başbakanı Naftali Bennett, Tel Aviv Üniversitesi’nde İsrail düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik Enstitüsü (INSS) tarafından düzenlenen bir etkinlikte, ülkesinin lazerli yeni bir hava savunma sistemine geçeceğini söyledi. “İsrail bu şekilde, orta ve uzun vadede füzeler, insansız hava araçları (İHA) ve diğer tehditlere karşı koruma sağlayan bir lazer duvarıyla çevrelenmiş olacak” dedi.
Bennett konuşmasında, İran ve vekillerinin tehditlerine maruz kalan bölgedeki müttefiklere de hizmet edeceğini söylediği yeni savunma sisteminin maliyetinin eskisine göre düşük olacağını da belirtti..
“Eğer bir füze birkaç dolara mal olan sadece bir elektrik ışını ile önlenebilirse, sınırlarımızdaki İran tehdidini ortadan kaldırabileceğiz” şeklinde konuşan İsrail Başbakanı, kullanımda olan Demir Kubbe füze savunma sisteminin on binlerce dolara mal olduğunu hatırlattı.
Yeni savunma sistemi test edildi
İsrail Savunma Bakanlığı da, Haziran ayında lazer teknolojisini bir dizi deneyde kullandığını duyurdu. Savunma Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Bölümü Başkanı Yaniv Rotem, savunma şirketi Elbit Systems ile geliştirilen bu sistemin sivil bir uçağa monte edildiğini ve Akdeniz’de yapılan bir testte birkaç drone’un başarıyla düşürüldüğünü açıkladı.
Demir Işın Neden Önemli
İsrail Başbakanı Naftali Bennett Şubat başında yaptığı bir konuşmada, "Iron Dome" (Demir Kubbe) füze savunma sisteminin çok maliyetli olduğunu, roket ve füze saldırılarına karşı İsrail'in savunmasını güçlendirmek için lazer teknolojisi alanında yapılan çalışmalara hız verileceğini açıkladı. Bennett, bir "lazer duvarı" olarak tanımladığı yeni füze savunma teknolojisinin bir yıl içinde ortaya çıkarılacağını ve ilk etapta ülkenin güney kesiminde konuşlandırılacağını söyledi.
Demir Işın'ın iki önemli avantajı var: Hedef başına ateşleme sayısı sınırsız ve hedefi ıskalama ya da arıza durumunda sivil yerleşim birimlerine düşme riski yok. Sistemin "Iron Beam" (Demir Işın) adlı sistem olduğu değerlendiriliyor. Demir Işın, literatürde yönlendirilmiş enerji silah (YES) sistemi başlığı altında incelenen silah sistemlerinden biri. YES sistemleri, genel olarak elektromanyetik spektrumun belli bir kesiminde çalışan, yoğunlaştırılmış ya da odaklanmış enerjinin tahrip kabiliyetini kullanan silah olarak tanımlanabilir. Teknolojideki gelişmelerin sonucunda özellikle son on yılda artan bir ivmeyle çok farklı kabiliyetlerde YES sistemleri ortaya çıktı. Bu sistemlerin geliştirilmesinde insansız hava araçları (İHA), yüksek süratli seyir füzeleri ve küçük çaplı roketlerin teşkil ettiği tehdidin katlanarak artması etkili oldu. Nitekim İsrail'in özellikle 2000'lerin ortalarından itibaren yoğun maruz kaldığı roket saldırıları, Demir Işın'ın geliştirilmesinde ana etken oldu.
Yönlendirilmiş enerji silah sistemleri özellikle terör örgütlerinden kaynaklanan İHA, roket ve EYP tehditlerini bertaraf etmede önemli.
Türkiye’de Lazer Savunması Çalışmaları
Milli bir katmanlı hava savunma şemsiyesi kurmakta olan Türkiye'de, YES alanında son yıllarda kayda değer gelişmeler sağlandı. Bunlara ROKETSAN tarafından geliştirilen ALKA ve TÜBİTAK BİLGEM tarafından geliştirilen ARMOL örnek olarak verilebilir.
Bu konuda çalışmalar sürerken, Türkiye’nin geniş hava sahasını koruyacak Lazer Savunma Sistemine geçmesi acil plan olarak görünüyor. Başlatılan çalışmaların geliştirilmesi ise savunma sanayiimiz için bizce öncelik olmak zorundadır. Yunanistan bu noktada Hava Kuvvetlerine yeni savaş uçakları alırken, bizim de bir şeyler yaparak tedbir almamız gerekiyor.