Okullar pek çok problemle ara tatile girdi. Bazı dernekler, sendikalar Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) değerlendirdi. Değerlendirme sonucuna göre Bakanlık zayıf not aldı. Gelişim Raporunun düzelmesi için de Bakanlığa tatil boyunca yapması gereken birtakım görevler verildi.
Bu görevler neydi ve ne kadarı yapıldı? Asıl soru bu. Bu makaleye sığdığı kadar sayalım. Öncelikle Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde de ilk sırada ve her bireyin yaşamında önemli yeri olan yemek ve temizlik.
Bilindiği gibi Bakanlık yemek ve temizlik işini çözemedi, çözmek isteyen belediyelere de engel oldu. Okullar açılınca ne kadar çözüldüğünü göreceğiz. Ama buna ilişkin olumlu duyum alamadık. Galiba yine eski hamam eski tas olacak.
TÜSİAD ve Eğitim Raporu Girişiminin araştırmasına göre, okula giden her üç öğrenciden biri kahvaltı yapamıyor (%31). Parasızlık nedeniyle en az bir gün aç kalan öğrenci oranı % 19.2, hiç akşam yemeği yiyemeyenlerin oranı ise %2.. Bu da yetişme çağındaki çocukların beyinlerinin gelişimi açısından çok önemli. Özellikle eğitim ortamında yeni bilgiler öğrenebilmeleri için.
Diğer sorunlara gelince durum yine aynı. Dernek ve vakıf şemsiyesi altında toplanan dini yapılarla yapılan protokoller aynen duruyor. İptal edilen bir protokol duymadık. Demek ki ÇEDES ve benzeri protokoller kapsamında, gelişmekte olan çocukların beyinleri hurafelerle doldurulup, korkutulmaya devam edilecek.
Sınıflardan sınıf anneleri uzaklaştırılırken, onların yerine eğitimle hiçbir ilişkisi olmayan imamlar sınıflara sokuldu, sokulmaya da devam edilecek. Sınıf annelerinin de eğitimle ilişkisi olmayabilir ama onlar her şeyden önce anne. Çocuklara annelik duygularıyla yaklaşır, onları korkutmaz, ağlatmaz.
Atanamayan denen ama aslında atanmayan öğretmenlere gelince. İmamlar varken onlara ne hacet. Zaten büyük bir hızla Ilımlı İslam Devleti olmaya yönelinmedi mi? Açlıktan düşünemeyen, itaatkâr nesiller istenmiyor mu?
Onun için Bakanlığın Gelişim Raporu özünde çok başarılı. Çünkü hedefe önce adım adım, şimdi koşarak gidiyor. Zayıf notlar mı? Yok öyle bir şey. Olamaz da..