Dünyada ve birçok ülkede kalkınma hamleleri sürekli olarak kırsal alanların aleyhine kentsel alanların lehine gelişmiştir. Ancak kırsal alanlar kalkındırılmadan kentsel alanların rahatlamayacağı ve kalkınamayacağı ortadadır. Kırsal kalkınma ise kırsal toplumun sosyo-ekonomik statüsünü ve yaşam kalitesinin geliştirmesi ve Kır-Kent arasındaki gelişmişlik farklarının azaltılmasını gerektirmektedir. Kırsal kalkınma mekânsal, iklim şartları, sosyo-kültürel, ekonomik ve kurumsal stratejileri içermektedir. Kırsal kalkınma güvenli kentler gibi güvenli köylerin inşası ile mümkündür.

Kırsal kalkınma için birçok görüşler ortaya atılmıştır. Bunlar; Tarım kentleri, Köy kentler, Köye dönüş planları, Merkezi köyler, Köy kümeleri, Kırsal kalkınma Merkezi yerleşim modelleri ve benzerleridir. Bu modellerden hangisi tercih edilirse edilsin mutlaka kır-kent ikilemenin ve farkının büyümesini azaltacak kırsal hayatı cazip hale getirecek teşvikler gerekmektedir. Bir çok Sektörde, imar planlamalarında, bilimsel kredi teşvikleriyle köylerde açılacak yeni iş alanlarıyla bu imkânlar genişletilebilir. Kırsal kalkınmada tarım, hayvancılık, kooperatifçilik, pazarlama ve ihracat sektörü asla ihmal edilmemelidir.

Maalesef Türkiye'nin geldiği nokta yüzyıllardır Anadolu coğrafyasının verimli toprakları ve zengin hayvan türleri artık fakirleşmeye başlamıştır. Hatta bu sektörlerin yerli Türk halkından yabancıların eline geçtiği gerçeği de dikkatlerden kaçmamalıdır.

Yaşadığımız deprem faciası ile köylerde ve kentlerde yapılması gereken yeniden imar projesinde bu hususunda göz önünde bulundurulması gerekmektedir. 1950’li yıllardan itibaren köyden kente göçün artarak devam etmesi bugünkü büyük sorunları da beraberinde getirmiştir. Bu sorunları tekrar gündeme getirmek ve çözmek zamanı gelmiştir.

Atatürk'ün “İdeal Cumhuriyet Köy Projesi” savaştan yeni çıkmış bir milletin kırsal alanlarının sosyal kalkınma ve sosyal hizmet ilişkileri açısından geliştirilmesini öncelemiştir. Bu ve benzeri projeler sayesinde yeniden kırsal kalkınmanın sağlanacağı güvenli köyler, güvenli kentler inşalarıyla birlikte Türkiye'nin Millî güvenliğinin kırsal alanlar ile kent alanlarında yeni baştan gözden geçirilmesi gerektiğidir.

https://www.youtube.com/watch?v=wF-MdmMjz10

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.