Türkiye’ye gelen turist otel dışına çıkmıyor. Gerekçesi: Su bile pahalı. Bu durum esnafın sinek avlamasına neden oluyor.
Zaten restoranlara gidenlerin sayısında da azalma var. Fiyatlar yüksek. Esnaf kafasına göre fiyat koyuyor. Bu da turistlere yansıyınca sorun çıkıyor. Bir levrek için 400 bin lira para yazılır mı?
Esnaf “Suya bile para vermemek için termosla geziyorlar” diyor.
Özet:
Turist gelmiyor. Türkiye pahalı ülke” imajını yıkamadık. Bu da turistleri ürkütüyor. Yeni bir hamle yapmak ve hem yerli, hem yabancı turisti yeniden kazanmak durumundayız. Bu satırlar yazılırken bazı yurt dışı rezervasyonlarda iptaller yaşandığı haberleri geliyordu.
Bu yıl adeta sinek avladıklarını ifade eden Kaleiçi esnafı, turist sayısının artışını haberlerde izlediklerini ancak bu açıklanan milyonları ifade eden turistlerin Kaleiçi'ne uğramadığını söylüyorlar.
Bölge esnafı, turist sayısının artmasını dört gözle bekliyor. Bu yıl, turist sayısında beklenen artışın henüz gerçekleşmemesi, esnafı endişelendiriyor.
Birçok acente, işletme sahibi ve restoran işletmecisi, ekonomik olarak zor bir dönemden geçtiklerini ifade ederek, turizm sezonunun hareketlenmesini beklediklerini dile getiriyor ve Turizm Bakanlığından destek beklediklerini ifade ediyor. Bazı esnaf iflas ettiği için işletmelerini kapatmak zorunda kalıyor.
Önümüzdeki günlerde turizmde bir hareketlilik yaşanmasını ve işlerinin açılmasını umut eden Kaleiçi esnafı ve acentecileri, mevcut duruma ilişkin şunları söylüyor:
'Görüntü var ses yok. Uçaklar geliyor, turistler geliyor ama göremiyoruz. Biraz pahalandık. Beklenmedik ölçülerde rakamlar yükseldi. Geçtiğimiz yıllarda gelen müşterilerimizin aynı fiyatları beklemeleri ve karşılığında ,üç hatta dört katı ücretle karşılaşmaları başka ülkelere gitmelerine tercih sebebi oldu. Hayat şartları diyelim. Görünürde bir şey yok. Televizyonlarda bilem kaç milyon turist ve uçaklardan bahsediliyor ama o uçaklar bizim çarşıya inmiyor!"
Kaleiçi esnafı Remzi Güntaş ise şöyle yakınıyor:
'Geçen sene turizm daha iyiydi. Gerçekten çok sıkıntılıyız. Böyle giderse çoğu esnaflarımız batacak. Genellikle fiyatlar çok yükseldiğinden dolayı, turistler fiyatları çok yüksek buluyor. Müşteri bu nedenle de alışveriş yapamıyor. Diyorlar ki, bizim Almanya'da, Fransa'da buradan daha ucuz diyorlar. O yüzden buraya gelmek istemediklerini söylüyorlar. Oteller başta olmak üzere fiyatların düşmesi lazım. Yoksa esnafın ayakta kalması zor. 17 milyon turist var diyorlar. Sezon bitmek üzere. Hiçbir beklentimiz kalmadı. Kiralarımız çok yüksek. Vergidir, elektriktir, sudur şu anda kendimizi kurtaramıyoruz. Bu şekilde ne eleman parası ödeyebiliyoruz ne sigortasını ödeyebiliyoruz, şu anda hiçbir şey yapamıyoruz.' Turizm ne acıdır ki durma noktasına geldi.”
Bir sorun daha var:
Bodrum üzerinde oyun oynanıyor. Bodrum’un çok pahalı olduğu söyleniyor. Tüm turistik yerlerde pahalılık var. Bu esnafın sucu değil. Hayat pahalı. Enflasyon yüksek. Esnaf fiyatları tutturmakta zorluk yaşıyor. Pahalılık ve yüksek enflasyon nedeni ile yazlıkların çoğu boş kaldı. Sahillerde eski kalabalıklar yok.