Değil!
Dokuz yaşındaki bir çocuk 90 yaşındaki bir ihtiyardan daha olgun olabilir. Çünkü hayat tecrübeleri edinmekle olgunlaşmak arasında çok büyük bir fark vardır.
Genelde insan yaşlanarak belirli hayat tecrübeleri edinir ve bir çocuğa kıyasla daha tecrübelidir ama bu, daha olgundur anlamına gelmez.
Örneğin bir kişi evlenir ve boşanır. Doğal olarak bu kişi evlenme ve boşanma konularında tecrübelidir. Ama aynı kişi birkaç kere evlenip boşanınca bilin ki olgunlaşmamıştır. Yani kişi evlenme boşanma yaşamış ama bundan hiç ders almamıştır. Bu olay onun gelişmesine katkıda bulunmamış, zekâsını uyandırmamış ve tekâmülüne neden olmamıştır.
İnsan tekâmül etmek ister, bunu hedefler, bunun için çabalar ve çabaları sonucu tekâmül eder ve tekâmül ederken olgunlaşır.
Doğan herkes zaman geçtikçe yaşlanır ama olgunlaşmaz. Olgunlaşmak çaba gerektirir, yaşlanmak ise gerektirmez.
Olgunluk insanın çabaları sonucudur ve farkındalık sayesinde meydana gelir. Olgunlaşmak için farkındalık anahtar unsurdur.
Olgunlaşmanın formülü şudur: Yaşlılık + Farkındalık = Olgunluk
Yaşam içinde olaylar iki şekilde gerçekleşir:
İlki, bireyin farkındalığı dışında. Olay bilinçaltına kaydedilir ama hafızada tutulmaz. Sonuç olarak birey olaydan hiçbir şey öğrenmez. Olay bireyin bilgeliğine ve gelişimine katkıda bulunmaz. Birey sadece yaşlanır.
İkincisi, birey farkında olarak olayı yaşar. İnsan olayı farkındalıkla gözlemler, analiz eder ve ders çıkarır. Yaşanan deneyim farkındalık ile yaşandığı için olgunlaşmaya neden olur. İnsan yaşadığı olaya farkındalık katarsa bir deneyim ortaya çıkar ve sindirilmiş deneyim olgunluğa dönüşür.
İnsan hayatını ya uyurken ya da uyanıkken yaşayabilir. Yaşadığı anın farkında olmayan insan aslında uyuyarak yaşıyordur. Anın farkında olmayan insan, her geçen an biraz daha yaşlanır ve biraz daha ölüme yaklaşır.
Fakat yaşadığı her anın farkında olan insan deneyimler tecrübe eder. Geçen her an birey daha da tecrübeli hale gelir, daha da zenginleşir ve daha da büyür. Bu, uyanık yaşamdır. Hayat yüzeysel olmaz, derinleşen bir olgu olur. Böyle yaşayan birey yaşanan olayların her açıdan tadını çıkarıyor, anlamını çözüyor, derinine iniyor ve çeşitli deneyimler kazanıyordur.
Farkındalık ile yaşanan deneyimler bir değişime, gelişime, dönüşüme ve olgunlaşmaya neden olur. Bir eylem hata içeriyorsa birey dersini alır ve aynı hatayı bir daha asla yapmaz. Bu olgunlaşma vakasıdır.
Özetle, olgunlaşmak için farkındalık yükselmelidir. Bu da hiçbir çaba göstermeden kendi kendine olacak bir şey değildir maalesef.
İşte tam bu noktada herkese önereceğim Dünya Değişim Akademisi’nde uygulanan değişim programları, çaba göstermek ve değişmek isteyenler için bir can simidi oluyor.
Olgunlaşmak ve bilinçli yaşamak, aynı hataları tekrar tekrar yaparak acı çekmek istemeyen birey için farkındalık sanatı programı çok etkili.
Ayrıca, her ay doğada yine Dünya Değişim Akademisi tarafından düzenlenen ‘Farkındalık Festivalleri’ nin amacı da aynı. Bireyin farkındalığını yükselterek bilinçli yaşamasını, olgunlaşmasını, pozitif yönde değişimini sağlamak.
Günümüzde her gün cinayet, intihar, şiddet, savaş haberleri alan bizler biliyoruz ki her şey daha kötüye gidiyor. Bunu durdurmanın yolu bireyin değişmesinden geçiyor. Bu yüzden bu konu herkes için çok ama çok önemli. Bireyin değişmesiyle bunların değişmesi mümkün! Değişim için hala zamanımız var.
Günümüz sorunlarına ne kadar da çözüm getiren bir yaklaşım, bravo